2018. május 21. hétfõ, Konstantin napja
Gyorshír Lapszemle Intézményrendszer Orvosszakma Kultúra WebOrvos
Itt jár:
Főoldal Lapszemle Végtelenbe nyúló kórházi várólisták

Végtelenbe nyúló kórházi várólisták

2018-02-11 14:54 Forrás: hirtv.hu
62
Cikk küldése email-ben Cikk nyomtatása A A A


A nemzeti egészségbiztosító adatai szerint januárban csaknem harmincezer ember várt műtétre.

Közel 30 ezer beteg vár műtétre az állami egészségügyben. Van olyan kórház, ahol térdprotézis beültetésre csak 2020-ra van időpont, de az egyszerűbb vizsgálatok esetében is hosszú a várólista. A páciensek ezért a sürgősségi ellátásban, illetve a magánrendelőkben keresnek megoldást - olvasható a hirtv.hu-n.

Betegek várakoznak a sürgősségi osztályon. Mindennapos kép akár itt a Fiumei úton, akár a Honvéd Kórháznál, ahol pár hete egy 58 éves nő meghalt, miután szívproblémájával több, mint 5 órán át várt az orvosra.

Elérte a sürgősségi ellátás a teljesítőképességének a határát – így reagált a kórház sürgősségi osztályának vezetője, aki szerint a betegek jó része egyszerűen nem oda való. "Ebből a 160 betegből 100 olyan, aki a sürgősségi osztályra való. A 60 az olyan, hogy időpontom van hasi ultrahangra május 9-ére, hát az túl messze van, bejövök a sürgősségi osztályra, és akkor azt mondom, hogy nagyon fáj a hasam és akkor hátha..."– mondta az Egyenesen c. műsorban Zacher Gábor.

Az egyszerűbb vizsgálatok sem mennek gyorsan, de műtéti várólista még szomorúbb képet mutat. A nemzeti egészségbiztosító adatai szerint januárban csaknem harmincezer ember várt műtétre. Aki szívbillentyű beültetésre, kiterjesztett gerincműtétre illetve térdprotézisre szorul, annak átlagosan egy-másfél évet is kell várnia, például a Honvéd kórházban az utóbbira pontosan 735 napot.

A betegek így inkább a magánrendelőkbe mennek. A fővárosban például már 10 páciensből hatan. A Duna Medical Center magánkórházban is egyre nő a forgalom. "Azt, amit az elmúlt évben hallottunk és napvilágra került, hogy számos budapesti mammográfiás szűrőállomás romlott el egyszerre, nyilvánvalóan az ember rögtön megérzi. Mert azok a betegek, akik szűrésre szeretnének menni, keresnek más lehetőséget. Az emberekben az határozza meg, hogy mikor gondolják azt, hogy inkább magánellátáshoz fordulnak" – nyilatkozta Schiszler István, Duna Medical Center igazgatója.

További részletek a weboldalon.

Ezek a cikkek is érdekelhetik