2018. március 19. hétfõ, József napja
Gyorshír Lapszemle Intézményrendszer Orvosszakma Kultúra WebOrvos
Itt jár:
Főoldal Lapszemle Harminc éve gondozza a cukorbetegeket

Harminc éve gondozza a cukorbetegeket

2017-10-13 08:16 Forrás: heol.hu
47
Cikk küldése email-ben Cikk nyomtatása A A A


Az egri orvos szenvedélye a munkája - elismerést vehetett át a napokban.

Rangos elismerést vehetett át dr. Harcsa Eleonóra a Markhot Ferenc Kórház rendelőintézeti igazgatója a X. Jubileumi Kelet-Magyarországi Diabetes Hétvégén. Megkapta a Kelet-Magyarországi Diabetológiáért Díjat, a dr. Gyimesi András Emlékplakettet. Dr. Harcsa Eleonóra főorvos, rendelőintézeti igazgató 1982 óta dolgozik az egri Markhot Ferenc Kórházban. Belgyógyász, diabetológus, klinikai farmakológus. Tagja a kórház Intézeti Kutatásetikai Bizottságának és a Tudományos Bizottságnak. Kuratóriumi elnöke a „Tüdőgyógyászati Alapítvány"-nak, kuratóriumi tagja az „Egri Radiológia Támogatására Alapítvány"-nak, diabetológiai kongresszusok szakmai szervezője, előadója. Tagja a Magyar Diabetes Társaságnak, részt vesz több civil szervezet tevékenységében, többek között a Cukorbetegek Egri Egyesületében. Támogatja a Rákellenes Liga egri szervezete és a Dobó Katica Nyugdíjas Klub működését, lakossági szűrőnapok fő szervezője. Akitüntetettel a heol.hu portálja beszélgetett.

Hogyan fogadta az elismerést? Mit jelent Önnek?
– Nagyon fontos dolog számomra, mert a diabetológia, a cukorbetegekkel való foglalkozás, az nekem hobbi, szenvedély, élethivatás. Annak idején, mikor 1986-ban elkezdtük a cukorgondozást Juhász Elek főorvossal, még nem volt nagy hangsúly ezen a területen. Kezdetben az inzulinigényes cukorbetegekkel foglalkoztunk, később a tablettás cukorbetegekkel is. Utóbbit ugyanis akkoriban elhanyagolták, nem vették elég komolyan. Az évek azonban bebizonyították, hogy a 2-es típusú, kezdetben inzulint nem igénylő betegek száma folyamatosan nő. Ma ők a cukorbetegek 90 százalékát teszik ki. Az inzulinhiányos állapot egyre nagyobb népegészségügyi problémát jelent, világszinten is. Hazánkban a keleti régió mindig is elmaradottnak számított, és nagyon fontos dolog, hogy itt is kialakult egy nagyon aktív társaság, akik kétévente rendezik meg ezt a diabétesz hétvégét. Főként kelet-magyarországi diabetológusok vesznek részt rajta, de Budapestről is érkeznek és a Dunántúlról is meghívnak ismert szakembereket. Idén is közel 400 ember vett részt rajta. Ezek a kollégák rettentően aktívak, nagy szeretettel foglalkoznak a cukorbetegekkel. A szakmabeliek a díjat mindig két olyan embernek adják oda, akikről úgy gondolják, hogy letettek már valamit az asztalra, s ez nagy elismerés.

A szakrendelésen túl mely más területekkel foglalkozik?
– Zajlik a szakrendelés, de folynak az intézetben orvostudományi kutatások is, melyek nagyon fontosak a jövőre nézve. Kifejezetten szorosan követem, milyen új gyógyszerek jelennek meg és ezeket aztán ki is próbáljuk. Nagy lehetőségnek gondolom, sok betegünk vesz részt ilyen vizsgálatokban, jó tapasztalatokkal.

A teljes beszélgetés a portálon olvasható!

Ezek a cikkek is érdekelhetik