2018. május 20. vasárnap, Bernát, Felícia napja
Gyorshír Lapszemle Intézményrendszer Orvosszakma Kultúra WebOrvos
Itt jár:
Főoldal Lapszemle Ne engedjük be a gyereket a köztéri szökőkutakba

Ne engedjük be a gyereket a köztéri szökőkutakba

2017-06-17 10:44 Forrás: mno.hu
127
Cikk küldése email-ben Cikk nyomtatása A A A


A testnedvek cseréjével akár nemi betegségek is terjedhetnek, nem beszélve az egyre többet emlegetett legionella baktériumról.

Nagyon csúnya betegségeket lehet összeszedni a köztéri szökőkutakban– mondta el a Magyar Nemzetnek Rendek Mária gyermekorvos. Utal arra: ki tudja, hány baciluskultúrát, gombát visznek be a lábukon az emberek, amelyekkel megfertőzik a vizet.

A fertőzött víz további megbetegedéseket okozhat, hiszen mivel nem fürdővíz, a szökőkutak vizét nem ellenőrzik mikrobiológusok.
„Elsősorban gennykeltő által okozott betegségek: furunkulusok, ótvar, gombásodás terjedhet ezeken a helyeken. Ezeknek a betegségeknek komoly szövődményeik is lehetnek. Ha például egy ótvart okozó bőrbetegség valahol elakad a szervezetben, a véráramba kerülve nagy bajt okozhat. Mindez attól függ, milyen az illető immunrendszere, és hogy mennyire virulens kórokozót szedett össze" – magyarázza a gyermekorvos.

Az Országos Közegészségügyi Központ által tavaly kiadott, a legionella révén fertőzési kockázatot jelentő létesítményekre vonatkozó módszertani útmutató szerint a fertőzés háromféle mechanizmus útján jöhet létre: legionellát tartalmazó közeg inhalációjával, aspirációjával és ritkán közvetlen kontaktussal. A dokumentum szerint kockázati közegnek tekintendő valamennyi olyan épített vízrendszer, amelyben 20-50 Celsius-fok hőmérsékletű víz van, fennáll a pangó vízterek kialakulásának lehetősége, és vízpermet képződik.

A közegészségügyi központ összefoglalójából kiderül, az aeroszolképződés a vizes élményelemek – csobogók, spriccelők stb. – esetén jelentősnek nevezhető. Ráadásul a legionella baktérium elszaporodásának különösen kedveznek az emberi civilizáció által kialakított környezeti közegek, amelyekben kedvező számukra a víz hőmérséklete.

Ezek a cikkek is érdekelhetik