2018. május 21. hétfõ, Konstantin napja
Gyorshír Lapszemle Intézményrendszer Orvosszakma Kultúra WebOrvos
Itt jár:
Főoldal Lapszemle A mentőknél valósággá válhatott az álommunka

A mentőknél valósággá válhatott az álommunka

2018-03-24 09:45 Forrás: bama.hu
57
Cikk küldése email-ben Cikk nyomtatása A A A


Fogyatékkal élő és sérült emberek próbálhatják ki magukat kertészként, fodrászként vagy éppen szakácsként.

A helyszín a Pécsi Mentőállomás, a harmincéves értelmi fogyatékkal élő pécsi férfi azonban ma vendég itt, hogy kipróbálhassa az álmát, a mentős életet. A Neked munka, nekem álom! elnevezésű akció tette lehetővé, hogy a mentők és az értelmi fogyatékkal élő Csaba megismerkedhessenek egymással. A szervező Special Pécs Alapítványtól Barthalos Attila kísérte el a vendéget a mentőállomásra – olvasható a bama.hu portálján.

Az 1993-ban Írországból indult kezdeményezés ötlete nyomán itthon négy éve kezdték fogyatékkal élő és sérült emberek számára megszervezni, hogy kipróbálhassák magukat olyan posztokon, amelyek betöltése igazi álom számukra. Ma már az ország minden megyéjében szerveznek ezen a héten ilyen találkozásokat, összesen mintegy kétszáz fogyatékos ember és csaknem ugyanennyi munkáltató bevonásával.

Baranyában a mentőzés messze nem az egyetlen álommunka: lesz, aki kertész, műkörmös, fodrász vagy éppen szakács munkanapjába költözhet be kicsit. A jellemzően enyhe vagy közepes értelmi sérüléssel élők számára ez egyfelől betekintést ad az elérhetetlennek hitt munkák világába, amely a saját elhelyezkedési kilátásaikat is javítja. Mert nem titkolt cél, hogy a fogyatékkal élők és sérültek pályára állítását, munkához segítését célozza a program, amelyben persze fontos szempont a munkahelyek érzékenyítése is.

Ezek a cikkek is érdekelhetik