2018. május 20. vasárnap, Bernát, Felícia napja
Gyorshír Lapszemle Intézményrendszer Orvosszakma Kultúra WebOrvos
Itt jár:
Főoldal Kórházszövetség Tapasztalatcsere az Európában egyre fontosabbá váló alapellátásról

Tapasztalatcsere az Európában egyre fontosabbá váló alapellátásról

2011-06-17 09:22 Forrás: -- Radnai Anna
1601
Cikk küldése email-ben Cikk nyomtatása A A A


Az Európai Kórházszövetség (HOPE) minden évben megszervezi a HOPE Exchange csereprogramot, melynek keretében Magyarországról is szakemberek utazhatnak különböző európai országokba és mi is fogadunk szakembereket. A részletekről dr. Harmat György, a HOPE magyarországi koordinátora tájékoztatott.

Az idei csereprogram fő témája az alapellátás és az egészségügyi ellátás többi szintjének kapcsolata. Az európai társadalmak elöregedésével párhuzamosan egyre nagyobb az igény a fejlett szintű háziorvosi ellátásra. Ezt az összefüggést vizsgálják a csereprogramban részt vevő szakemberek – Magyarországon két spanyol, egy Rigából érkező lett és egy finn kolléga. A magyar delegáció három főből áll, ők különböző európai intézményekben töltenek el összesen négy hetet – mondta Harmat György.


A külföldi orvosok két hetet maradnak Budapesten, két hetet pedig a Veszprémi-, valamint a Zirci Kórházban és környékén. A programban részt vevő küldöttek egy Finnországban megrendezett konferencián foglalják össze tapasztalataikat. A június 19–23-a között tartott kongresszuson valamennyi ország orvos csapata bemutatja az általuk felmért egészségügyi rendszereket. “Közösen értékeljük a tapasztalatokat, és összegezzük, hogy a különböző országokban miként működik az alapellátás és milyen a háziorvosok és a szakorvosok kapcsolata a mindennapi gyógyító gyakorlatban – tájékoztatott a magyarországi koordinátor.


A programban résztvevők kiválasztása jelentkezés alapján történik, de a munkatársukat külföldre delegáló kórházaknak további feladatokat is vállalniuk kell a csereprogramban. Az utazást mindenki maga fizeti, a külföldi ellátást és a szállást azonban a fogadóintézmények biztosítják. Magyarországon a Magyar Kórházszövetség, illetve a programban korábban és idén részt vevő intézmények nővérszállási szinten biztosítják az ellátást a kollégák számára. Ebben a munkában a Heim Pál Kórház kiemelt szerepet tölt be – évek óta ők intézik a HOPE Exchange vendégek szállását budapesti tartózkodásuk idején. A különböző programok anyagi feltételeit a Kórházszövetség fedezi, a városnézés, valamint az egészségügyben elért eredmények bemutatása egyaránt a megvalósítandó célok közé tartozik – mondta a Heim Pál Kórház főigazgatója.

A delegáció a Nemzeti Erőforrás Minisztériumba is ellátogatott, ahol a résztvevők az alapellátás területét képviselő szakemberektől hallgattak összefoglaló előadásokat és vettek részt a témával kapcsolatos konzultációban, de az OEP által szervezett tájékoztatón, a Heim Pál Kórház Madarász utcai telephelyén tett látogatás során, az OORI rendezvényén és a Kútvölgyi Kórház bemutatkozó eseményén is tájékozódhattak. A következő Budapesten töltött héten alapellátást nyújtó intézetekben és rendelőkben tettek látogatást, illetve a Heim Pál Kórház fő épületét járták körbe.

Ezek a cikkek is érdekelhetik

Kulcsszavak

kórházszövetség , HOPE , Európa ,