2018. április 22. vasárnap, Csilla, Noémi napja
Gyorshír Lapszemle Intézményrendszer Orvosszakma Kultúra WebOrvos
Itt jár:
Főoldal Lapszemle Akik elszegényednek az egészségi kiadásaik miatt

Akik elszegényednek az egészségi kiadásaik miatt

2017-06-15 08:14 Forrás: Világgazdaság Online
82
Cikk küldése email-ben Cikk nyomtatása A A A


Minden ötödik családnak gondot okozott az egészségügyi kiadás.

A háztartások több mint 21 százaléka szenvedett el katasztrofális egészségügyi kiadásokat 2014-ben – derül ki az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) átfogó tanulmányából, a MÉRTÉK-ből.

Vagyis a létfenntartási küszöb feletti kiadásaik legalább 40 százalékát közvetlen egészségügyi ellátásra költötték, és ennek nyomán a szegénységi küszöb alá kerültek, vagy már eleve a szegénységi küszöb alatt álltak. (Amikor valamilyen jelentős egészségügyi kiadás terheli a családok költségvetését, akkor beszélhetünk „katasztrofális" egészségügyi kiadásról.) Azokban az országokban, ahol a kiadások nagy részét kötelező társadalombiztosítás vagy adó fedezi, és az out-of-pocket (magánegészségügyi) kiadások nem haladják meg az összes egészségügyi kiadás 15 százalékát, a katasztrofális kiadásokkal sújtott háztartások aránya is alacsonyabb. Magyarországon az out-of-pocket kiadások ennél a mértéknél lényegesen magasabbak: 2014-ben az összes egészségügyi kiadás 28,3 százalékát tették ki. 2011-ben a szegény családok 19,89 százalékát terhelte valamilyen extrém egészségügyi kiadás, ehhez képest a katasztrofális egészségügyi kiadások aránya tovább nőtt, és 2014-re tízből már több mint két családot (21,58 százalék) érintett valamilyen extra költséggel járó egészségügyi kiadás – írja a Világgagzdaság.

Hazánkban az elmúlt időszakban folyamatosan nőtt és 2014-re elérte a 28,3 százalékot a lakosság közvetlen egészségügyi kiadásainak összes egészségügyi kiadáson belüli aránya. A katasztrofálisnak minősíthető egészségügyi kiadás különösen az alsó két jövedelmi ötödben okoz nehézséget a családoknak – írja a jelentés.

Ezek a cikkek is érdekelhetik