2018. március 19. hétfõ, József napja
Gyorshír Lapszemle Intézményrendszer Orvosszakma Kultúra WebOrvos
Itt jár:
Főoldal Lapszemle Az antibiotikumok befolyásolják a rákellenes kezelést

Az antibiotikumok befolyásolják a rákellenes kezelést

2018-03-13 07:11 Forrás: medicalonline.hu
26
Cikk küldése email-ben Cikk nyomtatása A A A


Az antibiotikum-használat különböző módon befolyásolja az immunterápia egyik típusa speciális altípusainak a hatékonyságát.

Azokban az esetekben, amikor a rákellenes terápia hatékony működéséhez szükség van a bélben élő mikroorganizmusok által aktivált T sejtekre, az antibiotikus kezelés ronthatja a rákellenes kezelés hatékonyságát - írta a medicalonline.hu egy kutatás kapcsán.

Az elmúlt években a rákgyógyászatban terjed a kemo- és immunterápia kombinált felhasználása (kemoimmunterápia); a kemoterápia következtében gyakran alakulnak ki infekciók, azonban ma már egyre világosabb, hogy az ezek kezelésére használatos antibiotikumok akadályozzák a szervezet tumorellenes működését aktiváló bélflóra működését.

A tanulmányban bemutatott állatkísérletekben a kolorektális rákban szenvedő egerek meggyógyultak a gyakran használatos kemoterápiás ágens, a ciklofoszfamid (CTX) kezelés után alkalmazott CD4+ T-sejt terápia hatására, azonban párhuzamosan adott antibiotikus kezelés hatására megszűnt a kombináció kuratív hatása. A vizsgálatok azt is bizonyították, hogy az antibiotikus kezelés az önmagában alkalmazott CTX tumorellenes hatását is rontja, mivel annak kifejlődéséhez is szükség volna megfelelő T-sejt-válaszra.

Ezek a cikkek is érdekelhetik