2018. április 22. vasárnap, Csilla, Noémi napja
Gyorshír Lapszemle Intézményrendszer Orvosszakma Kultúra WebOrvos
Itt jár:
Főoldal Lapszemle Beszáll-e a Fidesz-holdudvar az egészségügyi piacba?

Beszáll-e a Fidesz-holdudvar az egészségügyi piacba?

2018-04-13 08:19 Forrás: Válasz.hu
90
Cikk küldése email-ben Cikk nyomtatása A A A


A cégmozgások abból a szempontból érdekesek, lehet-e belőlük következtetni az új kormány leendő egészségpolitikájára.

Az évente akár 20 százalékkal, egyes szektoraiban pedig még ennél is jobban bővülő magán-egészségügy területéről hetek óta kapjuk a jelzéseket, hogy komoly üzleti mozgások folynak a háttérben, és több nagy szolgáltató is gazdát cserélhet. Így könnyen lehet, hogy a sorban csak első a bejelentés, amely szerint Lantos Csaba eladta a Róbert Károly Magánkórházat - írta a válasz.hu publicistája.

A befektető a Gyurcsány-kabinet idején bezárt fővárosi szülészetek közül éltetett egyet tovább magánintézményként. A 11 éve létrehozott vállalkozás hosszú idő után vált nyereségessé, és most egy januárban alakult cég, a Medalliance Zrt.vásárolta fel, amelynek többségi tulajdonosa Haraszti Péter György. Az ügyvezetője pedig a Medicover egészségügyi multinacionális magánszolgáltató korábbi vezetője, Fábián Lajos.

A cégmozgások abból a szempontból érdekesek, lehet-e belőlük következtetéseket levonni a harmadik Orbán-kabinet leendő egészségpolitikájára. Vagyis, hogy tovább sodródik az ágazat egy járóbeteg-ellátásában a bevételeket tekintve magántúlsúlyú szolgáltatás felé, a kórházi szektorban pedig egy kisebbségi (9-10 százalékos), de egyre növekvő privátszektor irányába, vagy idővel ezt tudatos lépések váltják fel. Ennek jelzése lenne, ha a kormányhoz közeli nagybefektetők jelennének meg a piacon. Ebben az esetben azonban nem mutatnak jelek erre. A vevők maguk is a magánegészségügy szereplői, akik kihasználva a kedvező piaci körülményeket most felvásárlásba kezdtek.

Ezek a cikkek is érdekelhetik