2018. május 20. vasárnap, Bernát, Felícia napja
Gyorshír Lapszemle Intézményrendszer Orvosszakma Kultúra WebOrvos
Itt jár:
Főoldal Lapszemle Mikor hívjuk s mikor ne a 112-es segélyhívót?

Mikor hívjuk s mikor ne a 112-es segélyhívót?

2017-06-17 08:31 Forrás: szoljon.hu
108
Cikk küldése email-ben Cikk nyomtatása A A A


Csak a hívások 20,40%-a valós segélyhívás, ezért a rendőrség tájékoztatást adott ki, mikor hívjuk a 112-es számot?

Vészhelyzetben hívható a 112-es egységes európai segélyhívó szám, 104-en a mentők, 105-ön a katasztrófavédelem és 107-en a rendőrség. A nap 24 órájában az országban két hívásfogadó központ szakképzett híváskezelői fogadják a segélyhívásokat – olvasható a szoljon.hu portálján. A vészhelyzet szubjektív fogalom, olyan ember, állat, műszaki hiba, elemi erő, természeti esemény, baleset, betegség vagy élettani körülmény okozta helyzet, ami az életben, testi épségben, anyagi javakban okozott kárral, illetve a természetes és mesterséges környezet fokozott megrongálásával vagy ezek veszélyeztetésével jár, és amelyet a segélyt kérő személy, illetve a környezetében lévők a készenléti szervek helyszíni segítsége nélkül önállóan megoldani nem képesek.

Mindenképp hívja a segélyhívószámokat:
1. Ha közvetlen vagy közvetett életveszély áll fenn, az érintett nagy mennyiségű vért veszít, láthatóan nem kap levegőt, eszméletvesztés után nem tér magához, csillapíthatatlan fájdalma van, baleset, súlyosabb sérülés érte (csonttörés, elállíthatatlan vérzés), zavarttá válik, nem lehet vele kommunikálni, ön- illetve közveszélyes.
2. Súlyos, emberi élet(ek)et veszélyeztető közúti, légi, vasúti, vízi balesetet lát vagy annak résztvevője.
3. Több ember halálát okozó járványos megbetegedés, mérgezés vagy kábítószer-túladagolása esetén, radioaktív sugárzás, vagy veszélyes anyag kiáramlása miatt.
4. Az állampolgárok életében jelentős fennakadás, emberi élet(ek)et veszélyeztető esemény történt (tűz, földrengés, árvíz, viharkár, épületomlás, gázszivárgás, szélsőséges meteorológiai helyzet).
5. Valamilyen bűncselekmény szemtanúja, sértettje (például: emberölés, fegyveres rablás, lopás, garázdaság, verekedés).

További tanácsok a teljes cikkben

Ezek a cikkek is érdekelhetik