2018. április 21. szombat, Konrád napja
Gyorshír Lapszemle Intézményrendszer Orvosszakma Kultúra WebOrvos
Itt jár:
Főoldal Lapszemle Gyógyszer – Nem mind hiánycikk, ami hiányzik

Gyógyszer – Nem mind hiánycikk, ami hiányzik

2018-01-14 09:20 Forrás: magyaridők.hu
77
Cikk küldése email-ben Cikk nyomtatása A A A


A hiánycikkek aránya mindössze egy százalék, jelenleg ugyanis több mint 38 ezres a hazai gyógyszerkincs.

A pszichiátriai szerektől az onkológiai készítményekig nincs olyan gyógyszerfajta a világon, amely ne válhatna vagy ne vált volna már hiánycikké. Magyarországon az elmúlt években nyilvánossá tették az aktuálisan nem kapható gyógyszerek listáját. Jelenleg több mint 390 tétel szerepel rajta, ez azonban csak egy százaléka a forgalomban lévő orvosságoknak - olvasható a magyaridok.hu-n. 

A város összes patikájában jártunk már, de sehol sem lehet kapni agyhártyagyulladás elleni oltást, pedig most kellene beadatnunk a gyereknek. Milyen országban élünk! Most tényleg ki kell mennem ezért Bécsbe?! – fakadt ki nemrég az egyik ismerősöm. Alig tudtam meggyőzni arról, hogy egyrészt kérdezze meg a gyermekorvost, mert a kicsi életkorát tekintve van még idő beadatni az amúgy nem kötelező vakcinát, másrészt, hogy felesleges átmennie Ausztriába, mert könnyen lehet, hogy ott sem tudja megvenni az ominózus készítményt. Az agyhártyagyulladás elleni védőoltással ugyanis gyártási és nem forgalmazási problémák vannak.

Az ellátás akadozását maga a gyártó cég, a GlaxoSmith-Kline magyarázza „a megnövekedett igény miatti gyártási kapacitással kapcsolatos problémával" az átmeneti termékhiány-listán, amelyet az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) honlapján bárki megtekinthet. A lista cikkünk írásakor több mint 390 tételt tartalmazott, ez azonban csak mintegy 190 gyógyszert jelent, a hatóság ugyanis egyenként feltünteti egy adott termék minden egyes kiszerelését, amely éppen nem elérhető.

Az ellenzéki lapok a helyzetet „krónikus gyógyszerhiánynak" minősítették, hiába igyekezett nyugtatni a kedélyeket az OGYÉI Gyógyszerhatósági Ügyek Főosztályának vezetője, Pálffyné Poór Rita, hangsúlyozva: a hiánycikkek aránya az összes, Magyarországon forgalmazható orvosság mindössze egy százaléka, jelenleg ugyanis több mint 38 ezres a hazai gyógyszerkincs.

További részletek a weboldalon.

Ezek a cikkek is érdekelhetik