2018. május 20. vasárnap, Bernát, Felícia napja
Gyorshír Lapszemle Intézményrendszer Orvosszakma Kultúra WebOrvos
Itt jár:
Főoldal Kórházszövetség Az MKSZ XXIV. Kongresszusának szakmai témái

Az MKSZ XXIV. Kongresszusának szakmai témái

2011-12-12 07:37 Forrás: Magyar Kórházszövetség
1935
Cikk küldése email-ben Cikk nyomtatása A A A


A Magyar Kórházszövetség 2012. április 25–27. között ismét Egerben tartja éves Közgyűléssel egybekötött XXIV. Kongresszusát.

A szakmai program, a plenáris ülések témájának megválasztásánál – figyelembe véve az egészségügyben zajló mélyreható átalakításokat – arra törekedtünk, hogy egy-egy témakör minél átfogóbb legyen és tömörítse a 2012-ben várható legfontosabb kérdéseket.

A témák, melyekre várjuk kórházi vezetőink, dolgozóink jelentkezését előadások megtartására:

1. Egészségpolitikai Fórum – meghívott egészségpolitikusokkal
2. Kórházak átalakulóban
3. Innovatív technológiák az egészségügyi intézményekben
4. Egyedi-eseti „csudabogarak”

Az 1. témában felkérjük a politikai pártok egészségügyi képviselőit, hogy fejtsék ki álláspontjukat az ágazat helyzetéről, illetve kezdeményezzenek konzultációt kórházaink vezetőivel, hogy megismerjék a szolgáltatói oldal véleményét is.

A 2. témában olyan 10-10 perces előadásokat várunk, melyek
– kapcsolódnak a jelenleg folyamatban lévő tulajdonosváltáshoz, valamint a várható szerkezeti, kapacitásbeli, ellátási területre vonatkozó változásokhoz,
– tapasztalatokat fogalmaznak meg az átalakítások addig lezajlott folyamatairól,
– bemutatják a jövőbeni lehetőségeket, problémákat.

A 3. témában olyan 10-10 perces előadásokat várunk, melyek innovatív lehetőségeket mutatnak be
– az egészségügyi ellátás terén (pl. telemedicina),
– az egészségügyi intézmények vezetése, működtetése, finanszírozása vonatkozásában,
– az egészségügyi humánerőforrás gazdálkodásában, meg-, illetve visszatartásában, képzésében, bér- és egyéb juttatásában.

A 4. témához 5-5 perces kiselőadásokban várjuk kórházainkban zajló igazi ritkaságok-furcsaságok, szokatlan jelenségek, történések tömör leírását, bemutatását (adminisztrációs és ellátási bakik vagy „csodák”, jogszabályi félreértelmezésekből eredő problémák, „ha a jobb kéz nem tudja, hogy mit csinál a bal kéz” történetek, kirívó panaszos-peres ügyek stb.).

Felhívjuk szíves figyelmét, hogy az előadások bírálatát végző bizottság az alábbi szempontok figyelembe vételével végzi munkáját:
– egy intézményből csak egy előadás tartható,
– azonos témában és intézetből az előadás öt éven belül nem kerülhet megtartásra,
– az előadás bejelentéséhez rövid kivonat (mely alapján az előadás tartalmára lehet következtetni!) megléte,
– az előadás tartalmilag csatlakozik-e a megjelölt szekció vagy plenáris témához.

A Magyar Kórházszövetség 2010-ben megalapította, és 2012-ben is adományozza a Dr. Ajkay Zoltán-emlékdíjat, mely egy, a névadó arcképét ábrázoló emléklapból, továbbá 50 000 Ft pénzjutalomból áll, és minden évben a szervezet kongresszusán kerül átadásra. Az elismerést az kapja, aki az elnökség által külön erre a célra, esetenként létrehozott Szakmai Bíráló Bizottság véleménye alapján a legszínvonalasabb előadást tartja a rendezvényen. A díj odaítélésénél az ún. szponzori előadásokat nem lehet figyelembe venni.

Az „egyedi-eseti csudabogarak” mellett 2012-ben szeretnénk összegyűjteni a kórházaink LEG-jeit. Minden olyan – nem csak, sőt leginkább nem szakmai – különlegességet várunk, melyben valószínűsíthetően az adott kórház, kórházi eszköz, műszer vagy dolgozó, illetve dolgozók csoportja országos szinten kiemelkedő (akár negatív, akár pozitív). Példaként említjük: a legrégebbi kórház; a legrégebbi, még működő eszköz-műszer; a legtöbb női dolgozót foglalkoztató kórház; a legnagyobb kártérítést kifizető kórház stb.). A LEG-ekről rövid leírással, alátámasztó adatokkal, fotókkal stb. lehet jelentkezni. LEG-jeinkről a kongresszuson szeretnénk számot adni és kongresszusi, illetve egyéb kiadványainkban bemutatni.

Az előadások és a LEG-ek bejelentését a Magyar Kórházszövetség titkárságára (1113 Budapest, Ibrahim u. 19., T/F: +36-1-214-51-59, e-mail: mksz@invitel.hu) 2012. január 31-éig várjuk, az előadás témájának, pontos címének és előadójának (esetleg szerzők) megjelölésével, valamint az előadás rövid összefoglalójával. A beérkezett előadások közül a szakmai programot összeállító bizottság a rendelkezésre álló időkeret és a fent megjelölt feltételek alapján választja ki a legalkalmasabbakat. A jelentkezőket február végéig értesítik a szervezők. Felhívjuk szíves figyelmüket, hogy az előadás rövid kivonatának hiányában, illetve a határidőn túl beérkező előadásokat nem áll módunkban elfogadni. Azon előadóknak, akiknek előadását nem tudjuk beilleszteni a programba, lehetőséget biztosítunk a konferenciateremben poszter bemutatására.

XXIV. Kongresszusunkon tervezzük egy „Múlt és Jövő Kórháza” kiállítás/bemutató megrendezését is, mely a néhány évtizeddel ezelőtti kórházi kórterem/vizsgáló és a jövőben várható kórházi körülményeket mutatná be, aktív formában. Ehhez várjuk kórházaink esetleges felajánlását régi eszközök, műszerek, textíliák, ágy stb. formájában, melyet természetesen csak a kongresszus időtartama alatt kellene nélkülözniük.

A kongresszussal kapcsolatos egyéb részletek megtekinthetők és a jelentkezési lapok letölthetők a www.mkszkongresszus.hu honlapról. Telefonos érdeklődést a titkárság számain várjuk: +36-1-214-5159, +36-1-214-5118.

A kongresszus szervezői

Ezek a cikkek is érdekelhetik