2018. május 20. vasárnap, Bernát, Felícia napja
Gyorshír Lapszemle Intézményrendszer Orvosszakma Kultúra WebOrvos
Itt jár:
Főoldal Lapszemle Századannyi sugárterheléssel, igazodva a pácienshez

Századannyi sugárterheléssel, igazodva a pácienshez

2017-08-11 08:15 Forrás: zaol.hu
65
Cikk küldése email-ben Cikk nyomtatása A A A


A 14 éves tüdőszűrő berendezés gyakori meghibásodása miatt vált időszerűvé a csere.

A hagyományos készülékekhez képest századnyi sugárterheléssel működő tüdőszűrő berendezés áll szolgálatba szeptembertől a Zala Megyei Szent Rafael Kórház Zrínyi úti központjában. Erről és további fejlesztésekről szerdán sajtótájékoztatón számoltak be. Dr. Halász Gabriella főigazgató elmondta, hogy a kórház külső, pózvai telephelyén működő 14 éves tüdőszűrő berendezés gyakori meghibásodása miatt vált időszerűvé a csere.

Az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) 33 millió forintos támogatásával sikerült beszerezni a legkorszerűbb igényeknek megfelelő készüléket – írja a zaol.hu.

Dr. Somogyi Rita radiológus főorvos, valamint dr. Tehenes Sándor osztályvezető főorvos kiemelte: a hagyományos készülékekhez képest századannyi sugárterhelés éri a beteget. A berendezés a páciens testalkatához igazodva a lehető legkisebb mennyiségű sugárzás kibocsátásával készíti el a felvételt a korábbihoz képest töredék idő alatt. Az eddiginél lényegesen jobb felbontású, diagnosztikai céloknak is megfelelő digitális felvétel pedig a központi számítógépes tárolóba kerül, amit az arra jogosult orvos bárhonnan elérhet.

A főigazgató arról is beszámolt, hogy az intézmény konszolidációs pályázaton nyert támogatást egyebek mellett a biztonsági kamerarendszer továbbfejlesztésére, valamint a diagnosztikai épület tetőszigetelésére. Mint kiemelte: a kórház vagyona, az intézményben megforduló napi 3-5000 járóbeteg, az ellátott 8-900 fekvő beteg, illetve az 1600 kórházi dolgozó és a látogatók biztonsága érdekében tartották szükségesnek a fejlesztést. A pályázattal oldották meg a diagnosztikai épület tetejének szigetelését is. Arról is szólt, hogy az ÁEEK finanszírozásában 28 millió forintból új liftet állítottak szolgálatba az I. számú belgyógyászati, valamint a fertőző osztálynak helyet adó épületben.

Ezek a cikkek is érdekelhetik