2018. március 19. hétfõ, József napja
Gyorshír Lapszemle Intézményrendszer Orvosszakma Kultúra WebOrvos
Itt jár:
Főoldal Lapszemle Sok a beteg, de bírják még szusszal

Sok a beteg, de bírják még szusszal

2018-01-12 07:06 Forrás: heol.hu
37
Cikk küldése email-ben Cikk nyomtatása A A A


Az otthon néhány nap pihenéssel kikúrálható betegségek esetén is ellátogatnak a háziorvoshoz.

Mindenki számára ismerős helyzet, hogy ha háziorvoshoz megy, minimum fél-egy órás, de akár hosszabb várakozásra is számíthat. Ez legtöbbször a doktorok túlterheltségéből adódik, de olyan eset is akad, hogy egy-egy túl­buzgó páciens miatt kényszerülünk várakozásra. A Központi Statisztikai Hivatal 2016-os Egészségügyi statisztikai évkönyve szerint Heves megyében az egy háziorvosra illetve házi gyermekorvosra jutó betegek száma átlagosan 1623, amellyel a középmezőnybe tartozik. Baranya megyében a legkedvezőbb a helyzet, ott 1311 beteg jut egy háziorvosra, Pest megyében ez a szám viszont eléri az 1853-at is. Az orvosok szerint ez a szám reális, és rendben el tudják látni minden betegüket, de előfordul, hogy néha hosszú a várakozási idő az esetlegesen megnövekvő beteg­létszám miatt – olvasható a heol.hu portálján.

Hazánkban sajnos valamiért ahhoz vannak szokva az emberek, hogy az otthon néhány nap pihenéssel kikúrálható betegségek esetén is ellátogatnak a háziorvoshoz, holott sok esetben ez teljesen felesleges. Ezzel rengeteg időt elvesznek a rendelési időből, és emiatt gyakori a hosszú várakozási idő – árulta el dr. Chikán Gábor felsőtárkányi gyermekorvos.

Hasonlóképpen vélekedett dr. Kristofori György siroki háziorvos is, aki szerint az is gyakori, hogy sok páciens a rendelési idő vége előtt fél órával érkezik, emiatt lehetetlen a rendelést időben befejezni. Sokan úgy vannak vele, hogy nem jönnek a rendelés kezdetekor, mert azt hiszik, akkor sokat kell várni, ezért inkább a vége előtt fél órával érkeznek. Ebből általában az következik, hogy akár több órával is hosszabbra nyúlik a rendelési idő – magyarázta az orvos.

Ezek a cikkek is érdekelhetik