2018. április 22. vasárnap, Csilla, Noémi napja
Gyorshír Lapszemle Intézményrendszer Orvosszakma Kultúra WebOrvos
Itt jár:
Főoldal Menedzsment Bizonytalanság és stabilitás

Bizonytalanság és stabilitás

2011-12-30 07:00 Forrás:
1397
Cikk küldése email-ben Cikk nyomtatása A A A


Horn Péterrel, a B. Braun csoport magyarországi vezérigazgatójával 2011 kihívásairól és a következő évek problémáiról beszélgettünk.

– Vezérigazgató úr, hogyan értékeli a magyar gazdaságot, társadalmat és egészségügyet. Válság van?

– Az, hogy válság van, nem kérdés. Legfeljebb a válság mélységének, intenzitásának és kifutásának különbözőségében oszlanak meg a vélemények. Az egész világ olyan kihívásokkal szembesül, amellyel újkori történelme során nem találkozott. Itthon ez hatványozottan jelentkezik: az elmúlt húsz év összes nem megoldott strukturális problémája a felszínre tör. Márpedig, ha valaki nincs felkészülve a viharra, az sokkal intenzívebben fogja megélni azt, mint aki elvégezte házi feladatát. Ebből a szempontból kiszolgáltatottak vagyunk, azért is, mert a tízmilliós magyar piac gazdasági súlya nem összevethető Lengyelországgal vagy Olaszországgal. Tudomásul kell venni, hogy Magyarország jelentősége az európai gazdaságon belül méretéből adódóan alacsony.

– Hogyan értékeli az európai környezetet?

– Európa súlyos válsága tökéletesen rávilágít arra, hogy az Európai Unió modellje, amely békeidőben jól működtethető, kritikus helyzetekben használhatatlan. Az Európai Unió képtelen saját akaratát érvényesíteni. Márpedig ez a válság addig nem ül el, amíg az Európai Unió nem képes meghatározni kompetenciáit, a szükséges döntéseket meghozni és végrehajtani. Nem számítok arra, hogy az EU képes a válságot egy gyors intézkedéscsomaggal leküzdeni, ezért több éves elhúzódó válságnak nézünk elé. Így, mivel Magyarország gazdasági teljesítményét a legnagyobb exportpartnerek ipari teljesítménye határozza meg, itthon is elhúzódó válság várható. Ezért nem számítok a forint gyors és látványos felértékelődésére, bár abban bízhatunk hogy a volatilitás csökkent. Mi 2012. évi terveinkben 300 forintos euró árfolyammal számolunk.

– Hogyan látják Magyarországot a cég melsungeni központjából?

– Az egyik oldalon ott áll a nagyfokú bizalom Magyarország és a B. Braun magyarországi cégei iránt. Ezt jól mutatja az a tény, hogy az elmúlt húsz évben a B. Braun 200 millió eurót ruházott be Magyarországon. Ám az eddigieknél sokkal intenzívebben figyelik, hogy mi történik az országban, hogyan változik a gazdasági-társadalmi környezet, és e folyamatban érzékelhető-e bármilyen olyan tényező, ami a befektetések biztonságát, hosszú távú stabilitását bármilyen szinten is érintené. Jelenleg éppen zajlik egy négymilliárdos beruházásunk Gyöngyösön, ez jelzi a még meglévő bizalmat, de minden radikális változást és azok következményeit nagy figyelemmel szemléli tulajdonosunk. Azt mondják, várnak és majd meglátják. Nemzetközi cégcsoportunk több mint száz országban van jelen, sokféle változást láttak már a melsungeni központban. Egy feltétel azonban mindennél fontosabb: a befektetések biztonságába vetett bizalom.

– A B. Braun csoport a magyar egészségügy meghatározó szereplője. Hogyan sikerült ez az év az egyes üzletágaknak?

