2018. április 21. szombat, Konrád napja
Gyorshír Lapszemle Intézményrendszer Orvosszakma Kultúra WebOrvos
Itt jár:
Főoldal Lapszemle Kinek, mit fizet a biztosító üzemi baleset esetén?

Kinek, mit fizet a biztosító üzemi baleset esetén?

2018-01-13 08:04 Forrás: Adózóna
69
Cikk küldése email-ben Cikk nyomtatása A A A


Üzemi baleset esetén minden igénybe vett gyógyszert, gyógyászati segédeszközt, gyógyító ellátást a tb fizet.

Társadalombiztosítás keretében baleseti egészségügyi szolgáltatás akkor vehető igénybe, ha az egészségkárosodás üzemi balesetből vagy foglalkozási megbetegedésből ered. Az adózóna.hu bemutatja, hogy kik jogosultak baleseti egészségügyi szolgáltatásra, és miként lehet igénybe venni száz százalékos támogatással az ellátásokat.

Az, hogy egy baleset üzemi balesetnek minősül, illetve azt, hogy az egészségkárosodás foglalkozási betegségből ered, határozattal állapítják meg. Nagyon fontos, hogy ezt a határozatot a balesetet szenvedett személynek meg kell őriznie és a baleseti egészségügyi szolgáltatás igénybevételekor be kell mutatnia.

Ezen határozat alapján az üzemi balesetre (foglalkozási megbetegedésre) tekintettel igénybe vett gyógyszer, gyógyászati segédeszköz, gyógyító ellátás (gyógyfürdő) árához 100 százalékos mértékű társadalombiztosítási támogatás jár. Továbbá, ha az üzemi baleset következtében fogászati ellátásra is sor kerül, akkor a rágóképesség helyreállításához szükséges fogpótlásra is térítésmentesen jogosult a balesetet szenvedett személy.

Ha például egy adott gyógyszer tb-támogatás alapjául szolgáló ára 8 ezer forint, amelyhez az egészségbiztosító 2 ezer forint tb-támogatást nyújt, akkor a beteg 6 ezer forint önrészt köteles kifizetni. Baleseti egészségügyi szolgáltatás esetén azonban a 8 ezer forintos árat teljes egészében az egészségbiztosító fizeti meg.

További részletek a weboldalon.

Ezek a cikkek is érdekelhetik