2018. április 25. szerda, Márk napja
Gyorshír Lapszemle Intézményrendszer Orvosszakma Kultúra WebOrvos
Itt jár:
Főoldal Kórházak és klinikák Nappali osztály a Tűzoltó utcában (2. rész)

Nappali osztály a Tűzoltó utcában (2. rész)

2013-11-29 07:00 Forrás: Kórház 2013/10. -- Lóránth Ida
1474
Cikk küldése email-ben Cikk nyomtatása A A A


A Semmelweis Egyetem II. sz. Gyermekgyógyászati Klinikája, vagy ahogyan általában nevezik, a Tűzoltó utcai gyermekklinika aligha szorul bemutatásra. Dr. Szabó Andrással, az intézmény igazgatójával a szakma általános gondjairól, felújítási terveikről beszélgettünk.

A statisztikák szerint óriási a kórházak idei adósságállománya, némely becslés szerint országosan meghaladhatja az 55 milliárd forintot. Az önök idei gazdálkodása milyen mérleget mutat?

– Tavaly és tavalyelőtt a bevételeink és a kiadásaink nagyjából egyensúlyban voltak, idén, remélem csupán átmenetileg, mi is deficittel kell, hogy számoljunk. Mégpedig azért, mert mindeddig ismeretlen okból, 2013-ra az újonnan jelentkezett daganatos gyermekek esetszáma kb. harminc százalékkal nőtt, vagyis az év elején előre meghatározott költségkeretünk terhére több beteget kell ellátnunk, mint amennyit eredetileg terveztek. Mindez jelenleg 70 millió forintos mínuszt mutat a gazdálkodásunkban. Bízom benne, hogy csupán átmeneti állapotról lehet szó, ami hamarosan áthidalható lesz és év végére helyreáll a gazdálkodás mérlegének egyensúlya. Jómagam hiszek abban, hogy a központi költségvetés támogatásán kívül az egészségügyi intézményeknek szüksége volna egyéb, külső forrásokra is. Az ilyen forrásbevonás jótékony hatásait az egészségpolitika tervei és megnyilatkozásai is többször deklarálták (pl. egészségturizmus, emelt szintű többletszolgáltatás stb.). A mi kórházunkban, az ellátás természeténél fogva, az egészségturizmus szóba sem jöhet, de vannak egyéb terveink. Komoly lehetőséget látok például arra, hogy a vállalkozói szféra befektetői nálunk is megjelenjenek. Korábban a kórházak gyakorlata az volt, hogy az OEP-finanszírozást vállalkozásba szervezték ki. Mi fordítva gondolkodunk: a kórházi ellátásba integrálnánk azt a privát tőkét, amely erre hajlandóságot mutatna. Így az OEP-ellátással párhuzamosan működtethetnénk egy magasabb színvonalú szolgáltatást is. A terv megvalósításához természetesen számos jogi és szervezési feladatot kell majd megoldanunk, de végrehajtásához megkaptuk az egyetem vezetésének elvi támogatását, így bízom benne, hogy rövid időn belül képesek leszünk létrehozni az új struktúrát.

Ez az új rendszer a gyakorlatban hogyan működne, a betegek szempontjából milyen változást mutatna?

– Jelenlegi struktúránkban közfinanszírozott közalkalmazottak teljesítenek szolgálatot. Munkájukért ellentételezésként abból a korlátozott, szerény finanszírozási keretből részesülnek, amelyet az ágazatban mindenki jól ismer. A rendszerben létrehoznánk egy, a kórház tulajdonában lévő, annak felügyelete alatt tevékenykedő, ám önálló menedzsmenttel bíró vállalkozást, amely képes volna olyan előnyök produkálására, amiket a jobb minőségű szolgáltatást igénylő betegek térítés ellenében vennének igénybe. OEP-finanszírozott klinikaként például ma nem tudunk megfizetni olyan specialistákat, akik alkalmankénti beavatkozásaikkal a beteg gyermekek közül többeknek az állapotán jelentős mértékben javíthatnának. Amennyiben ezeket a kiváló kvalitású szakembereket (szabadfoglalkozásúként, munkaidő- és egyéb adminisztratív korlátoktól mentesen) az említett vállalkozás foglalkoztatná, elhárulna az akadály a kórházban való eseti alkalmazásuk elől.

