2018. május 21. hétfõ, Konstantin napja
Gyorshír Lapszemle Intézményrendszer Orvosszakma Kultúra WebOrvos
Itt jár:
Főoldal Lapszemle Országos hiány a rotavírus elleni oltásból

Országos hiány a rotavírus elleni oltásból

2018-02-13 07:38 Forrás: mno.hu
56
Cikk küldése email-ben Cikk nyomtatása A A A


Sokan hiába fizethettek, nem lehet megrendelni a védettséghez szükséges vakcinát.

Országos hiány van a rotavírus elleni – RotaTeq nevű – védőoltásból, amit március végéig nem is lehet megrendelni – értesült a Magyar Nemzet. A vakcinahiány azok számára okozhat komoly problémát, akik már elkezdték beadatni gyermeküknek a három részből álló oltássorozatot. Ugyanis ennek a harmadik elemét nem lehet beszerezni a gyógyszertárakban. Mindez azt is jelenti, hogy 30 ezer forintot fizethettek ki feleslegesen azok a családok, ahol a született gyermek a védettséghez szükséges három oltásból kettőt már megkapott. Az utolsó vakcina nélkül nem lesz védett a gyermek, és az oltást csak nyolc hónapos korig lehet beadatni.

Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) honlapján elérhető, átmeneti termékhiányról tájékoztató táblázatból megtudtuk: a RotaTeqből már december 15. óta hiány van. Eddig valószínűleg azért nem jelentkezett a probléma, mert sok gyógyszertárban még volt készleten a vakcinából. Ennél nagyobb probléma, hogy a tájékoztatás alapján legalább március 27-ig nem lehet kapni az oltást átmeneti gyártói probléma miatt.

A lap kereste a terméket előállító MSD gyógyszercéget, de hiába érdeklődtek telefonon arról, mi az oka a hiánynak, és hogyan fordulhat elő ilyen, az ígéretek ellenére kérdéseikre nem érkezett válasz.

Póta György, a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke lapunknak elmondta: a RotaTeq nem helyettesíthető, ami azt jelenti, hogy ha a gyermek nyolc hónapos koráig nem sikerül beadni a harmadik vakcinát, akkor nem lesz védett.

Ezek a cikkek is érdekelhetik