2018. április 22. vasárnap, Csilla, Noémi napja
Gyorshír Lapszemle Intézményrendszer Orvosszakma Kultúra WebOrvos
Itt jár:
Főoldal Menedzsment A mobilitás filozófiája

A mobilitás filozófiája

2012-01-08 07:00 Forrás: Kórház 2011/12. -- Zöldi Péter
1544
Cikk küldése email-ben Cikk nyomtatása A A A


2011 lehetőségeiről és kockázatairól Gémes Lászlóval, a Medimat Kft. ügyvezető igazgatójával beszélgettünk.

– Igazgató úr, mi a véleménye erről az évről?

– Nagyon jó, várakozásainkon felüli évet zártunk. Köszönhető ez annak, hogy több olyan sikeres projektet vittünk végig, amelyeket az elmúlt két évben készítettünk elő. Az évet két nagy telepítéssel kezdtük a Jahn Ferenc Dél-Pesti Kórházban és a Heim Pál Gyermekkórházban, aztán jött egy hosszabb szünet, majd a nyár végén, ősz folyamán újra felpörögtek az események. Egyik legfontosabb idei eredményünknek tekintem, hogy beléptünk a magyarországi röntgenpiacra. Letelepítettük az első direkt digitális röntgenünket, a csúcskategóriás Carestream DRX-Evolution rendszert a Veszprém Megyei Csolnoky Ferenc Kórházban. Egy új, eddig nem látogatott területre merészkedtünk be, és a röntgenpiacon sikerrel tudtuk megmutatni oroszlánkörmeinket.

– Beszélgetésünket december közepén készítjük, mégis állandóan csörög a telefon, újabb és újabb projekteket szerveznek.

– Rengeteg munkánk van az év végén is, éppen most telepítünk a szolnoki Hetényi Géza Kórházban PACS-rendszerünket és DRX-1 vezeték nélküli direkt digitális kiolvasónkat. Az Országos Reumatológiai és Fizioterápiás Intézetben elkezdődött PACS-rendszerünk telepítése, ami azért lesz igazán különleges, mert a Philips 3T térerejű, világszínvonalú MR-berendezéséhez fog kapcsolódni. Éppen ma tartottak eredményhirdetést Budapest egyik legnagyobb rendelőintézetében, a Gyógyír 11 Kft.-nél, ahol a FOREX Kft.-vel együtt mi nyertük el a teljes röntgenpark felújítását, digitális tüdőszűrő, DRX-technológia és PACS-rendszer üzembe helyezését. Sőt, amellett, hogy az idei évünk nagyon jól sikerült és el voltunk látva munkával, elő tudtuk készíteni azokat a projekteket, amelyek remélhetőleg jövőre beérnek.

– Mi áll a siker hátterében?

– Örömmel tapasztaljuk azt, hogy a Caresteram gyár rendkívüli dinamizmussal fejleszti az új termékeket, nem csak a képalkotó diagnosztikai eszközök, hanem az informatika területén, például a platform függetlenül érhető VueMotion szoftverrendszerben. Az eszközök területén teljes körűvé vált a DRX-technológia, megjelent a teljesen mobil verzió: ezek a fejlesztések olyan folyamatos üzemanyag-ellátást biztosítanak a Medimat Kft.-nek, amit kár lenne nem elégetni. Ennek következében csapatunk is egyre gyorsuló tempóban vállalja a munkát, de ezt nyilván örömmel tesszük.

– Hogyan járul hozzá a hatékonyabb ellátórendszerhez a Carestream technológia?

– A Carestream felismerte azt, hogy az egyre dráguló egészségügyi ellátásban és ezen belül a képalkotásban meg kell találni azokat a pontokat, ahol vissza lehet fogni az eszközök mérhetetlen drágulását. A világpiac már nem tud olyan drágán vásárolni képalkotó diagnosztikai eszközöket, mint három-négy évvel ezelőtt. Erre talált csattanós választ a Caresteam „a mobilitás filozófiájával”. Mára fejlődött ugyanis olyan színvonalúvá informatika és elektronika, hogy a Carestream a flexibilisen felhasználható direkt digitális technológiát elérhető áron, nagyon nagy megbízhatóság mellett képes előállítani, és ezzel olyan piaci rést hozott létre, amely eddig nem létezett a piaci szereplők számára. A koncepció sikerességét mutatja, hogy az összes nagy gyártó rálépett az általunk kitaposott útra, és ők is hasonló fejlesztéseket hajtanak végre.