Az ötlet kecsegtető, és valószínű, hogy mind a betegek, mind a kórház csak a hasznát látnák, de mostanában mintha nem éppen ez volna a központi törekvés. Úgy tűnik, inkább az állami kézben és döntési pozícióban való centralizálás, „egyenalkalmazottak” és „egyenintézmények” működtetése a cél.

– A központosítás és az állami kezelésbe vétel nem zárja ki a mi törekvéseinket. Az én értelmezésemben az volt a döntéshozók célja, hogy a korábban ellenőrizhetetlen, átláthatatlan, olykor az OEP-finanszírozás megcsapolására szerveződött struktúrákat állami felügyelet alá vonják. A mi kezdeményezésükben pedig egy állami intézmény által felügyelt vállalkozás a klinika OEP finanszírozását egészítené ki a bevételeiből. Nem gondolom azt, hogy ez egy általánosan bevezethető konstrukció, de nálunk speciális körülmények között működőképes lehet. Ki kellene próbálni és az eredmények önmagukért beszélnének.

Országszerte egyre több kórházban jelent gondot a szakorvoshiány. Mostanában különösen az aneszteziológusok és a sürgősségi ellátásban dolgozók közül távoznak többen külföldre. Bár a Tűzoltó utcai klinika, éppen speciális helyzetéből adódóan, valószínűleg az átlagosnál népszerűbb a szakorvosok körében, tapasztalható önöknél is orvoshiány?

– Minket sem kerül el a humánerőforrás hiánya, noha kicsit másképpen érint, mint általában a hazai kórházakat. Nálunk teljes a létszám, de egyes korcsoportok hiányoznak az orvoscsapatból. Ma körülbelül ugyanannyi orvosunk teljesít szolgálatot, mint négy évvel korábban, ám szinte eltűntek a 30-40-es éveikben járó gyakorlott, erejük teljében lévő szakorvosok. Helyettük pályakezdő fiatalok, illetve nyugdíj előtt álló vagy náluk idősebb kollégák alkotják az orvosi kart. Négy éve negyven szakorvosra jutott húsz rezidens, szakorvosjelölt, ma pedig fordított az arány. A mi szakmánk nem nélkülözheti a nagy tudású, rendkívül sok tapasztalattal rendelkező szaktekintélyeket, nem küldhetjük őket nyugdíjba, mert szükségünk van a tudásukra. Nagyon sok tehetséges, de még kellő szakmai rutinnal és képesítést igazoló bizonyítványokkal nem rendelkező orvosunk van, akikből azt remélem, hogy 2-3 év múlva (az idős kollégák oktató tevékenységének köszönhetően) kialakulhat új, nagy teherbírású, kellő tapasztalattal rendelkező szakorvosgárdánk.

Speciális feladataikból és betegkörükből adódóan az önök kórháza nagyon barátságos, rendezett és szép, mondhatnám otthonos. Nincs málló vakolat, kopott ajtó, töredezett lépcső. Úgy tűnik, minden a helyén van, nincs szükség fejlesztésre. Gondolom ez csak a látszat feltételezem, vannak még terveik a jövőt illetően.

