2018. március 19. hétfõ, József napja
Gyorshír Lapszemle Intézményrendszer Orvosszakma Kultúra WebOrvos
Itt jár:
Főoldal Lapszemle Egyre több támogatást kapnak a kispatikák

Egyre több támogatást kapnak a kispatikák

2018-03-12 09:01 Forrás: magyaridők.hu
27
Cikk küldése email-ben Cikk nyomtatása A A A


Működési célú támogatásban jelenleg körülbelül összesen kilencszáz közforgalmú és fiókpatika részesül.

A korábbiaknál is több pénzzel, hétszázmillió forint helyett már több mint egymilliárddal támogatja a kormány a vidéki kispatikákat annak érdekében, hogy a lehető legtöbb településen elérhető legyen gyógyszertár - írta a magyaridők.hu.

Az alacsony lakosságszám miatt a kistelepülések patikái csak jóval szerényebb bevételre tudnak szert tenni, ezért mindenképpen szükség van olyan anyagi segítségre, ami némiképp ellensúlyozza a hátrányos helyzetüket. A Magyar Gyógyszerészi Kamara kezdeményezésére immár évek óta központi forrásból támogatja a kormány a kispatikákat annak érdekében, hogy a lehető legtöbb településen helyben elérhető legyen gyógyszertár.

Mint azt Hankó Zoltán, a kamara elnöke a Magyar Időknek elmondta: az úgynevezett működési célú támogatásban jelenleg körülbelül összesen kilencszáz közforgalmú és fiókpatika részesül. A működési célú támogatás éves összege eddig évi hétszázmillió forint volt, ám ezt a kormány idén ötven százalékkal 1,05 milliárd forintra növelte. Ezzel együtt a duplájára, a korábbi harmincezer forintról hatvanezer forintra nőtt a fiókgyógyszertárak havonkénti támogatása is.

Ezzel együtt a helyzet nem egyszerű, ismerte el a kamarai elnök, aki szerint ezért alapvető fontosságú, hogy a jövőben is megtartsák, sőt lehetőség szerint fejlesszék, bővítsék a jelenlegi támogatási rendszereket.

Ezek a cikkek is érdekelhetik