– Milyen előnyöket nyújt „a mobilitás filozófiája”?

– A drága eszközök jobb kihasználhatóságát, a meglévő, jó állapotú eszközeink magasabb szinten, korszerű környezetben történt felhasználását, de mindenekelőtt a röntgendiagnosztika szabadságát. Az előnyök elemzésekor világosan kiderül, ezekkel a megoldásokkal magasabb szinten működő és olcsóbb egészségügyi ellátást tudunk biztosítani.

– Ugyanígy vélekednek magyar felhasználóik?

– Szerintem cégünk egyik meghatározó értéke és erőssége az elégedett ügyfél. Nagyon sokat teszünk annak érdekében, hogy ne csak szervizháttérként, hanem problémamegoldóként is tekintsenek ránk. Egy képalkotó diagnosztikai rendszer nagyon komplex megoldás, több olyan készüléket is tartalmaz, amelyeket más cégek szállítanak, de a PACS-rendszerekben mindig nálunk futnak össze a szálak, és sok esetben hozzánk fordulnak, hogy koordináljunk, segítsünk megoldani egy komplex problémát. Szerencsére nagyon jó a kapcsolatunk a partnercégekkel, tehát bármilyen szervizprobléma esetén, még akkor is, ha nem a mi rendszerünkben van üzemzavar, tudunk segíteni a probléma megoldásában. Fontos számunkra, hogy ha ügyfelünk informatikai vagy rendszerproblémájával hozzánk fordul, tapasztalt szervizmérnökeink segítsenek a probléma gyors feltárásában és a megoldásban.

– Mekkora kihívást jelent az új technológiák telepítése?

– Egy röntgengép telepítése sokrétű projektmenedzsmentet igényel. A számunkra új területbe nagyon hamar sikerült beletanulnunk. A veszprémi projekt a mi kezünkben futott össze, nagy élvezettel és kedvvel szívtuk magunkba az új tapasztalatokat. Sikerült időre, kiváló minőségben és zökkenőmentesen telepítenünk a berendezést, ehhez természetesen nélkülözhetetlen volt a kórház támogatása, amelyben nagyon pozitív tapasztalatokat szereztünk. Minden kórháznak ilyen projektmenedzseri csapatot kívánok, mint amilyen lelkiismeretes emberekkel a veszprémi Csolnoky Ferenc Kórházban találkoztunk.

– A röntgen-digitalizációban elért sikereik magukért beszélnek. De mitől sikeresek itthon a Carestream PACS-rendszerek?

– A Carestream világszerte a PACS-rendszer fejlesztés élvonalában van. Magyarországon is azokat a modulokat és rendszerelemeket áruljuk rendszereinket, amelyeket a legmodernebb nyugat-európai és amerikai kórházak is alkalmaznak. Ezek a rendszerek nagyon nagy mértékben felhasználóbarátok, jól kapcsolódnak a környezethez, könnyen integrálhatóak. PACS-technológiánk erőssége a nagyon gazdag felhasználói felület, amit a radiológus szakemberek értékelnek is. Fontos szempont, hogy szoftverünk magyar nyelvű, ami nagymértékben lerövidíti a betanítási időt, és könnyebbé teszi a szakdolgozók számára a munkát. Nem árt kihangsúlyozni a folyamatos távfelügyelet fontosságát sem. Minden PACS-rendszerünk közvetlen kapcsolatban áll a Carestream genovai műszaki központjával és a Medimat ügyfélkapcsolati központjával is. Az elsődleges szervizt központunkból látjuk el, de felhasználónk számára adott az a biztonság, hogy nemzetközi műszaki központunk is folyamatosan rendelkezésre áll, ha segíteni kell a gyors problémamegoldásban.

– Mennyire látja fejlődőképesnek a magyar egészségügyet?