– Nagyon vegyes a kép, amikor az idei évet kell értékelnem. Egyrészt, komoly eredményeket és sikereket értünk el, másrészt, saját vezetői életemben soha nem látott bizonytalansági tényezőkkel kellett szembenéznünk. Hatalmas eredménynek tartom azt, hogy művese-hálózatunk beadhatta pályázatát Brüsszelben az EFQM Európai Fődíjára. A pályázat beadása és a jövő tavasszal sorra kerülő értékelés több éves munkánk koronája, és kiválóan összefoglalja azt, hogy mi mindent értünk el a minőségirányítás területén, a szakmai indikátorok használatában, a gazdálkodás tudatosságában és a humán erőforrás gazdálkodásban. Gyöngyösi gyártunk tekintetében hatalmas eredmény, hogy tulajdonosaink úgy döntöttek: megkezdik a gyár további bővítését, a négymilliárdos fejlesztéssel az 50 millió darabos egyszer használatos eszközre vonatkozó gyártási kapacitást megduplázzuk és további 100 munkahelyet teremtünk.

– Mennyire voltak sikeresek a kereskedelmi tevékenységben?

– Az elmúlt két évben nagyon komoly eredményeket értünk el a kereskedelem területén. Legtöbb stratégiai termékünk piaci részesedése növekedett, ami szép siker, annak ellenére, hogy árbevételünk a magyar egészségügyben tapasztalható forrásszűkülés miatt nem nőtt érdemileg. Értékesítési csapatunk nagy hatékonysággal és eredményesen végezte munkáját. Magyarországi tevékenységünk negyedik pillére a szoftverfejlesztés, nagyon büszkék vagyunk arra, hogy kiválósági központtá váltunk, és a művese technológiához kapcsolódó összes szoftver fejlesztése Budapesten valósul meg. Ez a lépés több mint 40 fejlesztőmérnökünk és a Magyarországon jelen lévő szellemi tőke nagyon komoly elismerése.

– Összességében pozitív vagy negatív az összkép?

– Csoport szintű üzleti mutatóink, árbevételünk, eredményességünk nem alakulnak rosszul, köszönhetően kiemelkedő gyártási és szoftverfejlesztési tevékenységünknek. Munkatársaink elkötelezettségi szintje a tavalyi évhez képest is több területen tovább emelkedett, vevői elégedettségi felméréseink eredményei meghaladják a tavalyi értékeket. 2011 összességében sikeres év a B. Braun magyarországi történelmében, az elmúlt 12 hónapra visszatekintve akár elégedettek is lehetnénk azzal, amit elértünk.

– Mégis feltételes módban fogalmaz.

– Elsősorban azért, mert ha előre nézek, nem tudom függetleníteni magam a bizonytalanságtól, és az optimista kép hamar beárnyékolódhat. Például azért, mert a művese szolgáltatás területén sok a bizonytalansági tényező. Személyes meggyőződésem, hogy a művese ellátás magánosítása és a megvalósult rendszer tökéletes példája annak, amit a kormányzat az egészségügy teljes területén meg akar valósítani. Minta arra, hogy hogyan működhet egy centralizált egészségügyi rendszer. 18 dialízis központunkat egységes szakmai irányelvek mellett, egységes HR-stratégia mentén, jól meghatározott szakmai és minőségi indikátorok mellett működtetjük, ráadásul ezt Kelet-Közép-Európa legalacsonyabb térítési díján tesszük. Ma Magyarországon a dialízis ellátás transzparensen, nagyon komoly szakmai-minőségi indikátorok által monitorozva, végtelenül hatékony módon működik. Bizakodóak vagyunk, hiszen elért eredményeink kiválóan illeszthetőek az egészségügyi ellátórendszer víziójához. Ám minden radikális változás tartogathat kockázati elemeket, ezért nem lehet azt mondani, hogy 2012 a művese ellátás szempontjából nem lesz mérföldkő.

– Hogyan befolyásolja a gazdasági bizonytalanság a jövőt?

– Jövőre is abszolút stabil pont lesz életünkben a gyár. Az év végére üzembe helyezzük a most épülő gyáregységet, ráadásul több olyan lehetséges fejlesztési projekt van előkészítési fázisban, amelyre Gyöngyös reális aspiráns lehet. Amennyiben az ország nemzetközi megítélése és a magyarországi B. Braun csoport tevékenysége ehhez megfelelően stabil alapot nyújt, reális esélyünk van arra, hogy további jelentős beruházásokat hozunk az országba, amelyek a régió számára komoly gyártási tevékenységet és további munkahelyeket jelentenek, és még tovább növelheti cégünk 100 millió eurót meghaladó exportteljesítményét.

