2018. április 25. szerda, Márk napja
Gyorshír Lapszemle Intézményrendszer Orvosszakma Kultúra WebOrvos
Itt jár:
Főoldal Kórházak és klinikák Pályázati források segítik a megújulást

Pályázati források segítik a megújulást

2013-12-16 06:49 Forrás: Kórház 2013/11. -- Lóránth Ida
1241
Cikk küldése email-ben Cikk nyomtatása A A A


A salgótarjáni Szent Lázár Megyei Kórház az ország egyik leghátrányosabb helyzetű térségében nyújt betegellátást. A folyamatosan növekvő betegigényeket pedig csak korszerű, a feladatokat ellátni képes kórház és járóbeteg-ellátás tud elvégezni. Ennek teljesítéséhez pedig fejlesztések szükségesek.

Dr. Bercsényi Lajos, a Szent Lázár Kórház főigazgató főorvosa a legújabb, uniós pályázati forrásokból megvalósuló négy sikeres pályázatukról számolt be. Elmondta, hogy fejlesztésre az elmúlt 27 évben kórháza már többször kapott támogatást, ám a mostani 2 043 903 571 forint összértékű uniós forrás a legmagasabb. Ebből az összegből olyan fejlesztéseket, eszközbeszerzéseket, rekonstrukciót tudnak végrehajtani, amelyek növelhetik kórházukban a gyógyító munka hatékonyságát, javíthatják az ellátás minőségét.

Fokozottan hátrányos helyzetű betegek

A TIOP 2.2.6-12/1B-2013-0003 jelű pályázatuk több elemből áll. Megvalósítását idén október elsején kezdték és 2015. május 31-ére tervezik a befejezését. A forrás önrészt nem igényel, a támogatás 100 százalékos mértékű. A projekt célja a fekvőbeteg-ellátás struktúraváltását elősegítő infrastruktúrafejlesztés és eszközbeszerzés. Annak keretében 2x129 négyzetméteres emeletráépítést terveznek, ide telepítik az új, térségi központi sterilizálót, és a (szintén pályázati pénzből beszerzendő) MR-készüléket. Ezen kívül összesen 1,6 milliárd forintért új eszközöket vásárolnak, így sikerül lecserélniük az elavult eszközparkot. Az alapprogram hat, egymástól jól elkülönülő eleme a következő: új központi sterilizáló, amely a központi műtő- és diagnosztikai szárnyban, 202 négyzetméteres új építésű területen kerül kialakításra. A fejlesztéssel, a jelenleg szétszórtan, vagyis kevésbé hatékonyan végrehajtott folyamat egy helyen végezhető majd. Az új eszközök beszerzése révén pedig megnő a sterilizálás kapacitása, javul a hatékonysága. Ennek a projektelemnek szerves része az informatikai fejlesztés, ami növeli a betegbiztonságot. Ennek révén a kórház alkalmassá válik arra, hogy a környező kórházakkal együttműködve, azok a sterilizálási igényeit is részben kielégítse.

A projekt második eleme az MR-labor kialakítása, illetve egy korszerű berendezés beszerzése. A helyiséget a jelenlegi radiológia bővítésével oldják meg. A fejlesztéssel a megyében elő betegek az ország más térségeiben élő betegekkel azonos gyógyulási esélyt kaphatnak, mert lakóhelyükhöz közel, könnyebben juthatnak MR-vizsgálathoz. Ezáltal gyorsabban állítható fel számukra a korrekt diagnózis, így javulhatnak a gyógyulási esélyeik. A projekt harmadik eleme az intenzív osztály fejlesztése, aminek köszönhetően megújul a teljes gép- és műszerpark. Betegellenőrző monitorrendszert, lélegeztetőgépeket, intenzív ágyakat, ultrahang-készülékeket szereznek be. Napjainkban a kórházak intenzív osztályai számára nagy kihívást jelentenek a súlyos véráram-fertőzések. Ezek ellen hatékonyan kíván fellépni a Szent Lázár kórház. Új zsiliprendszert, három zárt, egymástól jól elkülöníthető betegbokszot hoznak létre.

A fejlesztéseknek köszönhetően a dolgozói és betegutak egymástól szétválnak, ezáltal pedig csökken a bakteriális fertőzésveszélyből adódó kockázat. Külön projektelem keretében korszerűsítik a központi műtőblokk eszközparkját. A tizenegy műtőbe 49 új operációs, és 29 aneszteziológiás eszközt vásárolnak. Többek között műtőasztalokat, műtőlámpákat, laparoszkópiás tornyokat, altatógépeket és sebészeti kézi műszereket. Ezzel a fejlesztéssel növelhető lesz a korszerű, kisebb szövődményi kockázatot hordozó, és kevesebb ápolási napot eredményező minimál-invazív beavatkozások száma. A fejlesztési program önálló részeként a kórház patológiája is megújul. Nemcsak új eszközöket szereznek be a hatékonyabb munkához, hanem az informatikai rendszer segítségével létrehozzák az e-patológiát, ami széleskörű konzultációs lehetőséget kínál a kórház orvosainak. A patológiai osztály már napjainkban is vezető szerepet tölt be a megye kórszövettani vizsgálataiban, az intézményben onkosebészet működik, a kórház onkológiai decentrumként működik. A patológia fejlesztésével a megye intézményeinek szövettani vizsgálati igényeit teljes mértékben képesek lesznek kielégíteni. Korszerűsítésre került a gasztroenterológiai labor is. Video-endoszkópos tornyot vásárolnak, ami felgyorsítja és pontosabbá teszi a vizsgálatokat, csökken a betegek várakozási ideje.

