2018. április 22. vasárnap, Csilla, Noémi napja
Gyorshír Lapszemle Intézményrendszer Orvosszakma Kultúra WebOrvos
Itt jár:
Főoldal Lapszemle Bravúros újraélesztés történt Budapesten

Bravúros újraélesztés történt Budapesten

2018-04-12 08:01 Forrás: nlcafe
31
Cikk küldése email-ben Cikk nyomtatása A A A


Egy speciális eszközzel végezték a mellkas kompresszióját, majd életmentő szívsebészeti beavatkozást hajtottak végre a férfin.

Embert próbáló mentési feladathoz riasztották a mentőszolgálat pestlőrinci esetkocsiját a napokban. Egy férfi mellkasi panaszokat jelzett, majd a háza udvarán összeesett. Szomszédja értesítette a mentőket, és a mentőegység megérkezéséig a mentésirányító telefonos instrukciói alapján megkezdte a férfi újraélesztését – írja az Országos Mentőszolgálat beszámolója nyomán az nlcafe.hu portálja.

Az esetkocsi személyzete folytatta az újraélesztést, mely során a Lucas nevű speciális mellkaskomprimáló eszközt is bevetették. A beavatkozás során látható volt, hogy nagy valószínűséggel szívinfarktus okozta a keringésmegállását, és ez a helyszínen gyógyszerekkel nem lesz kezelhető.

Az esetkocsi orvosa ezért felvette a kapcsolatot a Szív- és Érgyógyászati Klinikával, majd folyamatos újraélesztés közben az intézet haemodynamikai laborjába szállították a beteget.
Kevesebb mint egy órával a keringésmegállást követően életmentő szívsebészeti beavatkozást, majd szívkatéterezést végeztek a betegen a szívcentrum szakemberei.

A beavatkozások ideje alatt a mentőegység komprimáló eszköze biztosította a folyamatos, jó minőségű mellkaskompressziókat. A közel két és fél órás újraélesztés, valamint az időben megkezdett életmentő beavatkozások hatására a férfi szívműködése visszatért.

Ezek a cikkek is érdekelhetik