2018. április 25. szerda, Márk napja
Gyorshír Lapszemle Intézményrendszer Orvosszakma Kultúra WebOrvos
Itt jár:
Főoldal Kórházak és klinikák Uniós forrásból fejlődik Csorna is

Uniós forrásból fejlődik Csorna is

2014-01-15 07:40 Forrás: Kórház 2013/12. -- Lóránth Ida
1266
Cikk küldése email-ben Cikk nyomtatása A A A


Az EMMI egészségügyi államtitkársága a közelmúltban közölte, hogy több más, a Rábaközben megvalósítandó uniós projekttel párhuzamosan a csornai Margit Kórház is részt vesz két programban. Új szakrendelő épül, és felújítják a mentőállomást is.

A Margit Kórház új járóbeteg-szakrendelőjének építkezésére 1,3 milliárd forintos uniós támogatás áll rendelkezésre. A pályázati tervek szerint ebből valósul meg a sürgősségi betegellátó funkciókat is teljesítő járóbeteg-komplexum, amit központi diagnosztikai résszel is bővítenek. Ezzel megoldódik az intézmény fekvőbeteg-részlegein kezelt páciensek teljes körű diagnosztikai kiszolgálása is. Az új épületrészben megvalósuló tömbösítés által korszerűbb, hatékonyabb lesz az ellátás, mert így közvetlen összeköttetés jön létre a kórház korábban elkülönülten tevékenykedő részlegeivel. A szakrendelőknek korábban helyet adó épület az építkezésnek köszönhetően felszabadul. Odatelepülhet a központi raktár és a műszaki ellátóhely; ezek korábban szintén szétszórtan, kisebb helyiségekben, melléképületekben működtek a kórház területén. A feleslegessé váló és rossz műszaki állapotban lévő épületek lebonthatók, megszüntethetők lesznek. A projekt az építkezésen kívül lehetőséget ad a kardiológia, a gasztroenterológia, a röntgen- és labor diagnosztika eszközeinek felújítására, illetve az informatikai hálózat kiterjesztésére, valamint szükség szerint bútorbeszerzésre. A program befejezésének tervezett határideje: 2015. május 31.

Támogatott szakmai továbbképzések

A csornai kórház további uniós pályázatoknak is kedvezményezettje, ezek azonban többségükben nem eszköz- és épületfelújításokat támogatnak, hanem az intézmény dolgozóinak képzését, illetve az általánosan tapasztalható munkaerőhiány helyi kríziskezelését célozzák. A több évig tartó képzési program uniós támogatásának teljes összege 90,4 millió forint, befejezésének határideje 2014. december 31. Ebből a forrásból a kórház olyan képzési programokat támogat, amelyek megfelelő minőségű szakmai kompetenciát biztosítanak mind a közép-, mind a felsőfokú szakirányú képzésben résztvevő kórházi dolgozóknak. A képzésre vállalkozók a szakmai fejlődést kínáló oktatás széles spektrumából, több lehetőség közül választhatnak. A képzetlenek egészségügyi szakképesítést szerezhetnek, akik pedig rendelkeznek ilyennel, új szakma megszerzéséhez is támogatást kapnak a pályázati forrásból. A magasabb képzési szintek hozzájárulnak az adott szakember kompetenciájának és hatáskörének a bővítéséhez, és ez által teljesülhetnek azok az elvárások, amelyek az orvostudomány és a technológia folyamatos fejlődése megkövetel. A program végére a kórház 19 szakdolgozója – siker esetén – további szakképesítést szerez majd például diabetológiai, epidemiológiai, fizioterápiás, geriátriai, hospice, pulmonológiai, sürgősségi és pszichiátriai szakápolóként, illetve kémiai laborasszisztensként. A pályázati periódus végére a kórház orvosai közül ketten rehabilitációs szakorvosi képesítést szereznek. Egy rezidens ugyancsak további szakismeretekre tehet szert, illetve a projekt támogatását igénybe véve ketten nappali oktatásban vehetnek részt az ápolóképzésben. A dolgozók közül többen valamilyen menedzseri jellegű továbbképzésben részesülnek.

A kórházban tavaly indult az a három évre szóló program, amely az országosan ismert és regisztrált krónikus szakemberhiány hátrányait igyekszik csökkenteni. A támogatás Margit Kórházra jutó része csaknem 50 millió forint. Az országos projekt legfőbb célja a pályázati kiírás szerint az, hogy a benne részt vevő kórházak anyagi és egyéb eszközökkel igyekezzenek megakadályozni náluk dolgozó szakemberek elvándorlását, illetve új munkaerőt próbáljanak szerződtetni a krónikusan üresen álló munkahelyekre. A célt a pályázat kiírójának útmutatása szerint egy középtávú, foglalkoztatást támogató program elindításával lehetne elérni. Ebben az adott intézmény átmeneti bértámogatásban részesül annak érdekében, hogy a hiányzó, vagy az új funkciókhoz illeszkedő orvosi, szakdolgozói kapacitásokat biztosítani tudja. A csornai kórház a pályázati kiírásnak megfelelően saját céljaként olyan, a nemzetközi gyakorlatban már jól ismert és bevált szakmai team megszervezését, és szolgáltatásaiknak kórházban való bevezetését jelölte meg, amellyel nemcsak a betegcentrikus orvoslás, hanem a hatékonyabb gyógyító tevékenység is megvalósulhat. A tavaly szeptemberben útjára indított, és a jövő szeptemberben véget érő programba az idén januártól a kórház két új teamje is bekapcsolódik. Ezek a pszichiátriai és a klinikai táplálási szakmai csoportok.

Rehabilitációs team a minőségi ellátásért

A rehabilitációs szolgáltatások fejlesztésére kiírt pályázatot a győri Petz Aladár kórházzal közösen nyerte meg a Margit kórház. Az 1,88 milliárd forint összértékű projekt tavaly indult, és tervezett befejezési ideje 2014 februárja lesz. A program Csornát érintő része célként jelölte meg a neurorehabilitációs ambulancia fejlesztését. A rehabilitációs ellátást olyan szakmai teamek szolgáltatják, amelyeknek a neurológus és rehabilitációs szakorvoson kívül pszichológus, logopédus, gyógytornász, fizioterapeuta, illetve elektrofiziológiai asszisztens is tagja. A team a tradicionális rehabilitációs eszközök, a gyógytorna és a fizioterápia mellett újdonságnak számító modern fiziológiai eljárásokat (TMS-kezelés, biofeedback stb.) is alkalmaz a beteg gyógyulása, állapotának javulása érdekében. Komplex szolgáltatást nyújtanak továbbá a szédüléssel járó kórképek vizsgálatában, kezelésében és rehabilitációjában. A csornai intézményben a rehabilitációs tevékenység másik fontos területe a mozgásszervi rehabilitáció. A kórházban kezelt betegek többségénél különféle okok (stroke, túlsúly miatti károsodás stb.) miatt előálló járászavar mutatkozik. Ezeknek a kórképeknek az intézményben elvégzett részletes, képalkotó diagnosztikája és az azt követő járáselemzés után részleteiben feltárhatók a fiziológiás eltérések. Az eredmények alapján eldönthető, hogy az elváltozások milyen mértékben gyógyíthatók, illetve mekkora a valószínűsége, hogy a betegnél csupán állapotjavulás érhető el. Mindezek ismeretében utóbb kidolgozható a személyre szabott rehabilitációs program, amelynek végrehajtói a team tagjai. A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósul meg.

Ezek a cikkek is érdekelhetik