2018. április 22. vasárnap, Csilla, Noémi napja
Gyorshír Lapszemle Intézményrendszer Orvosszakma Kultúra WebOrvos
Itt jár:
Főoldal Menedzsment A változások rugalmassága

A változások rugalmassága

2012-01-12 07:00 Forrás: Kórház 2011/12. -- Zöldi Péter
1632
Cikk küldése email-ben Cikk nyomtatása A A A


Interjú Stephan Schliackkal, a Mölnlycke Health Care Kft. ügyvezető igazgatójával, aki jelentős tapasztalatokat szerzett az elmúlt hat hónapban Magyarországon. A beszélgetés decemberben készült.

– Nem csak a magyar egészségügy változott sokat ebben az évben, hanem változásokat él meg a Mölnlycke is Magyarországon. Sikerült már megtalálni új magyarországi vezetőjüket?

– A svéd vállalati szabályaink szerinti kiválasztási folyamatok sokáig tartanak, mert nagyon széles tudású csapatot irányítani képes embereket keresünk. Különböző hátterű és életkorú emberek dolgoznak cégünknél, ezért az ideális jelöltnek nyitottnak és érzékenynek kell lennie. Az is fontos, hogy az új magyarországi vezetőnk gyakorlatorientált legyen, aki képes új kompetenciák kiépítésére is. Jelenleg a kiválasztási folyamat végén tartunk, és biztosak vagyunk abban, hogy hamarosan megtaláljuk a megfelelő menedzsert – aki segít abban is, hogy a régió számára megfelelő tehetségek jöjjenek létre a magyar szervezeten belül. Ez azért különösen fontos számunkra, mert üzleti régiónk évente 10 százalékkal nő. Magyar kollégáinknak segíteniük kell bennünket lengyel és svájci üzleti folyamatainkban is, ezért olyan szakértőkre van szükségünk, akik tudásukat más országokban is képesek hasznosítani. Ezen túl az is fontos, hogy olyan ember képviseljen bennünket Magyarországon, akinek a kórházi menedzserek között megfelelő tudása, tapasztalata és ismertsége van. Ígérem, döntésünket 2012 márciusáig megosztjuk a szélesebb szakmai közvéleménnyel és a Kórház szaklap olvasóival is. (A Mölnlycke Healthcare Kft. ügyvezető igazgatójaként folytatja pályafutását dr. Szokodi Csaba, 2012. február 1-től. Cikkünk a személycseréről itt olvasható.)

– Milyen szerepet játszik a mi üzleti régiónk a Mölnlycke európai tevékenységében?

– Az elmúlt évben piaci aktivitásunk 15 százalékkal nőtt Lengyelországban, 5-6 százalékkal Ausztriában és Svájcban, de jelentős sikereket értünk el a magyar műtéti és sebkezelési területen is. Műtéti divíziónk jövőképe egyértelmű: a piac meghatározó szereplői vagyunk, ezért alapvető szakmai célunk minél több költségelemzési és költségcsökkentési tapasztalat összegyűjtése és partnereinkkel történő megosztása.

– Ez az út a piaci sikerhez?

– A spanyol, olasz és magyar gazdasági krízis azt is nyilvánvalóvá tette, hogy a jelenlegi egészségügyi rendszerek nem tudnak mit kezdeni a költségrobbanással. Iparágunktól elvárják, hogy olyan bizonyítottan sikeres eszközöket nyújtson, amelyek megmutatják, hogyan lehet hatékonyabban dolgozni, az egészségügyi ellátó csapat motivációját fenntartani. Az elmúlt három évben jelentős erőfeszítéseket tettünk a cseh és svájci kórházakban folyamataik egységesítésére. Kéz a kézben dolgoztunk a beszerzéssel, a kórházmenedzsmenttel és a sebészekkel, hogy sokkal hatékonyabb működési környezetet alakítsunk ki. Amint azt az EGVE Kongresszuson bemutatott előadásból, és szaklapjuk hasábjain is megjelent szakcikkből látni lehet, Greiling professzor vezetésével egy olyan szakértői csapatot hoztunk létre, amely segít az egészségügyi hatékonyság javításában, a helyi eszközök megfelelő adaptálásában. Mindezek mellett folyamatosan költségcsökkentési programokat is végzünk a csehországi Karvinában található műtéti egységcsomag gyárunkban. Számos ilyen program már lezárult, és hozzájárult a csapat és a gyár hatékonyabb működéséhez. Svéd anyavállalatunknak jelentős tapasztalata van az ilyen programok menedzselésében.

– Miért fontosak az Önök számára ezek a folyamatok?

