2018. április 22. vasárnap, Csilla, Noémi napja
Gyorshír Lapszemle Intézményrendszer Orvosszakma Kultúra WebOrvos
Itt jár:
Főoldal Lapszemle Életműdíjat kapott prof. dr. Szilvási István

Életműdíjat kapott prof. dr. Szilvási István

2018-04-17 07:05 Forrás: medicalonline.hu
41
Cikk küldése email-ben Cikk nyomtatása A A A


Hevesy-életműdíjjal ismerte el prof. dr. Szilvási István szakmai munkásságát a MONT a Magyar Tudományos Akadémián.

Harcostársat üdvözlök, akivel mindig kiválóan lehetett együttműködni úgy az orvosképzésben, mint más szakmai kérdésekben – e szavakkal vezette fel az MTA Orvosi Tudományok Osztálya Orvosi Diagnosztikai Tudományos Bizottsága és a Hevesy György Magyar Orvostudományi Nukleáris Társaság (MONT) közös szervezésében megrendezett emlékülést Muszbek László, az Orvosi Diagnosztikai Tudományos Bizottság elnöke, kiemelve, hogy a diagnosztikai szakmák nagy jelentőséggel bírnak a gyógyításban - tudósított a medicalonline.hu.

A „sugaras" ember, aki gyógyít, tanít, szervez, és tudományos munkát végez, ám munkássága középpontjában mindig is a beteg állt – fogalmazott méltatásában prof. dr. Szilvási Istvánról Környei József, az orvostudományok kandidátusa.

Szakmapolitikai funkciói mellett – többek között az Egészségügyi Szakmai Kollégium tagozatvezetője, a szervezetnek jelenleg is alelnöke, a Magyar Orvosi Kamara alelnöke, PET-várólistabizottság tagja – nevéhez fűződik számos hazai és nemzetközi MONT és EANM kongresszus szervezése, a MONT-ban alelnöki majd elnöki posztot tölt be. Nemzetközi szakmai folyóiratok szerkesztőbizottságának tagja, 24 könyv és tankönyv-fejezet mellett 150 tudományos közlemény szerzője.

Tevékenysége lényegének a professzor a betegellátást tartja, vallva, hogy ami a beteggel történik, azt ne a finanszírozás szabja meg, hanem a szakma. Szakmapolitikai tevékenységének sikerei közül kiemelte, sikerült elérni, hogy az egyetemeknek is van PET/CT-je, hogy önálló szakmakódot kapott a PET/MR, hogy növekszik a PET vizsgálatok száma, és tavaly decembeben elfogadták azt a jogszabály-módosítást is, amely lehetővé teszi, hogy a nukleáris medicinában – más nyugat-európai országokhoz hasonlóan – forgalomba hozatali engedély nélkül lehessen előállítani egyes, igen korszerű, azonnal felhasznált radiogyógyszereket. De még nincs vége: számos tennivalót ad majd a nukleáris medicináért tevékenykedőknek az Egészséges Budapestért program, vagy a szakmai-, módszertani eljárásrendek és klinikai irányelvek megújítása, kidolgozása.

A rendezvény végén a professzor – aki korábban már megkapta a Hevesy György-emlékérmet is – munkássága elismeréséül átvehette a Hevesy-életműdíjat. A teljes tudósítás itt olvaható

Ezek a cikkek is érdekelhetik