2018. április 21. szombat, Konrád napja
Gyorshír Lapszemle Intézményrendszer Orvosszakma Kultúra WebOrvos
Itt jár:
Főoldal Lapszemle Csaknem 83 ezret lehet spórolni egy orvosi igazolással

Csaknem 83 ezret lehet spórolni egy orvosi igazolással

2018-01-10 12:24 Forrás: penzcentrum.hu
53
Cikk küldése email-ben Cikk nyomtatása A A A


A betegek adókedvezményét lehet úgy is értelmezni, hogy az állam elismeri, bizonyos betegségekkel való együttélés költséges.

Ha dolgozol és emellett bizonyos betegségekben szenvedsz, akkor a minimálbér öt százalékának megfelelő mértékű pénzt hagy az állam a zsebedben, adókedvezmény formájában. Mivel idén is emelkedett a minimálbér összege a pénzcentrum.hu megmutatja, mennyivel kell kevesebb adót fizetned 2018-ban.

Sokan nem hallottak a 335/2009-es kormányrendeletről. Ez azon súlyos fogyatékosságnak minősülő betegségeket sorolja fel, melyekkel ha valaki együtt él, akkor a személyi jövedelemadóról szóló 1995-ös törvény alapján jogosult a személyi jövedelemadója csökkentésére. Nem kell azonban feltétlenül csak a legsúlyosabb problémákra gondolni. A laktózintolerancia enyhébb eseteire is jár a kedvezmény, amely becslések szerint az ország lakosságának 10-35 százalékát is érintheti.

Nem kevés pénzről van szó, havonta a minimálbér öt százalékával megegyező összegű kedvezményről, tehát 2018-ban összesen 82 800 forintról.

Az első összeg ennek a pénznek a sokszorosa is lehet. Ha valaki évek óta szenved olyan betegségben, ami feljogosítja az adókedvezményre, akkor a kedvezményt az 5 éves elévülési időn belül utólag is érvényesítheti, a személyi jövedelemadó bevallások önellenőrzésével. Az elévülési szabályok miatt, jelenleg legfeljebb 2012-ig lehet visszamenni.

Kinek jár?
Az adókedvezmény nem segély, hanem egy engedmény, melyet az állam a dolgozók egy csoportjának biztosít rászorultság alapján. Ebben az esetben azoknak biztosítja azt az állam, hogy kevesebb adót fizessenek a többi adózónál, akik olyan betegségekkel rendelkeznek, melyeket súlyos fogyatékosságnak minősít.

Ezt lehet úgy is értelmezni, hogy az állam elismeri, hogy bizonyos betegségekkel való együttélés költséges, és egyszerűbbé akarja tenni e költségek előteremtését, esetleg úgy is érthető, hogy fokozottan motiválni próbál beteg embereket arra, hogy dolgozzanak. Majdnem mindegy persze, hogy mi volt egykoron a kormány célja e kedvezmény bevezetésével, a lényeg elég egyszerű: Ha valakinek van adóköteles jövedelme, továbbá bizonyos betegségekkel együtt él, akkor kevesebb adót kell fizetnie, mint egészséges társainak.

Mely betegségekben szenvedőknek jár a kedvezmény?
A már említett kormányrendelet a következő betegségek megléte esetén biztosít adókedvezményt:
- egyes hallási és látási fogyatékosságok,
- bizonyos mentális fogyatékosságok és viselkedészavarok,
- egyes mozgásszervi megbetegedések,
- skizofrénia egyes változatai,
- a vérképzőrendszer rosszindulatú betegségei,
- egyes rákos megbetegedések,
- egyes immunbetegségek,
- egyes emésztőszervi betegségek, például Crohn betegség,
- veleszületett enzimopátiák (az egyes enzimek működésének rendellenességei), például laktóz intolerancia, lisztérzékenység, vagy a szénhidrát anyagcsere egyéb zavarai,
- veleszületett és szerzett szívbetegségek,
- egyes fejlődési rendellenességek (például Down-szindróma), vagy
- az elválasztó mirigyekkel és anyagcsere meghibásodásával összefüggő egyes megbetegedések, többek között az I. és II. típusú cukorbetegség.

A betegségek pontos listáját a már említett kormányrendelet melléklete tartalmazza, ami ide kattintva érhető el.

További részletek a weboldalon.

Ezek a cikkek is érdekelhetik