2018. május 20. vasárnap, Bernát, Felícia napja
Gyorshír Lapszemle Intézményrendszer Orvosszakma Kultúra WebOrvos
Itt jár:
Főoldal Kórházszövetség Tüntetnek a német kórházi dolgozók

Tüntetnek a német kórházi dolgozók

2011-09-29 07:46 Forrás: -- Lóránth Ida
1616
Cikk küldése email-ben Cikk nyomtatása A A A


Itthonról nehéz elhinni azt a tényt, hogy látva a 2012-es büdzsé sarokszámait, a Német Kórházszövetség elnöke is megkongatta a vészharangot. George Baum élénken tiltakozik az állam által, a kórházak rovására tervezett 600 millió eurós támogatáscsökkentés ellen.

 

George Braum, a német szövetség elnöke nehezményezi, hogy a betervezett 2,4 százalékos infláció ellenére, jövőre csupán 1,98 százalékkal emeli az állam az ágazat támogatását, holott ez még az infláció fedezésére sem elegendő. Ki fogja a különbséget megfizetni? – teszi fel a költői kérdést, majd folytatja: talán a kórházak menedzsmentje? Majd folytatja: a működtetési költségek és a személyzet fizetésének jövőre esedékes emelése miatt a német kórházak helyzete reménytelen, adósságcsapdába kerülnek. Éppen ezért a szövetség nyomatékosan felhívja a politikusok figyelmét, hogy tekintsenek el a 600 milliós elvonástól.

Hasonló gondok – súlyuk összemérhetetlen

A tiltakozás a német média közreműködésével széles néprétegekhez eljutott, és ennek eredményeként szeptember végére Berlinben nagy tömegű tüntetést szerveztek. Ezt megelőzően számos német klinika és kórház vezetője, az általuk már megalakított „Mentsük meg a kórházakat!” mozgalom vezetői sajtóeseményen tárták a széles nyilvánosság elé az ágazat követeléseit. Azt már eddigi nyilatkozataikban is világosan elmondták, hogy a német kórházak alulfinanszírozása évek óta tart, aminek legnagyobb vesztesei az intézmények alkalmazottai lettek. Jelenleg 2100 kórház működik országszerte, ebből 700 gazdálkodása már most is vészhelyzetben van. A probléma legjobban a kisebb kórházakat érinti. A 15 éve érvényben lévő költségvetési plafon veszélyezteti az egészségügyi ellátás minőségét, növeli a hiányt, a személyzet létszámának a csökkentésére kényszerítette a kórházakat. Mindezek elkerülhetetlen következménye az egészségügyi szolgáltatás minőségének a romlása. A forrásszűkében lévő kórházak menedzsmentjei évek óta keresik a megoldást. Takarékoskodnak az energiával, közösen végzik a beszerzéseiket, a tartós fogyasztási cikkeiket megosztják regionális partnereikkel, optimalizálják a gazdasági folyamatokat, mégsem sikerül kijutniuk a válságcsapdából. A kórházi rendszerben stratégiai változások, gazdasági szerkezetátalakítások szükségesek, ám ezeket bármiféle politikai iránymutatás vagy beleszólás nélkül, kizárólag szakmai alapon kell végrehajtani. Nincs szükség a továbbiakban a politika „tűzoltó intézkedéseire”, helyette a szakmának kell megteremtenie a fenntartható és hatékonyan működő ellátó rendszert. A világot sújtó pénzügyi válság jót tett az összefogásnak: ma már együtt állnak ki a kórházak ügye mellett a szakmai szervezetek, a civil egyesületek és a munkavállalók – állapították meg a „Mentsük meg a kórházakat!” mozgalom vezetői. A politika vezetőinek címzett követeléseiket tömören így fogalmazták meg: szabadítsák meg a kórházakat a költségvetési plafontól, állítsák meg a további megszorításokat, pótolják az intézmények folyamatosan emelkedő energia- és anyagköltségek miatti veszteségeit, a béremeléseknél vezessék be a counter finanszírozást, adjanak több forrást a munkahelyek és a dolgozók megtartásához.

A mozgalom vezetői arra is figyelmeztetik a német politikusokat, hogy idén, kizárólag az egyetemi klinikák 5–5,9 milliárd eurós deficitet termeltek. Ezért a hiányért is a politikusokat kárhoztatják: évek óta nulla a kórházak esélye, csak görgetik maguk előtt az adósságlavinát. Ennek ellenére a döntéshozók ismét növelték a jogszabályi szigort, ami tovább rontotta az intézmények hatékonyságát.

Ezek a cikkek is érdekelhetik

Kulcsszavak

kórházszövetség ,