– Hogyan látja a kórházi ellátórendszerrel közös jövőt?

– Tekintettel arra, hogy 30 ezer féle termékünk van, és az egészségügyi ellátórendszer szinte valamennyi szereplőjével kapcsolatban állunk, ráadásul a B. Braunt a partnerek minőségi termékszolgáltatónak, megbízható és kiszámítható partnernek látják, szoros együttműködést tervezünk a következő években is. Mi a partnerséget a napi együttműködés során is megéljük, és tisztában vagyunk azzal, hogy milyen lehetetlen körülmények között gazdálkodnak az intézmények. Ezért az intézményrendszer meghatározó részének továbbra is folyamatosan szállítunk, függetlenül attól, hogy kintlévőségeink mértéke elérte a kétmilliárd forintot, ami hatalmas finanszírozási terhet ró cégünkre. Ha nem lenne több lábunk, és a kereskedelmi tevékenységet az árbevételből és az így megtermelt fedezetből kellene eltartani, valamint finanszírozni kellene a kintlévőségeket, erősen kérdőjelessé válna az üzleti modell fenntarthatósága. Ám mivel tisztában vagyunk azzal, hogy partnereink nem azért nem fizetik ki a számlákat, mert nincs kedvünk, és húsz éve élünk partnerségben az ellátórendszerrel, próbálunk osztozni a terheken, továbbra is kiszolgáljuk a magyar egészségügyet. De az sem titok, hogy van egy-két olyan extrém példa, ahol bizonyos korlátozásokat kell bevezetnünk.

– Mit vár az egészségügyi ellátórendszer átalakításától?

– Az általunk ismert elképzelések szerint lényegesen lecsökken a döntéshozók száma, és emiatt sokkal koncentráltabb kereskedelmi modell felé indul el a magyar egészségügy. Az viszont egyáltalán nem látható, hogy milyen ütemben fog ez megvalósulni. Az egészségügyi kormányzat elképzelései nagyon ambiciózusak, de megélve mindössze 18 dialízis központunk egy hálózattá szervezésének hosszú éveit, úgy érzem, nagyon feszített az Egészségügyi Államtitkárság által a rendszer átalakítására felállított ütemterv. A vízió teljesen korrekt, ám az erősen kérdéses, hogy az általam feltételezett és a programban is meghirdetett koncentráció milyen ütemben valósul meg. Ezért azt látom, hogy 2012-ben bizonytalanság, kivárás és tervezhetetlenség fogja jellemezni a kereskedelmi tevékenységet. A hosszú távú elköteleződések helyett rövid távú szerződések jelenhetnek meg a rendszerben, és valószínűleg a várakozás, a vihar előtti csend fogja meghatározni jövő évi kereskedelmi és partnerkapcsolati tevékenységünket.

– Van esély a kibontakozásra?

– Amikor partnereink ránk gondolnak, azt mondják, a B. Braun minőségi terméket szállító, megbízható partner, és ehhez hozzátarozik az is, hogy a termékek a beszállítói palettán magasabb árszínvonalat képviselnek. Nekünk a szétaprózódott, pusztán az ár által determinált egészségügy nem jó. Ezért teljes mértékében érdekeltek vagyunk abban, hogy kisebb, viszont hatékonyabban működő és fenntartható egészségügyi ellátórendszer jöjjön léte. Leginkább abban bízunk, hogy az életminőséghez és egészségnyereséghez kapcsolódó érveket könnyebb átvinni, ha olyan partner hoz döntést, aki ebbe belekalkulálhatja a hosszabb távú, akár regionális szinten megvalósuló egészségnyereséget. Ma azért vásárolja egy egészségügyi intézmény vezetője mindenből a legolcsóbbat, mert napi szinten kell arról döntenie, hogy villanyszámlát, fogyóanyagot vagy bért fizet. Ezért valljuk azt, hogy a Semmelweis-terv alapkoncepciója teljes mértékben illeszkedik a B. Braun kereskedelmi koncepciójához. Csupán az a kérdés, hogy ez milyen ütemben tud megvalósulni.

Ezek a cikkek is érdekelhetik

Kulcsszavak

B. Braun ,