2018. április 22. vasárnap, Csilla, Noémi napja
Gyorshír Lapszemle Intézményrendszer Orvosszakma Kultúra WebOrvos
Itt jár:
Főoldal Lapszemle Egy egész korosztály válhat védtelenné

Egy egész korosztály válhat védtelenné

2018-04-16 07:27 Forrás: Hír TV
58
Cikk küldése email-ben Cikk nyomtatása A A A


Türelemmel várjunk, mert április közepéig nem tudnak oltóanyagot szállítani, magyarázat nincs hozzá.

Elmaradnak sok helyen a kötelező védőoltások. Hiánycikk többek között szamárköhögés és a gyermekbénulás elleni vakcina, de a kanyaró, a mumpsz és a rubeola elleni oltóanyag sem jut el a háziorvosokhoz. A szakember szerint, ha több hónapot csúsznak az oltásokkal, egy egész korosztály válik védtelenné - hangzott el a Hír TV LÁtótér című műsorában.

„Nincsen oltás, ami 100%-ban véd, de hát az, hogy járvány nem alakulhat ki, ahhoz kell ez a nyájimmunitás, vagy közösségi immunitás, amit akkor tudunk elérni, ha a lakosságnak valamilyen betegséggel szemben a 75-80 százaléka legalább védett, a kanyarónál ez nem igaz, ott 97 százalék kellene" – mutatott rá a Látótérnek Falus Ferenc egykori tisztifőorvos.

Falus szerint a vakcinák átmeneti hiánya nem okozna problémát, ha az állam nem csökkentette volna jelentősen a tartalékokat.

„Ha 15 hónapi tartaléka van az országnak, akkor a lakosság nem veszi észre azt, hogy a gyártásban valamilyen fennakadás van, vagy a kereskedelmi szerződéssel van baj, vagy a közbeszerzéssel. Ezt megszüntették ezt a tartalékot és ezt látjuk, hogy hol ebből, hol abból van hiány" – a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke szerint a feszesre tervezett beszerzések nagyon megnehezítik a gyermekorvosok dolgát. „Hát sajnos levelet kaptunk, hogy türelemmel várjunk, mert április közepéig nem tudnak oltóanyagot szállítani, magyarázat nincs hozzá, tehát azt nem tudom, hogy mi a magyarázat" – árulta el a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke, Póta György.

Ezek a cikkek is érdekelhetik