2018. április 22. vasárnap, Csilla, Noémi napja
Gyorshír Lapszemle Intézményrendszer Orvosszakma Kultúra WebOrvos
Itt jár:
Főoldal Lapszemle Egy beteg gyerek is lehet rosszcsont

Egy beteg gyerek is lehet rosszcsont

2017-06-15 08:43 Forrás: hvg.hu
90
Cikk küldése email-ben Cikk nyomtatása A A A


Megkérdezte barátait, lenne-e kedvük beteg gyerekekhez járni tanítani, játszani.

Fábián Sára még csak 23 éves, de már létrehozott egy nagy sikerrel működő alapítványt. Az ötlet személyes tapasztalatból született: gyermekkorában egy évig kórházban volt, az ott kapott sok jóért cserébe most 51 önkéntessel együtt teszi szebbé a beteg gyerekek kórházi napjait – olvasható a hvg.hu portálján.

Sára kilencévesen került kórházba, egy hosszú évet töltött ott. Ennek az egy évnek a tapasztalataitól nem teljesen független az, hogy ma végzős egyetemistaként az Amigos a gyerekekért alapítvány alapítójaként még mindig felbukkan a kórházak környékén.

„Ha valaki kiszakad az osztályközösségből és sok időt tölt egy idegen helyen – pláne egy kórházban –, az mély nyomot hagy. A szüleim ezt az időszakot játékossá tették, gyakorlatilag a kézműveskedésről, a tanulásról szóltak a mindennapok. Gyerekszempontból fantasztikus volt, hogy csak velem foglalkoznak, de láttam, hogy nincs minden sorstársam ilyen helyzetben." Akkor és ott, a kórházban lett erős küldetéstudata: kitalálta, hogy orvos lesz.

Gimnázium után mégis pénzügyi szakra ment, de időnként megfordult a fejében, hogy újraérettségizik, és jelentkezik az orvosira is. „Gondolkodtam, hogyan segíthetnék mégis a gyerekeken, és eszembe jutott egy nővér, aki mindig jött hozzám latint tanulni. Felvetődött bennem, hogy nyújthatnánk mi is ilyen segítő kezet. Megkérdeztem 9-10 barátomat, hogy lenne-e kedvük részt venni egy olyan projektben, amelyben beteg gyerekekhez járnánk tanítani, játszani."

A barátok belementek. Eltelt ugyan néhány hónap, mire eljutottak a kórházig, de addig szervezkedtek, vettek mindenféle taneszközt. „Tartottam tőle, hogy néz az majd ki, hogy bemegyek egy kórházba, és azt mondom, ’helló, segítenék’! Én is jártam gyerekként a Tűzoltó utcai klinikán, így felkerestem őket, hogy lenne egy ilyen ötletem. Gyakorlatilag épp abban a percben, amikor bementem személyesen is, belefutottam a kórházpedagógusokba, akik ugyanazt csinálták, amit mi akartunk: matekot, magyart, történelmet tanítottak. Türelemmel fogadtak minket, egy csapat tapasztalatlan egyetemistát, és felajánlották, hogy kiegészíthetnénk a munkájukat idegen nyelvek oktatásával. Egy-két héten belül elkezdtünk járni a klinikára."

Az elején a felnőttek figyelmezették rá, hogy a befogadás nem szokott olyan egyszerűen menni. Szerencsére a szülők is, a gyerekek is bizalmat szavaztak nekik – ma az Amigos már 52 önkéntessel, négy kórházban van jelen. A foglalkozások úgy zajlanak, hogy az Amigók egyeztetnek a nővérekkel, miben tudnának aznap segíteni.

További részletek a portálon!

Ezek a cikkek is érdekelhetik