Új felszerelést kap a koraszülöttosztály

A Szent Lázár kórház fejlesztését, az ellátás korszerűsítését szolgálja egy másik, már jelenleg is folyamatban lévő pályázat, az ÉMOP-4.1.2/A-11-2012-0001 jelű projekt. Célja és egyben címe is „ A rehabilitációs ellátórendszer fejlesztése az Észak-magyarországi régióban”. A projekt konzorcium formájában valósul meg, annak vezető intézménye a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház és Egyetemi Oktató Kórház. A megvalósítás kezdete: 2012. november 1-je volt, tervezett befejezése 2014 októbere lesz. A fentebb említett pályázathoz hasonlóan ez is 100 százalékos támogatásban részesül. A teljes pályázati forrásból 333 758 635 forint jut a salgótarjáni intézménynek. Az uniós forrásból a kórház egy multidiszciplináris szemléletű központi rehabilitációs egységet kíván létrehozni, amelyben a szolgáltatások egyetlen egységben, egymásra épülve, de egymástól mégis függetlenül működnek. Ez a szervezeti egység jelentené a biztosítékát a magas szakmai színvonalat biztosító költséghatékony, humánerőforrás-takarékos betegellátásnak. Ennek az egységnek a feladata lesz a korai, aktív és tervezett neuro-muszkuloszkeletális fekvőbeteg-rehabilitációs ellátása, a járóbetegek neuro-muszkuloszkeletáris rehabilitációja, a járóbeteg-kardiológiai, -pulmonológiai és gyermek rehabilitáció. A projekt megvalósítása során mintegy 154 millió forint értékben vásárolnak majd orvosi műszereket és berendezéseket. Továbbá 162 milliós infrastrukturális fejlesztést is végrehajtanak.

További, jelenlegi is megvalósulás alatt álló salgótarjáni projekt az intenzív neonatológiai osztály műszaki fejlesztésére elnyert, szintén uniós pályázat. Ennek megvalósítását 2011 októberében kezdték és jövő februárban készül el. A költségeket 90 százalékban támogató program forrása 75 916 250 forint, amihez önerőből a kórház 8 435 139 forinttal járul hozzá. A program célja a koraszülött- és intenzív ellátásra szoruló újszülött csecsemők életesélyeinek a növelése, a Perinatális Intenzív Centrumok és az Intenzív Neonatológiai Osztályok informatikai és orvostechnológiai eszközeinek a fejlesztése. Harmincegy különféle gépet és műszert (inkubátorok, lélegeztető készülékek, betegőrző monitorok stb.) szereznek be, hogy ezeket is a hatékonyabb ellátás szolgálatába állítsák.

Határokon átívelő projekt

Idén október elsején indult, és jövő szeptemberre tervezik a kórház HUSK/1301/2.1.1/0022 jelű pályázatának a befejezését. A „Megújuló energiaforrások határon átnyúló közös fejlesztése és alkalmazása Losonc és Salgótarján fekvőbeteg-ellátó intézményeiben” című pályázatot a Szlovákiában működő losonci kórházzal közösen nyerték meg. Összértéke 99 904 200 forint. A forrás 85 százalékát az unió, 15 százalékát pedig a magyar állam állja. „Kórházunkban évek óta szigorúan nyomon követjük a napi vízfogyasztást, szűkítő rendszerekkel az időegység alatt kifolyt mennyiséget csökkentjük. Tesszük ezt úgy, hogy semmilyen módon sem a betegek, sem a szükséges technológiák hátrányt ne szenvedjenek. A pazarlást azonban megszüntettük. A működési csökkentését természetes kötelességünknek tekintjük. A vízárak Kelet-Nógrádban a legmagasabbak az országban. Az évi mintegy 64 000 m3 vízfelhasználásunk több, mit 30%-a meleg víz, aminek előállítása természetes pluszköltség. A termodinamikai rendszerek előnyeit kihasználni és ezzel működésünket olcsóbbá tenni, ezt teszi lehetővé a hőcserélők folyamatos működtetése.

Minden olyan pályázati lehetőséget kihasználunk, amelyben fűtési vagy hűtési energiát spórolhatunk meg. Szándéknyilatkozatunkat megtettük az Ipoly Rt.-vel közösen egy biomassza-fűtőrendszer pályázaton alapuló kialakításához. Ennek engedélyét várjuk. A projekt célja a régi technológiai rendszerek lecserélése, új, környezetbarát technológiára, amely csökkenti a kiadásokat a meleg víz előállítására, valamint csökkenti a CO2 emisszió kibocsátását. Az új technológiai megoldások hatásos költségmegtakarítást eredményeznek a meleg víz előállítás területén. A költségmegtakarítás mértéke 68 százalék. A pályázat keretén belül kórházunk 2 fekvőbeteg ellátó, valamint a kiszolgáló épületek használati melegvíz-ellátásnak korszerűsítését tervezi – tette hozzá pályázataikról szóló beszámolójához a Szent Lázár kórház főigazgatója.

 

A teljes cikk a novemberi Kórházban olvasható.

Ezek a cikkek is érdekelhetik