2018. május 20. vasárnap, Bernát, Felícia napja
Gyorshír Lapszemle Intézményrendszer Orvosszakma Kultúra WebOrvos
Itt jár:
Főoldal Lapszemle Teljesítményértékelés: tarka réten száz virág

Teljesítményértékelés: tarka réten száz virág

2017-06-15 08:32 Forrás: medicalonline.hu
145
Cikk küldése email-ben Cikk nyomtatása A A A


Az elemzés e munka akarva-akaratlanul hihetetlen társadalmi problémákra hívja fel a figyelmet.

Az írók szerint olyan művet kell alkotni, amely alatt beszakad az asztal. A magyar egészségügyi rendszer teljesítményértékelése ilyen munka, össze is rezzentek tőle az egészségpolitikusok - írja a medicalonline.hu portál.

A számos intézmény több tucat dolgozója által évekig készített, meglehetősen testesre hízott – 1200 oldal! – kötet a honi egészségügyi rendszer 2013-2015 közötti teljesítményét veszi számba. „Végre van egy olyan kormányzat, aki szembe mer nézni az adatokkal, s be tudja azt mutatni önmagának, illetve bárki számára, hogy hol tartunk most" – festette fel a kiindulási helyzetet az Állami Egészségügyi Ellátó Központ főigazgatója; szemérmesen elhallgatva azt a tényt – s ezzel nem óhajtjuk kisebbíteni a kormányzati merészséget –, hogy ehhez a bátorsághoz kellett némi külső noszogatás is. Az Egészségügyi Világszervezet ugyanis már 2008 óta sürgeti a tagállami teljesítményértékeléseket.

A politikusi idegesség – mint egy szerdai háttérbeszélgetésen kiderült – abból adódott, hogy kétségkívül pontatlanul, a fogalmi tisztázatlanság okán összekeverve az elkerülhető és a megelőzhető halálozás adatait – néhány cikkben meglehetősen sokkoló számok jelentek meg. Holott – fejtette ki Németh László – „az óriási adatmennyiség miatt értékelni csak összefüggésben lehet, részadatokat kiemelni az egészből olyan, mint amikor a virágos réten lehajolunk és csak egyetlen virágocskát nézünk meg, s az a teljes rétnek a komplex működését nem fogja visszaadni." S ez valóban így van. Az persze már más kérdés, hogy a munkacsoport irányításával a meglehetősen tiritarkán zöldellő magyar egészségügyi rendszer valamennyi virágszálát sikerült kézbe venni. Mindehhez 75 indikátor szolgált segítségül.

Bár az indikátorok között nem szerepelt az igazságosság, e munka akarva-akaratlanul hihetetlen társadalmi problémákra hívja fel a figyelmet, olyanokra, amelyekben az egészségpolitika valóban nem ludas, vagy legfeljebb egy pici szegmensében.

Ami a konkrét, szigorúan az ágazatra vonatkozó adatokat illeti, a magát polgárinak tartó kormánynak magáévá kellene tennie azt a polgári erényt, amely azt mondja: sohasem lefele, mindig felfelé hasonlítsd magad. S ez különösen igaz például az egyik vezető halálok, a rosszindulatú daganatok esetében.

Ezek a cikkek is érdekelhetik