2018. május 20. vasárnap, Bernát, Felícia napja
Gyorshír Lapszemle Intézményrendszer Orvosszakma Kultúra WebOrvos
Itt jár:
Főoldal Lapszemle Újabb intézkedések a chipsadó után

Újabb intézkedések a chipsadó után

2017-06-18 09:17 Forrás: magyaridők.hu
83
Cikk küldése email-ben Cikk nyomtatása A A A


A megfelelő adókon kívül a különböző kampányok, egészség-népszerűsítő programok is hatásosan terlenek az egészséges életmód felé.

– A rövid távon megjelenő eredmények mellett, mint amilyen az egészségügyi dolgozók béremelésére fordított bevételek, még fontosabbak a hosszú távon mutatkozó kedvező hatásai a chipsadóhoz hasonló újításoknak – nyilatkozta a Magyar Időknek Rétvári Bence. Az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) államtitkára rámutatott: egészségesebb fogyasztói szokások kialakításával későbbi egészségügyi kiadások előzhetők meg, és az egészségesen eltöltött évek számát is növelni lehet. – Az embereknek az egészségesebb életmód felé terelésében pedig a megfelelő adókon kívül a különböző kampányok, egészség-népszerűsítő programok is hatásosan működnek a tapasztalat szerint. A szerdán befejeződött, a vízfogyasztás fontosságát tudatosító programhoz hasonló, egy-két hónapig tartó kezdeményezések után a diákok kétharmada változtatott szokásain – húzta alá a politikus.

– A chipsadóhoz hasonló intézkedések azért is jelentenek fontos lépést az elhízás elleni harcban, mert a jelentős túlsúly a fejlett fogyasztói társadalmakban egyre nagyobb problémát jelent – nyilatkozta a lapnak Halmy László­né orvos, a Magyar Elhízástudományi Társaság ügyvezető elnöke. Biztató fejlemény, hogy a kormány reagált erre a problémára, ám hosszabb távú stratégiára lenne szükség, mert az elhízottságnak olyan sokrétű kihatása van a fizikai, a mentális és a szociális egészségünkre, jóllétünkre, hogy népegészségügyi mutatónak, a társadalom egészségi állapotát tükröző képnek is tekinthető.

Ezek a cikkek is érdekelhetik