2018. április 22. vasárnap, Csilla, Noémi napja
Gyorshír Lapszemle Intézményrendszer Orvosszakma Kultúra WebOrvos
Itt jár:
Főoldal Lapszemle Számolhatnak a kismamák

Számolhatnak a kismamák

2013-11-19 07:37 Forrás: Szabad Föld Online
504
Cikk küldése email-ben Cikk nyomtatása A A A


A gyermekvállalási kedvet növelné egy újabb, családokat segítő csomag bevezetése.

A kormány november elején döntött a négy pilléren nyugvó rendszerről azt remélve, hogy 2014-ben többen születnek Magyarországon. Döntéshelyzet előtt állnak az édesanyák: visszamennek dolgozni még a gyermekgondozási díj (gyed) lejárta előtt, növelve ezzel a családi bevételeket, vagy otthon maradnak a kicsivel, ameddig lehet, kockáztatva ezzel munkahelyüket – esetleg bevállalnak még egy csöppséget, duplázva ezzel a gyes vagy gyed összegét – írja a Szabad Föld – online.

A múlt héten elfogadott Gyed-Extra csomag négy intézkedése a gyermekvállalási dilemmáktól szabadítaná meg a nőket. Először is: a baba egyéves kora után újra dolgozhatnának a kismamák úgy, hogy közben a gyest (gyermekgondozási segélyt) és a gyedet is megkapnák. Másodszor: ha az első gyerek után viszonylag gyorsan – három éven belül – jön a második, harmadik és a többi gyerek, a család további ellátásra jogosult. Eddig csak ikrek esetében járt egyszerre a két-három gyes vagy gyed az édesanyának.

A felsőoktatásban tanuló anyákat segítené a Gyed-Extra harmadik eleme, a diplomás gyed. Ha ugyanis a kismama nappali tagozaton tanul, és legalább két fél éve aktív jogviszonnyal rendelkezik, a gyerek egyéves koráig kaphat gyedet, utána pedig tanulhat – és még gyedet is kap. A tervezet negyedik része a munkaadókat érinti: ha három- vagy annál több gyermekes kismamát foglalkoztatnak, adókedvezményben részesülnek.

Ezek a cikkek is érdekelhetik