2018. április 21. szombat, Konrád napja
Gyorshír Lapszemle Intézményrendszer Orvosszakma Kultúra WebOrvos
Itt jár:
Főoldal Lapszemle Spermiumszám növelése természetes módszerekkel

Spermiumszám növelése természetes módszerekkel

2018-01-10 09:37 Forrás:
47
Cikk küldése email-ben Cikk nyomtatása A A A


Az utóbbi negyven évben Észak-Amerikában, Európában, Ausztráliában és Új-Zélandon csaknem 60 százalékkal csökkent a férfiak spermiumszáma.

Bizonyos életmódbeli tényezőkkel kedvezően befolyásolható a férfiak spermiumszáma, javítható a spermiumképük - olvasható a pharmaonline.hu-n.

A spermiumszám, azaz az egy ejakulátumban található spermiumok száma, a spermiumkép vizsgálatának egyik alapvető összetevője, amit a sperma rutin analízise során rendszerint meghatároznak, és ami a férfi fertilitás egyik kulcsfontosságú meghatározója. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint egy egészséges ejakulátum legalább 15 millió spermiumot tartalmaz milliliterenként vagy legalább 39 millió spermium található benne összesen.

A nyugati országokban csökken a spermiumszám
1973 és 2011 között Észak-Amerikában, Európában, Ausztráliában és Új-Zélandon mintegy 59,3 százalékkal csökkent a férfiak spermiumszáma – derül ki a legújabb, 2017-ben napvilágot látott vizsgálati eredményekből is. Ezeket a tendenciákat felismerve még inkább lényeges azoknak a természetes módszereknek a megismerése, amik alkalmazása a gyógyszeres kezelést megelőzően is hozzájárulhat a spermiumkép javításához, a spermiumszám emeléséhez.

Hogyan növelhető a spermiumszám?

Kövérek, túlsúlyosak fogyása, fizikai aktivitásának fokozása
-Stresszcsökkentés
-Dohányzás abbahagyása
-Az alkoholfogyasztás és a droghasználat kerülése
-Antioxidáns (pl. szelén, C-vitamin, E-vitamin, koenzim Q10, L-karnitin) bevitel növelése
-Megfelelő folsav- és cink-ellátottságról való gondoskodás
-A gyógyszeralkalmazás minimalizálása (a spermiumszámot kedvezőtlenül befolyásolhatják: pl. egyes antibiotikumok, antiandrogének, gyulladáscsökkentők, antipszichotikumok, kortikoszteroidok, anabolikus szteroidok, exogén módon bevitt tesztoszteron, metadon)
-Környezeti ártalmaknak való kitettség (pl. munkahelyen) mérséklése
-Görögszéna magot vagy indiai ginzenget (= álombogyó, Withania somnifera vagy ashwagandha) tartalmazó készítmények fogyasztása
-Megfelelő kalcium- és D-vitamin-ellátottság
-Többszörösen telítetlen zsírsavak (pl. ómega-3-zsírsavak) bevitelének fokozása, a transz-zsírsavak fogyasztásának visszaszorítása
-A szója- és a fitoösztrogén-tartalmú ételek fogyasztásának kerülése

További részletek a weboldalon.

Ezek a cikkek is érdekelhetik