2018. április 22. vasárnap, Csilla, Noémi napja
Gyorshír Lapszemle Intézményrendszer Orvosszakma Kultúra WebOrvos
Itt jár:
Főoldal Lapszemle Mellrák: dühösek a műtétek elhalasztása miatt

Mellrák: dühösek a műtétek elhalasztása miatt

2015-08-05 08:19 Forrás: szabadfold.hu
557
Cikk küldése email-ben Cikk nyomtatása A A A


A helyreállító műtéteket őszig, vagy ki tudja, meddig elhalasztják, mondván: nem életmentő operációk.

Mellműtétje alakította úgy Halom Borbála életét, hogy a mellrák megelőzésének és a már beteg nők jogainak élharcosa lett. A Mellrákinfó Egyesület nem csak a csonkolás utáni helyreállító műtétek elhalasztása, de az ellen is fellép, ha a munkáltatók a rákos nőknek mondvacsinált ürüggyel kiteszik a szűrét. A csinos, lányát egyedül nevelő asszony nem három évvel ezelőtti műtétje miatt, hanem sorstársai kiszolgáltatottságát látva vált kőkeménnyé – olvasható a Szabad Föld – online oldalán.

- Elindítottam a mellrakom.hu blogot, a Facebookon létrehoztam egy mára 700 fős létszámúra terebélyesedett csoportot. Hamar kialakult egymást segítő-támogató közösségünk, a mellrakinfohu weboldalunk, s pár hete hivatalosan is bejegyzett egyesületünk, egyelőre 14, főleg vidéki önkéntessel. Amiben tudunk, segítünk, tanácsokat adunk, minden kérdést megválaszolunk, valamennyi nagyobb rendezvényen részt veszünk.

Így kerültünk szembe azzal a problémával, ami miatt most rengetegen panaszkodnak: a helyreállító műtéteket őszig, vagy ki tudja, meddig elhalasztják, mondván: nem életmentő operációk. Ez már csak azért is felháborító, mert a korrekció minden csonkolásos műtéten átesett, járulékfizető nőnek alanyi jogon, OEP-támogatással jár. Ráadásul ezek a műtétek nem a szó klasszikus értelmében vett szépészeti beavatkozások. A helyreállító operációkat onkoplasztikus szakemberek végzik, ami a sebészet új műfaja: csupán pár éve művelik Magyarországon, s még kevés orvos szerzett ilyen szakképesítést. Tehát van miért harcolnunk. De mi nem adjuk fel!"

Ezek a cikkek is érdekelhetik

Kulcsszavak

mellrákszűrés , mellrák ,