2018. május 20. vasárnap, Bernát, Felícia napja
Gyorshír Lapszemle Intézményrendszer Orvosszakma Kultúra WebOrvos
Itt jár:
Főoldal Lapszemle UNICEF: Magyarország a mezőny utolsó negyedében

UNICEF: Magyarország a mezőny utolsó negyedében

2017-06-17 08:56 Forrás: mno.hu
100
Cikk küldése email-ben Cikk nyomtatása A A A


Ha a gyerekek jóllétét vizsgáló valamennyi mutatót összesítjük, Magyarország a 32. helyen áll, azaz az országok alsó harmadában végzett.

Magyarország a gyermekek egészségét tekintve a rosszul teljesítő országok között van, a 30. helyen szerepel azon a 41 államot tartalmazó listán, amelyen az európai uniós és OECD-tagországok teljesítményét rangsorolták. Az UNICEF által kiadott gyermekjóllétet vizsgáló jelentés szerint a legsúlyosabb problémákat a kamaszok – 11–15 éves korosztály – túlzott alkoholfogyasztása okozza, ebben a tekintetben a negyedik legrosszabb eredmény hazánké, de a korai gyermekvállalás gyakorisága is rontja a statisztikánkat – olvasható az mno.hu portálján.

Tausz Katalin, az UNICEF Magyarország gyermekjogi igazgatója arról beszélt: azt, hogy milyen fejlett az ország, a gyerekek jólléte tükrözi igazán; a magasabb jövedelem és GDP önmagában még nem feltétlenül jelenti, hogy ott jobban is élnek a gyerekek. Sőt, akár növelheti is az egyenlőtlenségeket. Az igazgató kitért arra is: vizsgálták azt is, hogy milyen az úgynevezett többszörösen megfosztott gyermekek aránya. A mérőszám kialakításában a lakhatás, az oktatáshoz való hozzáférés, a társas kapcsolatok és a szabadidős tevékenységek játszottak szerepet.

Akik a felsoroltak közül legalább kettő esetében szükséget szenvednek, azokat többszörösen megfosztott gyermekeknek nevezik. Ezen a területen az Európai Unióban a harmadik legrosszabb eredmény Magyarországé, a gyerekek 58 százaléka él ilyen körülmények között. Annak ellenére is, hogy hazánkban a különféle szociális juttatások jelentősen csökkentik a szegénység arányát – mondta el Tausz Katalin. A gyerekszegénység aránya Dániában, Izlandon és Norvégiában a legkisebb, míg Izraelben, illetve Romániában a legnagyobb.

A gyermekgyilkosságok és a kortársbántalmazás, a bullying aránya viszont átlag alatti nálunk, a lánygyermekek elleni fizikai erőszak pedig átlag körül fordul elő, ezzel Magyarország a középmezőnyben, a 17. helyen végzett.

Ezek a cikkek is érdekelhetik