– Sajnos, a magyar egészségügyi piac felhasználói oldalról nem eléggé fogadókész az új technológiákra. Az informatikai rendszerek fejlődése olyan hihetetlen gyorsaságú, hogy a jelenlegi kórházi informatikus állománnyal, továbbképzések nélkül nem lehet azt követni. A hiányzó űrt a szállító cégek próbálják betölteni, de nekünk nem elsősorban ez a feladatunk. A rendszertervezés és a meglévő rendszerek üzemeltetése során világosan látszik, hogy csak elvétve van olyan szakembergárda a felhasználói oldalon, amely a legkorszerűbb rendszerekről és azonos szinten tárgyalóképes a beszállító cégekkel. Ezen csak úgy lehetne változtatni, ha elindulna itthon valamilyen képalkotó diagnosztikai és informatikai mérnökképzés, így néhány éven belül kompetens és hozzáértő szakemberekkel lehetne közösen rendszereket kialakítani.

– Ne feledkezzünk meg arról sem, hogy a Carestream a Kodak hagyományaira építkezve az egyik meghatározó röntgenfilm-gyártó.

– Magyarországon még sok kórházban használnak az analóg technológiát. Ebből adódnak főbb problémáink is, hiszen a többi szállítóhoz és a kórházakhoz hasonlóan mi sem tudjuk, hogy a jövő év elejétől kinek mi lesz a kompetenciája, milyen módon fogják kifizetni az eddig leszállított termékeket, és ki szállíthat januártól. Egy biztos: maximálisan rugalmasak tudunk lenni a kifizetések ütemezésében vagy a késedelmi kamat kivetése kapcsán, abban viszont nem tudunk rugalmasak lenni, hogy az általunk leszállított termékek maradéktalanul ki legyenek fizetve.

– Mire számít 2012-ben?

– Jövőre nehezebb lesz elindítani és végigvinni a projekteket, egyrészt a tartósnak ígérkező 300 Ft fölötti euró-árfolyam miatt, másrészt az áfatartalom növekedése következtében. Ez a korábbi kalkulációkhoz képest összességében legalább 15 százalékos árnövekedést jelent, amit ha nem tudnak kigazdálkodni az intézmények, vagy a pluszforrást nem kapják meg pályázati pénzekből, ezek a projektek el sem tudnak indulni.

– Hogyan látja saját szerepüket a magyar ellátórendszerben a következő években?

– Elsősorban készülékek, röntgen képalkotó eszközök területén tudunk olyan megoldásokat kínálni a magyar egészségügynek, amely a strukturális átalakítást gazdaságossá teheti. Nem feltétlenül gondolom, hogy teljes eszközparkot kellene cserélni, inkább a meglévőt kellene elfogadható áron olyan szintre hozni, hogy az modern munkafolyamatokkal, teljes körűen digitalizálva tudjon működni. Ebben a Carestream piacvezetőnek tekinthető: nyújtunk foszforlemezes technológiát, vezeték nélküli direkt digitális DRX-technológiát meglévő röntgengépekhez, van analóg és digitális röntgengép-parkunk, és megfelelő megoldást tudunk kínálni a kisebb forgalmú és zsúfolt röntgenosztályok számára egyaránt.

– Milyen irányba fog fejlődni a diagnosztikai informatika a következő években?

– Informatikai területen nagy kérdés, hogy létrejönnek-e azok a fejlesztések, amelyek megteremtik a térségi informatikai integrációt. Erről az igényről nagyjából öt éve beszélnek, több éve beszélik, hogy megvalósul a nagyobb földrajzi régiók informatikai integrálása, de sajnos a koncepció kidolgozása még a mai napig sem történt meg. A világ egyértelműen arrafelé megy, hogy minden informatikai rendszer integrálódjon egymással, a környező országokban is jelentős integrációs törekvéseket tapasztalni. Nagy jövőt jósolok a felhő alapú integrációnak, szinte hetente kapunk hírt arról, hogy egy-egy országban tucatnyi kórház összeáll, és egy szállító segítségével felhő alapú rendszert alakít ki. Nyilvánvalóan ők is felismerték, hogy ez a megoldás hosszabb távon gazdaságosabban működtethető, mintha minden kórház vagy egészségügyi ellátóközpont a saját rendszerét építené ki. Úgy tűnik, hogy ez még néhány évig várat Magyarországon, ám az elmozdulásra szükség van, mert így válhat a magyar egészségügy versenyképessé.

Ezek a cikkek is érdekelhetik

Kulcsszavak

képalkotó diagnosztika ,