2018. május 21. hétfõ, Konstantin napja
Gyorshír Lapszemle Intézményrendszer Orvosszakma Kultúra WebOrvos
Itt jár:
Főoldal Lapszemle Világszínvonalú lesz az SZTE új Fejközpontja

Világszínvonalú lesz az SZTE új Fejközpontja

2018-04-14 10:17 Forrás: delmagyar.hu
130
Cikk küldése email-ben Cikk nyomtatása A A A


9 milliárd forintból olyan centrumot szeretnének létrehozni, ahol egy helyre kerülhet az összes fej-nyaki régióra kiterjedő sebészeti szakma.

A Szegedi Tudományegyetem új Fejközpontjának szolgáltatása magában foglalja a gyógyítást, az oktatást és a kutatást.
Kormányzati támogatásból, több mint 9 milliárd forintból jön létre a Szegedi Tudományegyetem új Fejközpontja. Nyugat-európai mintákat követve egy helyre kerülhet a szemészeti, fül-orr-gégészeti, arc-állcsontsebészeti és idegsebészeti, valamint az ehhez a területhez kapcsolódó speciális onkológiai ellátás az SZTE Klinikai Tömbben - olvasható a delmagyar.hu-n.

Nyolc évvel ezelőtt kezdtem el szervezni a Fejközpont megvalósítását, mert azt láttam, hogy nem tudjuk a betegeket holisztikus módon kezelni – fogalmazott Barzó Pál professzor, aki hozzátette: Nemcsak Magyarországon, hanem az egész világon probléma ez: attól függően, hogy mi az orvos specialitása, olyan beavatkozásokat fog elvégezni a betegeken. A legjobb példa erre, ahogy mondani szokták: „akinek kalapács van a kezében, az mindenhol szöget keres".

Az SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Idegsebészeti Klinika vezetője azt is elmondta: kormányzati támogatásból, az első lépcsőben 9 milliárd forintból világviszonylatban is egyedülálló centrumot szeretnének létrehozni Szegeden, ahol egy helyre kerülhet az összes olyan sebészeti szakma – beleértve az onkológiát is –, amelynek a szakterülete a fej-nyaki régióra terjed ki. A cél, hogy a betegeknek ne kelljen vándorolniuk: egy helyen, a szegedi Fejközpontban speciális diagnosztikai készülékekkel át tudják őket vizsgálni, és a kórképnek megfelelően optimális kezelésben tudják részesíteni, beleértve a műtét utáni onkológiai kezelést, illetve akut rehabilitációt.

...

A Fejközpont tervének részletes előterjesztését május végére állítják össze Szegeden. A kormánydöntés már megszületett a pénz odaítéléséről. Az építkezés várhatóan 2021-re fejeződik be.

További részletek a cikkben.

Ezek a cikkek is érdekelhetik