2018. május 21. hétfõ, Konstantin napja
Gyorshír Lapszemle Intézményrendszer Orvosszakma Kultúra WebOrvos
Itt jár:
Főoldal Lapszemle Még veszélyben van a gyermekhospice-ház

Még veszélyben van a gyermekhospice-ház

2018-02-12 07:38 Forrás: mno.hu
56
Cikk küldése email-ben Cikk nyomtatása A A A


Egyeztetésbe kezdek az államtitkársággal, hogy a Dóri Ház milyen jogszabály változással juthat állami normatív támogatáshoz.

– Befizettük 3,5 millió forintos NAV-tartozásunkat, lekerült számlánkról az inkasszó. Rendeztük elmaradásunk egy részét az áramszolgáltatónak is, amely levette a 400 ezer forintos zálogot az egyik mentőautónkról. Mégsem vagyunk kint a vízből – mondta Gyura Barbara, a pécsi Szemem Fénye Alapítvány vezetője a Magyar Nemzetnek.

Rendkívül hálásak az adományoknak, ugyanis most néhány hónapig rendezett körülmények között tudnak foglalkozni a gyerekekkel, de a főleg közművek felé fennálló tartozásaik továbbra is veszélyeztetik működésüket. Ugyan mostanában még naponta ezer–ötezer forintos magánfelajánlásokat kapnak, tapasztalatuk szerint néhány nap után rendre visszaesnek a támogatások, ami lehetetlenné teszi a kiszámítható működést. Gyura Barbaráék mellett más kisebb alapítványok is hasonló gondokkal küzdenek: nincsenek olyan partnereik, akik havonta, illetve rendszeresen tudják támogatni őket.

– Megkeresett minket az egészségügyi államtitkárság, amelynek munkatársaival egyeztetésbe kezdünk, hogy a Dóri Ház milyen jogszabály megváltoztatásával juthat állami normatív támogatáshoz – mondta bizakodó hangon az alapítvány vezetője. Bár Magyarországon – ha nem is túl nagy mértékben – kaphatnak állami működési támogatást hospice-ellátást biztosító intézmények, ezek főleg daganatos betegek ellátására vonatkoznak. Az alapítvány viszont nem csak ilyen megbetegedésű gyerekekkel foglalkozik, ennek megfelelően szolgáltatásuk is eltérő, így nem jutnak állami támogatáshoz.

Ezek a cikkek is érdekelhetik