– A Mölnlycke Health Care számára az a legrosszabb dolog, ha partnerünk nem nyereséges és nem képes kifizetni számláit. A folyamatok hatékonyságának növelése küldetésünk alapvető pillére, és új magyarországi vezetőnk számára is meghatározó lesz ezen értékek képviselete. Úgy véljük, a krízishelyzetben felmerülő problémák elemzésével kell még jobban felkészülnünk partnerintézményeink igényeire, ez az egyik legfontosabb célunk. Néhány héttel ezelőtt egy érdekes tárgyalásom volt a korábbi cseh egészségügyi miniszterrel, aki ma egy vezető cseh klinikát irányít, és megállapodtunk arról, hogy közösen megmutatjuk: hogyan lehet a Mölnlycke tapasztalataival és eszköztárával túlélni a válságot. Ezek a tapasztalatok magyar partnereink számára is elérhetőek lesznek.

– Hogyan tudják szolgáltatásaikkal javítani az ellátás hatékonyságát?

– Először is, olyan partnerekre van szükségünk, akik eléggé rugalmasak ahhoz, hogy megváltoztassák a beszerzés és a műtő üzemeltetése során felépített folyamataikat. Célunk egyértelmű: szeretnénk az egészségügyi döntéshozói kör minden szintjén megmutatni, milyen előnyöket tudunk nyújtani a kórházaknak. Tapasztalataink szerint nem csak a folyamatok hatékonyságát lehet növelni, de a szakemberek cserélődése is csökkenthető, nyugodtabbá válik a munka, és az emberi erőforrások jobban allokálhatóak.

– Mi a véleménye Magyarországról és a helyi piacról?

– Úgy érzem, még mindig nagy a bizonytalanság a kórházigazgatók között annak kapcsán, hogy a változások miként és hogyan valósulnak meg. Érzem a piacon a szkepticizmust és a bizonytalanságot. Egyrészt, a novemberi Világgazdaság konferencián megértettük Szócska Miklós államtitkár úr üzenetét arról, hogy mi hogyan fog megvalósulni, és kinek származik majd előnye a változásokból. Másrészt, a kórházvezetők számára a végső döntés csak márciusban jön el, és ez megbénítja a rendszert. Ez a jelenlegi bizonytalanság nagyon rossz az ország számára, amely történelme során annyiszor bizonyult rugalmasnak, és kulcsszerepet játszott 1989-ben Európa kapujának kinyitásában. Egyébként mi, németek óriási köszönettel tartozunk Magyarországnak az országunk egyesítésében játszott szerepéért. Ezért vagyok szomorú, amikor bizonytalanságot és bénultságot látok azon a Magyarországon, amely az elmúlt években annyira rugalmas volt. Jövőképünk meghatározó része, hogy a rugalmasság az intelligens emberek számára meghatározó eszköz a változással kapcsolatos küzdelemben. Ezért arra bíztatjuk a magyar politikusokat, hogy mutassanak tiszta jövőképet, mutassák be, hogy mi fog történni a jövőben. Segítsenek a tisztánlátásban és lépjünk együtt tovább.

– A tisztánlátás segíti üzleti erőfeszítéseiket?

– Ha tudjuk, mi vár ránk, fel tudunk rá készülni. Például, ha előre tudjuk, hogy kintlévőségeink 10 százalékát el kell engednünk, akkor ennél nagyobb mértékben kell megtakarítani költségeinket, hogy a kisebb tőkemegtérülés mellett fedezzük a tőke költségeit is. A tisztánlátás azért is lenne jó, mert a jelenlegi piaci környezetben nehéz felkészülni a közbeszerzésekre. Nem tudjuk, mikor indulnak az új közbeszerzések, és akkor milyen tőkeköltségekkel kell számolnunk. A bizonytalanság sajnos a legrosszabb üzenet, nem segíti Magyarországot abban, hogy hatékonyabbá váljon az egészségügyi ellátás. A régebbi technológiák ugyanis nem elég költséghatékonyak, a modern technológiáknak pedig nem az a jellemzője, hogy gazdagabbá teszik a vállalatokat, hanem a betegek számára nagyobb értéket hoznak létre és jobbá teszik a betegellátást.

– Meg lehet-e határozni a bizonytalanság költségét?

– Egy a közelmúltban készült svéd tanulmány a várólisták költségét vizsgálta. Kiderült, hogy a terápiára várni és közben gyógyszerekbe invesztálni egyáltalán nem költséghatékony megoldás, megnöveli a terápia összköltségét. A betegek úgyis jelentkeznek akkor, amikor fájdalmuk van, és szükségük van a beavatkozásra. Sőt, az is kiderült, hogy magasan képzett nővéreknek kell foglalkozniuk a várólisták menedzselésével, ami luxusnak számít. Egyetlen ország sem lehet annyira gazdag, hogy ezt megengedhesse magának, mert rossz megoldásra költ jelentős forrásokat. Másrészt, az is világosan látszik, hogy ezek a bizonytalanság miatt alkalmazott praktikák elszívják az erőforrásokat a konkrét terápiás tevékenység elől, ami a rendszer alacsonyabb hatékonyságát eredményezi.

