2018. április 22. vasárnap, Csilla, Noémi napja
Gyorshír Lapszemle Intézményrendszer Orvosszakma Kultúra WebOrvos
Itt jár:
Főoldal Lapszemle Az államtitkárt nem lepte meg az egészségügy lelete

Az államtitkárt nem lepte meg az egészségügy lelete

2017-06-17 06:11 Forrás: nepszava.hu
74
Cikk küldése email-ben Cikk nyomtatása A A A


Változatlanul aktuálisnak tartja azt öt programpontját, amelynek meghirdetésével másfél éve hivatalba lépett.

Nem sokkolta az egészségügyi ellátórendszer teljesítményéről szóló minap nyilvánosságra került jelentés. MInt mondja, minden kormányban benne van az a félelem, hogy szembe merjen nézni a valósággal. Mi azért lehetünk ilyen bátrak, mert semmi olyan nincs benne, ami ezalatt a kormány alatt jött volna létre, mint probléma. Viszont senki sem mert ezzel korábban szembenézni. Mi vagyunk az elsők szerintem ebben a sorban, és remélem, hogy nem fogják ezt politikailag kiforgatni, mert meg mertük mutatni, hogy mi a helyzet - mondta el Ónodi-Szűcs Zoltán, a Népszavának adott interjúban.

- Tavaly októberben találkoztam először ezzel az elemzéssel, de ezt a jelenséget mindenki ismeri, aki az ágazatban dolgozik – én magam 15 éve ismerem ezt a helyzetet. Mióta az adatokat ismerem, azóta néhány ponton tettünk is lépéseket a változás érdekében. Például ezért döntöttünk arról, hogy nem halogatható a vastagbélrák szűrés elindítása. Meg arról is, hogy minél több szűrést vigyünk oda buszokkal a kistelepülésekre. Azt meg sajnálom, hogy egyesek még szakmán belül is úgy tekintenek az elemzés adataira, mint új felismerésre, miközben ebben élünk 25 éve. Azt hiszem valamennyien tudtuk, hogy a lakosság egy része nem jut el orvosig. Ám, az, hogy 18 ezer ember nem kaphatott időben ellátást, azt is jelentheti, hogy például nem járt szűrésre, vagy későn ment el orvoshoz. A kérdés most az, hogy hogyan tudunk ezen változtatni.

- Zajlik a következő választási kampány, tud még valamit csinálni?
- Azért vagyok itt. Eddig azért kaptuk a pofonokat, mert nem tudunk semmit az egészségügyről, most meg azért mert bemutatjuk ezt a képet. Itt a lehetőség, vannak adatok, lássuk, ki mit kezdene a helyzettel azon kívül, hogy több pénzt kér. Hiába van az egészségügyre fordítható keretben csaknem 600 milliárddal több, mint ezelőtt négy-öt évvel, ha nem változik meg a rendszer is semmi sem lesz jobb. Például az amit meg mertünk lépni a várólisták ügyében – szerintem - egészségpolitikai siker. Úgyhogy én bizakodó vagyok.

- Csak?
- A betegek érdekét kell védenem és nem az ellátórendszerét. Mégis, amikor arról van szó, hogy valamit szeretnék másképp csinálni éppen a betegekért, akkor sokan megpróbálják azzal szemben a rendszer érdekeit védeni. Ez hihetetlen paradox helyzet.

- Tizennyolc hónapja államtitkár. Hasznosan töltötte az időt?
- Igen. Másfél hete találkoztam a miniszterelnök úrral, aki megerősített ebben. Elindítottuk a több évre szóló béremelési programot az ágazatban, jelentősen növeltük az alapellátás finanszírozását, rendbe tettük a budapesti sebészeti ügyeletet. Csakhogy néhányat említsek intézkedéseinkből.

- Akkor is ezt gondolja, ha végigmegyünk azon az öt ponton, amelynek teljesülésével akarta mérni saját sikerét a hivatalba lépésekor?
- Igen, az öt pont, az áll, mint cél...

- Várjon, ezzel azt mondja, hogy megcsinálja a választásokig hátralévő alig egy évben?
- Abban a hitben ülök itt, nekem továbbra is az a feladatom. A miniszterelnök úr a betegek érdekeinek hangsúlyosabb képviseletére kért. Az elvárását én úgy fordítottam le, hogy valósítsam meg az öt pontomat. Ez az alapellátás megerősítése, az ellátási minimumkövetelmények átalakítása, a kórházak kancellári rendszerének létrehozása, a fővárosi ellátórendszer megújítása, az aktív kórházi és a szociális ellátások szétválasztása. A fővárosi ellátórendszer átalakítása elkezdődött. Az alapellátás megerősítésével jól állunk. Két évvel ezelőtt hozzáláttunk a finanszírozás rendbetételéhez, ami folytatódik az idén és jövőre is, azzal hogy minden praxis havi 130 ezer forinttal többet kap, mint korábban. 2018-ban majd közel 60 százalékkal többet kapnak a praxisuk működtetésére most, mint a ciklus kezdetén. Most a háziorvosokon a sor, hogy megmutassák, miként tudják a többlet forrással javítani az ellátás hatékonyságát, színvonalát. A teljes interjú

Ezek a cikkek is érdekelhetik