2018. május 20. vasárnap, Bernát, Felícia napja
Gyorshír Lapszemle Intézményrendszer Orvosszakma Kultúra WebOrvos
Itt jár:
Főoldal Kórházszövetség Tapasztalatcsere az állami tulajdonba vételről

Tapasztalatcsere az állami tulajdonba vételről

2012-03-12 07:00 Forrás: Kórház 2012! -- A Magyar Kórházszövetség Elnöksége
1716
Cikk küldése email-ben Cikk nyomtatása A A A


A Magyar Kórházszövetség Elnöksége január 24-én megbeszélést tartott, amelynek legfontosabb eseményeiből készítettünk összeállítást.

Az elnökség első napirendi pontként az év végén kapott 27 milliárd forintos rendkívüli támogatásról váltott szót. Ezt a támogatást a kórházaknak az adósságállomány csökkentésére kell felhasználni, továbbá két hónapon belül készíteniük kell egy konszolidációs tervet is. A terv hiánya és a nem feltételek szerinti felhasználás esetén a pénzt vissza kell fizetni, erre szükséges felhívni a figyelmüket. Az év végi gyors koncepciókészítést és az utalást követően ismét volt egy egyeztetés, melyen fontos kérdésként merült fel, hogy mi történik azokkal az intézményekkel, akiknek nincs lejárt határidejű tartozásuk. Nem lenne korrekt – és negatív visszhanggal járna –, ha nekik vissza kellene fizetniük ezt a pénzt, ha ez lenne a „büntetésük”, mert nem halmoztak fel adósságot. Az Államtitkársággal közösen igyekeznek megoldást keresni – a tárgyalások folyamatban vannak.

Szintén az Államtitkársággal közösen kezdődött egyeztetés az év elején a nagyobb beszállítókkal is, annak érdekében, hogy a felhalmozott adósságok törlesztésére, illetve a későbbi szerződések megkötésére mindkét fél számára kedvező pozíciót lehessen elérni. A konszolidációra kapott összegek kifizetésénél – külön javaslat alapján – előtérbe kell helyezni azon cégeket, amelyekkel megszületett a megegyezés.

 

Szakmai minimumfeltétel-rendszer

Dr. Golub Iván szükségesnek tartotta foglalkozni a szakmai minimumfeltétellel, mert véleménye szerint kezelhetetlen.

Halmosné Mészáros Magdolna ápolásszakmai szempontból heteket foglalkozott ezzel az anyaggal. Számára is úgy tűnt, hogy az elküldött vélemények nem jelentkeznek az újabb tervezetben. Megoldásként javasolta egy bizottság létrehozását, melyben az Ápolásszakmai Kollégium, a Kórházszövetség és a Szakmai Kollégium elnöke részvételével ismét egyeztetnek. Alapvető gondnak tűnik, hogy mintha nem lenne ismeretes a minimum definíció. Talán megoldást jelentene, ha bevezetnék a minimum, az optimum és a maximum előírásokat, így elkülönülhetne, hogy mi kerüljön a minimum feltételek közé.

Dr. Rácz Jenő közölte, jelezni fogja a GYEMSZI főigazgatójának, hogy ebben a témában hozzanak létre egy munkacsoportot, melyben a Kórházszövetség részéről is szükséges legalább 2-3 fő szakértő jelenléte (Halmosné Mészáros Magdolna, dr. Fülöp Rudolf, dr. Antal Gabriella és dr. Velkey György vagy dr. Ari Lajos).

 

Bérrendezés az egészségügyben

Az elnök tájékoztatta a jelenlévőket a béremeléssel kapcsolatos tárgyalásokról. Az első megbeszélést követő tárgyalásra már javaslatokat vártak a szervezetektől, melyet a legtöbb szervezet meg is tett. „Mi, a szakmai szervezetek részéről, a kormányzat képviselőivel előre egyeztetve azt a javaslatot tettük, hogy véleményünk szerint a béremelés csak egységes lehet, ami vonatkozik az orvosokra, szakdolgozókra és az egészségügyben dolgozó egyéb szereplőkre” – mondta Rácz Jenő.

 

Állami tulajdonba vétel

Az elnökség tagjai az állami tulajdonba vételről szerzett tapasztalataikat is megosztották egymással. Az átvétel kisebb-nagyobb zökkenőkkel megvalósult. Beigazolódott az a félelem, hogy a legkritikusabb pont az Államkincstár magatartása, feltételrendszere, mely előreláthatólag nagy károkat okoz a kórházaknak. Az elnök a minisztériumi egyeztetések során három témakört tart napirenden: az egyik az Államkincstár, a másik a különböző tulajdonosi jogok és kötelezettségvállalások, a harmadik pedig az intézményi menedzsment státuszának kérdése.

Dr. Csidei Irén szíves figyelmébe ajánlotta minden jelenlévőnek, illetve az átvett és átveendő kórház menedzsmentjének az Államkincstár bérszámfejtéssel kapcsolatos tevékenységét, mely egyelőre óriási problémákat okoz. A részletekről a jegyzőkönyv részét képező mellékletben, az Elnök úrnak írt levele tájékoztat.

Dr. Fülöp Rudolf is készített a témában egy összesített anyagot, melyben összegyűjtötte a problémákat. Az anyag szintén a jegyzőkönyv része.

Dr. Rácz Jenő elnök összefoglalóan elmondta, hogy levelet kell írni az Államtitkár Úrnak és a Főigazgató Asszonynak a kincstárral kapcsolatos észrevételekről, problémákról. Közös egyeztetést szükséges kezdeményezni az MKSZ, az EGVE, a GYEMSZI, a Minisztérium és az Államkincstár bevonásával.

 

A XXIV. Kongresszus előkészítése

Szlovákné B. Ilona ügyvivő az elnökségnek beszámolt arról, hogy az ütemezésnek megfelelően alakul a kiállítás és a programok szervezése. Az Egészségügy kincsei c. eseményre 47 kiállítótól, illetve 12 előadásra érkezett jelentkezés. Előadásokkal az Innovatív technológiák és a Kórházak átalakulóban c. plenáris ülésre jelentkeztek a legtöbben. Két kórház jelezte segítő szándékát a Múlt és jövő kórháza múzeumra, folynak az egyeztetések, hogy milyen gépek, eszközök, műszerek kiállítása megoldható. Több intézményből érkezett a „LEG-ekre” is jelentkezés. Javasolja, hogy a Kongresszusi és Kommunikációs Bizottság rövid időn belül üljön össze, és készítse el a szakmai programot, továbbá az előterjesztést az Elnökség felé egyéb kérdésekben.

 

Egyebek

Dr. Velkey György arról tájékoztatott, hogy megalakult az Egyházi Kórházak Szövetsége, elnöke Szinai T. József. A szervezet tagjai természetesen továbbra is a Kórházszövetség tagkórházai maradnak.

Dr. Szepesi András ismertette, hogy idén 80 éves a Kórház lap, melyet a kongresszusi számban kívánnak méltóképpen megünnepelni.

 

 

Tisztelt Olvasó! A Magyar Kórházszövetség üléseiről szóló jegyzőkönyvek részletesen a tagintézmények vezetői részére kiadott jogosultságnak megfelelően a www.korhazszovetseg.hu/Tagjaink/Határozatok, emlékeztetők oldalon találhatók.

Ezek a cikkek is érdekelhetik