– Hogyan tudná összefoglalni személyes magyarországi élményeit?

– Partnereink, felhasználóink és a kórházi vezetők nyitottak és megoldás orientáltak, amikor a kintlévőségekről, költségcsökkentésről és új technológiák bevezetéséről beszélgetünk. Nagy tiszteletet érzek irántuk azért, mert képesek ilyen környezetben is dolgozni. Például Németországban lehetetlen lenne a kórházvezetők lecserélése akkor, amikor a kormányzat amúgy is átalakítja a rendszer. A folyamatoknak olyan stabil erőforrásokra van szükségük, mint amilyenek a kórházigazgatók. A magyar egészségügy helyzete, az egészségügyi vezetők megtöbbszörözött erőfeszítései különösen fontosak és érdekesek számunkra. Ez volt az egyik oka annak, hogy az Európai Vezető Team találkozóját december 8-9-én Budapesten tartottuk. A Mölnlycke összes európai menedzsere megjelent az eseményen, mert be akartuk mutatni nekik a magyar helyzetet, és rájöttünk arra, hogy a megoldás érdekében globális cégünk támogatására is szükség van.

– Milyen eredménnyel zárult ez a találkozó?

– Az európai szervezettől nagyon sok segítségre számítunk a közeljövőben, ezért megpróbáltuk exportálni a magyar kultúrát, bemutattuk nekik a magyar bor és konyha különlegességeit. Üzleti tekintetben abban egyeztünk meg, hogy a Mölnlycke szerepe az agresszív piaci jelenlét helyett inkább a rugalmasságban rejlik Magyarországon, hiszen ez hozhat létre valódi értéket a magyar egészségügy számára.

– Mi vár ránk a közeljövőben?

– A következő két év nagyon feszített lesz az orvostechnológiai piac és a Mölnlycke számára Magyarországon. Bizonytalanságra, új partnerekre és új menedzserekre számítunk. Ezért felkészültünk arra, hogy minden meglévő eszközt a piac rendelkezésére bocsátunk, és felkészülünk a központosított beszerzésre, amely a maitól eltérő piaci helyzetet eredményezhet. Nem csak a beszerzések nagyságrendje kapcsán, hanem helyi vállalatunk struktúrája tekintetében is. A központi beszerzéssel kapcsolatban egyébként negatív tapasztalataink vannak, például Romániában a nagyon alacsony árat a minőség ellenében részesítették előnyben. Való igaz, hogy az Ázsiából érkező intravénás kanülökön szépen mutat a CE-jelölés, nagyon olcsók, de a gyártó és a forgalmazó felelőssége minimális, a helyi terméktámogatás nem elegendő. Úgy véljük, az egészségügyi ellátásban minden minőségi kompromisszumot el kell kerülni. Ez a központi beszerzés legnagyobb veszélye: a kórházak olyan termékeket kapnak, amelyeket nem szeretnének és nem tudnak felhasználni. Emellett a beszerzési folyamatban vigyázni kell arra is, hogy kiszűrjük a hamisítványokat és az elméletben jól kinéző, de az európai termékek minőségét nem elérő generikus termékeket. A Mölnlycke nagyon óvatos a központi beszerzések kapcsán, hogy ne szivároghassanak be a piacra olcsó és alacsony minőségű másolatok. Ez jelenti számunkra az egyik legnagyobb veszélyt, mivel egészségügyi vállalatként felelősséget érzünk az ellátás jó minősége iránt.

– Milyen piaci fejlődést prognosztizál a jövőre nézve?

– Más országokkal, így Csehországgal vagy Lengyelországgal összehasonlítva Magyarországon viszonylag alacsony az új technológiák beágyazottsága. Ezért, a piac jelenlegi mérete miatt, erősen hiszünk abban, hogy még a piaci növekedés elején állunk. Az a legnagyobb kérdés, hogy hogyan győzhetjük meg a magyar egészségügyi szektort arról, hogy érdemes pénzt költeni a rendszerszintű megtakarítások elérésére és a jobb szolgáltatási minőség biztosítására. A nemzetközi tapasztalatok alapján azt állítom, nagyon valószínű, hogy ezt a populációt ebből a rendelkezésre álló pénzügyi forrásból el lehet látni, amennyiben a rendszer képes hatékony folyamatokat fenntartani. De ehhez összeszedett és jól átlátható, hosszú távú tervre és a bizonytalanság hiányára van szükség.

Ezek a cikkek is érdekelhetik

Kulcsszavak

kötszer ,