2018. április 22. vasárnap, Csilla, Noémi napja
Gyorshír Lapszemle Intézményrendszer Orvosszakma Kultúra WebOrvos
Itt jár:
Főoldal Lapszemle Kész átverés az egészségnap

Kész átverés az egészségnap

2011-06-08 07:51 Forrás: Népszava
7629
Cikk küldése email-ben Cikk nyomtatása A A A


Az „egészségnap" csak imitált rendezvény, valójában méregdrága árucikkeket igyekeznek rásózni az ügyfelekre.

Egy, a cégjegyzékben nem szereplő nevű vállalat nevében egészségszűréssel „haknizik" az országban egy bútorkereskedő. A rámenősen, személyre szóló megkeresésekkel verbuvált jelentkezőket azonban csak egy méregdrága „gyógyeszköz" megvételére próbálják rávenni. Már az sem világos, a célszemélyek kiválasztásánál milyen adatbázisból dolgoznak, de tény, hogy az „egészségnap" csak imitált rendezvény, valójában méregdrága árucikkeket igyekeznek rásózni az ügyfelekre.

A korábban is ismert „termékbemutató-rendezvényeknél" agresszívebb marketing, illetve az egészségtesztre hivatkozás azonban még azokat is megtévesztheti, akik egyébként nem „vevők" a trükkösen erőszakos reklámokra. A személyre szóló levél elsősorban arról szól, hogy az eseményen az illető „egészségmegőrzéssel kapcsolatos" teszteléssel lépéseket tehet, hogy ne kelljen élete végéig gyógyszereket szednie.

A - legutóbb Hajdúszoboszlón szétküldött - meghívó véroxigénszint-mérést, vérnyomás-, testzsír- és testtömegmérést ígér, meg persze számos új terápia kipróbálását. A valóságban azonban mindössze véroxigént, illetve pulzust mértek - közölték a rendezvényen részt vett, csalódott emberek. A többórás műsor lényegében egy csaknem egymillió forintos beruházásra igyekezett rábeszélni a résztvevőket, akik kedvezményt is „nyerhettek" holmi gyógycsodagépek vételárából. Ez önmagában még csupán bosszantó átverés lehetett volna. A valódi vizsgálatra és komoly tanácsokra várókkal azonban kitöltettek egy 35 tételből álló kérdőívet is, ami megalapozta a várakozásokat az egészségszűrés szakmaisága kapcsán.

Az íven - a személyes információkon túl - a legérzékenyebb egészségügyi adatokat kellett megadni. Egyebek közt az esetleges vérnyomásgondokra, cukorbetegségre, alvászavarra, visszérre, érszűkületre, bénulásra, daganatos betegségekre, embóliára és sok másra volt kíváncsi a cég. Mindemellett az általuk szedett gyógyszerek felsorolását is kérte a jelentkezőktől.

 A meghívón, illetve a kérdőíven szereplő „Impulser Hungary" nevű társaság nem szerepel a cégbírósági adatbázisban. A lap is csak hosszas keresés után talált rá a valódi szervezőre, a győri Inpulsive Energy Kereskedelmi és Szolgáltató Korlátolt Felelősségű Társaságra, melynek tulajdonosa egy panamai cég. A tavaly ősszel alapított vállalat hivatalos tevékenységi köre mindössze bútor, világítási eszköz és egyéb háztartási cikk kiskereskedelme - semmi köze tehát a gyógyászathoz. Az ügyben a lap az adatvédelmi biztoshoz fordul.

Ezek a cikkek is érdekelhetik