– Óriási terveket dédelgetünk. Épületünk majdnem 130 éves, ami azt jelenti, hogy folyamatos karbantartást, felújítást igényel. Elődeim törekedtek arra – és ezzel magam is így vagyok, – hogy megfeleljünk ennek a kihívásnak így elmondhatom, hogy kórházunk állaga valóban jobb, mint a legtöbb hazai fekvőbeteg-intézményé. A rendszeres karbantartó és felújító munka mellett a fejlesztésről sem feledkezhetünk meg. Terveink között szerepel egy modern, „nappali osztály” kialakítása, ahol az infúziós kezelésre bejáró ambuláns betegeinket fogadhatnánk. Valamikor konyha működött abban a helyiségben, amelyből a 10 ágyas nappali osztályt szeretnénk kialakítani, hozzá tartozó vizsgálókkal. Itt nemcsak az onkológiai betegeket fogadnánk, hanem az egynapos kezelésre érkező immunológiai eseteket is, sőt a neuromuszkuláris betegségben szenvedő gyermekek ellátására is lenne itt lehetőség. Az új részleg jelentős mértékben tehermentesítené a fekvőbeteg-ellátásunkat, ráadásul a kezelt gyerekek is szívesebben tartózkodnának olyan osztályon, ahol tudják, hogy a kezelés végeztével az otthonukba távozhatnak szüleikkel. A kórház, együttműködve más kórházakkal is, centrumként neuromuszkuláris betegségben szenvedő gyerekeket is kezel, diagnosztikát és terápiát is végzünk. Mivel ezek a betegek állapotuk folytán nehezen mozognak, számukra nagy fizikai megterhelés a kórház különböző osztályainak a megközelítése, ezért azt tervezzük, hogy nekik szintén létrehozunk egy önálló osztályt, ahol egyetlen helyen minden ellátást megkaphatnak. Erre a célra a korábbi kazánházat szeretnénk átalakítani.


 

A Semmelweis Egyetem Tűzoltó utcai Gyermekklinika az első gyermekgyógyászati intézmény, ahol gyermekreumatológiai betegségek kezelésére biológiai terápiás centrum működik. A biológiai terápiás központ kialakítása a reumatológiai osztály felújításával kezdődött, majd idén ősszel a gyermekreumatológiai ambulancia felújításával fejeződött be. Az ünnepélyes átadást az ízületi gyulladásos betegségek nemzetközi világnapja, október 12-e elé időzítették. „Az OEP 2012-ben indította a biológiai kezelések tételes finanszírozását a kijelölt felnőtt reumatológiai osztályokon, a jogszabályok harmonizációját követően 2013-tól immár a gyermekek is azonos feltételekkel, gyermekgyógyászati intézményekben is hozzáférhetnek a kezelésekhez” – hívta fel a figyelmet az ünnepélyes átadáson Dr. Constantin Tamás, a Gyermek reumatológia osztály vezetője. A szakorvos hozzátette, hogy a Semmelweis-terv a magyar csecsemő- és gyermek-egészségügyi ellátás fejlesztéséről szóló fejezete kiemelt prioritásként határozza meg, hogy a csecsemő- és gyermekegészségügyet önálló alrendszerként kell kezelni. Ezt a gyermekek értékközpontú megközelítése és praktikus szempontok (infrastruktúra kialakítása, speciális eszközök és műszerek használata, humánpolitikai megfontolások – szakképzések, jártasságok) is indokolják, de ezt követelik meg a hazai egészségügyi hagyományok is. A gyermekkori reumás ízületi gyulladások a közvélekedés szerint ritka kórképek, ezzel az általánosan elterjedt tévhittel szemben azonban a leggyakoribb krónikus gyermekkori betegségek közé tartoznak. Míg korábban az érintett gyermekek jelentős része a hosszan tartó ízületi gyulladás következtében mozgásában súlyosan korlátozott életmódra, nem egy esetben kerekesszékbe kényszerült, ma már a betegség legsúlyosabb formájában szenvedők részére is elérhető a legmodernebb biológiai terápiás kezelés. „A megindult biológiai terápiás kezelések kezdeti eredményei kifejezetten biztatóak, orvos-szakmai különlegességnek számít az is, hogy Magyarországon a Tűzoltó utcai klinikán alkalmaztak először biológiai terápiát félévesnél fiatalabb csecsemő esetében” – számol be az első tapasztalatokról Dr. Constantin Tamás. A most átadott biológiai terápiás centrum létrejöttét a gyermekreumatológiai betegségben szenvedő gyermekek gyógyítását segítő Rosszcsont Alapítvány támogatta. Az országos gyermekgyógyászati reumatológiai ellátás kiépítése folyamatban van, ennek egyik első és szimbolikus lépése a célzott gyermek reumatológiai program indítása a Tűzoltó utcai Gyermekgyógyászati Klinikán.

Ezek a cikkek is érdekelhetik