2018. április 22. vasárnap, Csilla, Noémi napja
Gyorshír Lapszemle Intézményrendszer Orvosszakma Kultúra WebOrvos
Itt jár:
Főoldal Lapszemle Kifizetődő lesz az őszinteség a betegellátásban

Kifizetődő lesz az őszinteség a betegellátásban

2017-10-13 07:51 Forrás: medicalonline.hu
57
Cikk küldése email-ben Cikk nyomtatása A A A


Biztonságos betegellátást motiváló és az őszinteséget honoráló rendszer kialakításán dolgoznak.

Ismét nekifognak a nemzeti betegbiztonsági stratégia elkészítésének, bár erre már 2011-ben is szánt uniós forrásokat az egészségpolitika: akkor MIBES néven dolgozott rajta az Állami Egészségügyi Ellátó Központ elődje, a GYEMSZI, és konzorciumi partnere, az SE Egészségügyi Menedzserképző Központja. A MIBES-t, azaz az Egészségügyi Minőségfejlesztési és Betegbiztonsági Stratégiát végül nem hirdették ki, ám most ugyancsak e stratégia elkészítése a végső célja az uniós és hazai forrásokból támogatott betegbiztonsági projektnek – derült ki a csütörtökön, a 41. NEVES Betegbiztonsági Fórumon, amelyről a MedicalOnline számol be.

A szervezeti kultúra és a szemlélet megváltoztatása a célja „Az egészségügyi ellátórendszer szakmai módszertani fejlesztése" című (EFOP 1.8.0.) projekt betegbiztonsági alprojektjének, amelyek megvalósítását a közép-magyarországi régióban VEKOP forrásokból támogatja a kormány. A projekt lehetőséget ad arra is, hogy a már bevált jó gyakorlatok az ország valamennyi intézményében beépüljenek a mindennapi munkába.

Módszertani levelek készülnek a kórházi ellátással összefüggő műtéti sebfertőzések, pneumónia, véráramfertőzés és húgyúti fertőzések megelőzésére. A helyzetértékelést követően a járó- és fekvőbeteg ellátók számára is készül antibiotikum stewardship és képzési módszertan is. A tervek között szerepel, hogy az IC tevékenységet kiemelik a HBCS-ből, és mindent, ami ehhez kapcsolódik – pl. kézhigiénés, vagy sterilizáláshoz szükséges eszközök, stb. – önállóan finanszíroz majd a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK), egyidejűleg ellenőrizve is, hogy ezt a keretet megfelelően használják-e fel az intézmények.

A nemzeti betegbiztonsági stratégia 2018 végére elkészül, a megvalósíthatósági vizsgálathoz pilotkórházakat keres az SE EMK.

Ezek a cikkek is érdekelhetik