2018. május 20. vasárnap, Bernát, Felícia napja
Gyorshír Lapszemle Intézményrendszer Orvosszakma Kultúra WebOrvos
Itt jár:
Főoldal Kórházszövetség Elégedetlenkedő német orvosok

Elégedetlenkedő német orvosok

2011-09-09 07:25 Forrás: -- Lóránth Ida
3657
Cikk küldése email-ben Cikk nyomtatása A A A


Az orvosok elvándorlása Európa szerte súlyos gondot jelent. A kontinens nyugati és északi felében működtetett egészségügyi rendszerek orvosfizetései egy napon sem említhetők a kelet-európai orvosbérekkel, ennek ellenére ott is folyamatosan nő az elvándorlási hajlandóság. A Német Kórházszövetség felmérést készíttetett a nyugat-európai kórházi orvos bérekről.

A Német Kórházszövetség megbízott két szakmai szervezetet, a KPMG könyvvizsgáló céget és a Német Kórház Intézetet (DKI), hogy mérjék fel, a nyugat-európai országokban mennyit keresnek az orvosok. A tanulmányt azért rendelte meg a szövetség, mert az utóbbi időben, Németországban egyre erősebb az a vélemény, hogy orvosaik a kedvezőbb fizetési kilátások miatt hagyják el évről-évre többen a német kórházakat. Georg Baum, a szövetség elnöke kijelentette: a tanulmány adatainak ismeretében kijelenthető, hogy a német kórházak orvosainak fizetése kifejezetten vonzó, így semmilyen alapja sincs annak az állításnak, hogy bérezésük versenyképtelen lenne Európában.

Csúcsfizetés a vezetőknek

A konkrét számok azt mutatják, hogy a kezdő kórházi orvosok jövedelme, rögtön a diploma után évente nettó 28 600 és 34 500 euró között változik. Ennél Svédországban, Norvégiában, Hollandiában, Ausztriában, Franciaországban és Nagy-Britanniában sem kapnak többet a kezdők. A német kórházi orvos tíz év alatt megduplázhatja a kezdő fizetését. Az ellátórendszer külön elismeri a szakmai tapasztalatot, a ranglétrán való előrehaladást. 8–12 éves tapasztalattal egy vezető beosztású kórházi orvos évi nettó jövedelme már elérheti a 80 200 eurót, ami uniós szinten is csúcsfizetésnek számít. A kórházi orvosok jelentős részénél ez az összeg további bevételekkel gyarapodik, például a magánpraxis, a gyakorlatvezetés, vagy egyéb tevékenységek révén.

E számok alapján a Német Kórházszövetség elnöke arra figyelmeztet: nem mindig kell hitelt adni a külföldre szegődött német kórházi orvosoknak, akik eget verő álomfizetésekről beszélnek. Egyrészt azért, mert általában a bruttó jövedelmükkel dicsekednek, amihez országonként más-más mértékű elvonás tartozik, továbbá nem említik az adott országban megkeresett jövedelem helyi vásárlóerejét és a német körülményektől eltérő megélhetési költségeket.

Nem számolnak a kedvezményekkel

A tanulmány számai alapján az elnök kijelentette, hogy a kórházi orvosok fizetése az adott országokban, a fenti szempontokkal korrigált nettó jövedelmek alapján sehol sem kedvezőbb, mint Németországban. Vagyis a kecsegtetőbb bérezés miatt nem érdemes Dániába, Franciaországba, Hollandiába, Norvégiába, Ausztriába, Svédországba, Svájcba, vagy Nagy-Britanniába szerződniük. Azok az orvosok, akik a vélt magasabb bérezés miatt távoztak külföldre, valószínűleg csak a nettó béreket hasonlították össze, és nem kalkuláltak a német rendszerben elszámolt további juttatásokkal (pl. a rendelkezésre állási díjjal, a munkáltató által befizetett kiegészítő nyugdíjbiztosítással, az utazási támogatásokkal stb.) Ráadásul, az orvosok részére otthon rendelkezésre álló jövedelem, és annak vásárlóereje lényegesen kedvezőbb, mint más országokban – vélekedett a német kórházi orvosok fizetéséről a szövetség elnöke, Georg Baum.

Arra viszont nem adott választ, mivel a felmérés számai erre aligha adtak magyarázatot, hogy ha a fizetések nagyjából azonosak a célországban megszerezhető bérekkel, vajon miért távoznak külföldre egyre nagyobb számban a német kórházak orvosai?

Ezek a cikkek is érdekelhetik