2018. április 22. vasárnap, Csilla, Noémi napja
Gyorshír Lapszemle Intézményrendszer Orvosszakma Kultúra WebOrvos
Itt jár:
Főoldal Menedzsment Háttérbe szorulhat a szakmaiság?

Háttérbe szorulhat a szakmaiság?

2011-12-29 07:00 Forrás: -- Zöldi Péter
2220
Cikk küldése email-ben Cikk nyomtatása A A A


A Steelco Hungary Kft. ügyvezető igazgatóját, Salamon Józsefet az idei év értékelésére kértük.

– Igazgató úr, hogyan alakult az Önök számára a 2011-es év?

– Idén tizenegy különböző kórházba és rendelőintézetbe szállítottunk sterilizáló és műszermosogató berendezéseket. Ezek közül a legnagyobb beruházásunk az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézetbe szállított központi sterilizáló volt, több mint százmillió forint értékben, a legkisebb pedig egy ágytálmosó berendezés, kicsit több mint egymillió forintért. A kettő között különféle fajtájú és kivitelű műszermosogató gépek, illetve különböző kapacitású sterilizáló készülékek szerepeltek. Idén fél tucat új sterilizáló berendezés telepítést végeztük más-más méretben és technológiával. A műszermosogató gépek termékskáláján pedig miden típusból egy-két darabot installáltunk. Szervizünk kiválóan prosperál. Szervizmérnök kollégáink a felhalmozódott munkák miatt az éves szabadságkeretüket sem tudták kihasználni. Ha ezeket az eredményeket nézzük, akkor elmondhatom, hogy a 2011-es esztendő a Steelco Hungary Kft. számára nagyon kellemes év volt. Ha viszont arra gondolok, hogy 2010-ben a kórház technológiai tervezők asztalán tucatnyi központi steril komplett terve készült el, és ezekből egyetlen sem valósult meg, akkor azt kell mondanom, hogy nagyon rossz évet zártunk.

– Milyen tendenciákat lát az orvosi technológia beszerzésében?

– Van egy olyan forgatókönyvem, mely szerint a jövőben az orvosi műszer ellátás nagymértékben koncentrálódni fog. Például a karcagi tenderen egyetlen csomagot írtak ki a laborra, patológiára és sterilizálásra, amelyen egyik hozzánk hasonló, adott szakterületre specializálódott cég sem tudott összefogás nélkül elindulni. Amennyiben ez lesz a tendencia és koncentrált csomagpályázatok lesznek, kérdésessé válik nagyjából száz specializált cég piaci jelenléte. Mindez azért, mert a profizmus és a szakmaiság háttérbe szorulhat azáltal, hogy az intézmény nem a legjobb sterilt, patológiát vagy labort, hanem a legkedvezőbb csomagajánlatot fogja választani.

– Hogyan változott az elmúlt évben a beszállítói piac?

– Eddig öt-hat olyan cég volt jelen a piacon, amelyek nagyobb csomagot is képesek voltak nyújtani. Többségük eltűnt, megfagyott a piacon, néhány stabilan működik, és látszanak egy-két új csomagoló cég csírái is, egészen más személyi összetétellel, tapasztalatokkal, háttérrel. A piacon nagymértékben átalakul a beszállítói kör. A nagy képalkotó diagnosztikai szereplők megmaradnak, de sok esetben ők is társulnak egymással.

– Meddig várat magára a nagy uniós fejlesztések megvalósulása?

– Sok rekonstrukció még tender szinten sem jelent meg, viszont nagy nehézségek után végre elindultak a nagyberuházások, épül a ház Miskolcon, Győrben és Kecskeméten, amibe jövőre kell szállítani a technológiát. Az Országos Onkológiai Intézetben elkészült az épület, ám egyelőre hiányzik a technológia. Nagy a lemaradás, úgy látom, 2013-ig nehéz lesz lehívni a rendelkezésre álló forrásokat.

– Hogyan befolyásolja tevékenységüket az ellátórendszer integrációja?

– Mi a kórházak infrastrukturális hátterével, a konyhaüzemmel és a sterilüzemmel foglalkozunk. Az integráció egyik következménye, hogy ezeket az üzemeket jobban ki fogják használni. Sőt elképzelhető, hogy a koncentrációval megnőnek az igények a központi sterilizálásra. Az ellátórendszerben adott mennyiségű konyhai és sterilizálási tevékenységre van szükség, a betegek és egészségügyi dolgozók étvágya nem módosul, a műtétek száma nem változik jelentősen. A koncentráció nem okoz problémát számunkra, hiszen a központi sterilizálás hatékonyabbá válik, csakúgy, mint a konyhai ellátás.

– Az elmúlt napokban érkezett haza a düsseldorfi Medica kiállításról. Milyen tapasztalatokra tett szert?

– Két érdekességre lettem figyelmes: egyrészt, akadt több nagy multinacionális cég, amely a válságra való hivatkozással nem állított ki, másrészről pedig érezhetően több látogató volt a világ minden tájáról, mint korábban. Tíz évvel ezelőtt is mindenki megfordult a Medicán Ázsiától Dél-Amerikáig, a 140 ezer látogató nyitástól-zárásig hömpölygött a járdán. Idén azonban a komoly érdeklődők száma még jobban gyarapodott, ami azt mutatja a számomra, hogy világszerte fokozódik az igény a modern orvosi technológia iránt. A Steelco újabb innovatív és előremutató fejlesztéseket mutatott be. Van például egy új endoszkóp mosó berendezésünk, amely sokkal költséghatékonyabb megoldást tud nyújtani a kisebb intézmények számára. Ez a technológia a ma piacon lévő berendezésekkel különösen versenyképes lesz. Emellett bemutattunk egy olyan veszélyes hulladék megsemmisítő rendszert, amely bizonyos hulladékból aprítással és hőkezeléssel újrahasznosítható kommunális hulladékot állít elő. A technológia tehát a sterilizálás területén továbbra is gőzerővel fejlődik.

– Mit vár a jövő évtől?

– Bízom abban, hogy az idén meg nem valósult központi sterilizálók jövőre megmozgatják a mi piacunkat is, és e beruházásokban sikeresen vehetünk részt. Cégünk legnagyobb értéke, hogy partnereink a központi sterilizálókba való összes technológiát általunk egyetlen kézből kapják, melyhez teljes körű szerviz- és karbantartási szolgáltatást is nyújtunk. Az erőteljes piaci fejlődésre már tavaly felkészültünk. Idén szép sikereket értünk el, ami által a 2011-es év megfelelő alapot jelenthet a számunkra ahhoz, hogy a jövő évi még nagyobb fejlesztéseket sikeresen kiszolgálhassuk. Én személy szerint úgy gondolom, hogy az eddig elmaradt pályázatok nem csúszhatnak már tovább, mert az épületek hamarosan elkészülnek, és meg kell tölteni őket modern orvosi technológiával, hogy mielőbb szakszerűbb és európaiabb ellátást kaphasson Magyarország lakossága.

Ezek a cikkek is érdekelhetik