2018. április 25. szerda, Márk napja
Gyorshír Lapszemle Intézményrendszer Orvosszakma Kultúra WebOrvos
Itt jár:
Főoldal Kórházak és klinikák Látványos fázisban az új műtéti blokk Dunaújvárosban

Látványos fázisban az új műtéti blokk Dunaújvárosban

2013-09-24 07:13 Forrás: Kórház 2013/7-8. -- Sándor Judit
1477
Cikk küldése email-ben Cikk nyomtatása A A A


Szakmai fejlesztéseikkel még magasabb betegellátási szintet szeretnének elérni a betegbarát megoldásokra és megfelelő tájékoztatásra is kellő hangsúlyt adó Szent Pantaleon Kórházban.

 

– Látványos építési fázisában van a négymilliárd forintból épülő technológiai tömb, amely várhatóan év végére készül el. A TIOP 2.2.4. pályázat keretében megvalósuló új épületszárnyban központi műtőszolgálat, sterilizáló, intenzív osztály és diagnosztika fog működni, lehetővé téve a sürgősségi osztály további bővítését is. A főépület megüresedő helyeire a korábban Kulcsra és Várpalotára kiszervezett krónikus ágyainkat fogjuk elhelyezni, tovább növelve intézményünk költséghatékonyságát és egyszerűbbé téve a krónikus ágyakra történő betegelhelyezést – tájékoztatta a Kórház szaklapot dr. Mészáros Lajos, a Szent Pantaleon Kórház-Rendelőintézet főigazgatója a most zajló fejlesztéseikről és a további elképzeléseikről.

A tervezett projekt az építészeti beruházáson kívül orvosi műszerfejlesztést is céloz, kiegészítve informatikai eszközbeszerzéssel is. A fenti pályázatban azonban nem érintettek bizonyos – a főépületben maradó – szakmák, amelyek működése elengedhetetlen, miközben az általuk használt berendezések elöregedtek, a technológiai és építészeti háttér elavult. Ezért pályáztak a központi épületben maradó többi szakma fejlesztése érdekében is. Ide tartozik például az operatív szakmáknak jelentős szakmai hátteret biztosító, ugyanakkor az egész kórházat kiszolgáló patológiai osztály, ahol a jelenlegi készülékek némelyike még a nyolcvanas évekből származik vagy használtan vásárolták őket, gyakran meghibásodnak, korszerűtlenek, olykor javíthatatlanok. Szeretnének továbbá egy intraoperatív módon használható UH-berendezést beszerezni, illetve a TIOP 2.2.4 pályázatban nem érintett szakmák (például a császármetszésre fenntartott műtő) fejlesztését megcélozni.

A 2012. július 1-től hatályos struktúrában új, négyágyas stroke őrző létesítésének lehetőségét biztosították a kórház számára. Átmenetileg a más osztályok (intenzív, sürgősségi) által nélkülözhető felszereléseket csoportosították ide, azonban a főigazgató jelezte, hogy ezek korántsem a legjobb minőségű és tudásszintű berendezések. Hasonló helyzetben van a CT-berendezésük, amely másfél év múlva kötelező cserére szorul. A szülőszoba és a hozzá kapcsolódó vizsgálók szintén évtizedek óta változatlan körülmények között, régi, elavult műszerparkkal működnek.

A belgyógyászati szubspecialitások közül a gasztroenterológia és a kardiológia egyaránt nagy forgalmat bonyolít le, éppen ezért szeretnék fejleszteni, korszerűsíteni a diagnosztikai és terápiás tevékenységüket. A kardiológiai UH beszerzésével terveik szerint a gyermekkardiológiát is ki tudják szolgálni. Digitális röntgenberendezésük elavult, cseréje szükséges.

Az új struktúrában a fül-orr-gégészeti osztály progresszivitási szintje nőtt: a további minőségi javuláshoz kiegészítő felszereléseket kell beszerezniük. A gyermekosztály gyermekkardiológiai és -pulmonológiai járóbeteg-szakrendelést működtet, a kardiológiai eszközpark fejlesztését is tervezik. Emellett gyermekgasztroenterológiai szakrendelést kívánnak indítani, ehhez néhány kiegészítő diagnosztikai eszköz beszerzését tervezik. A családok nagy tehertől szabadulnának meg, ha ezek a vizsgálatok elérhetőek lennének a városban, és nem kellene utazniuk, emeli ki dr. Mészáros Lajos.

Abszolút prioritást kell adniuk az informatikai háttér biztosításának, jelenlegi gépeik, nyomatatóik nagy részét még 1998-ban szerezték be, illetve egy új telefonközpontot is szeretnének működtetni, amely egy ügyfélbarát telefon-előjegyzési rendszert tudna kiszolgálni.

Az újonnan kialakítandó technológiai tömb megnyitását követően a két legnagyobb forgalmú operatív szakma – sebészet és traumatológia –, illetve a belgyógyászati osztály részlegeit áthelyezik, ezzel a betegek mozgatása mind a műtők, mind a diagnosztika irányába optimálisabb lesz, el tudják kerülni a betegek felesleges mozgatását, és a műtőbe juttatás időparaméterei is így válhatnak ideálissá. Ehhez az osztályok felszerelésének korszerűsítésére van szükség, kötözőket, kezelőket, diagnosztikai fejlesztéseket és a XXI. századnak megfelelő betegkomfortot szeretnének elérni.

Csaknem minden fekvőbeteg-osztályukon hasznosnak tartják az ágy melletti diagnosztikai és betegmegfigyelési lehetőségek (EKG-berendezések, pulzoxyméterek) bővítését. A legnagyobb ágyszámú, a populáció elöregedése miatt gyakran súlyos állapotú, tartósan ágyban fekvő betegek tömegét ellátó belgyógyászati osztály ápolásszakmai fejlesztése is terveik között szerepel.

– Szakmai fejlesztéseinket a még magasabb szakmai színvonal elérése érdekében végezzük, és szeretnénk megőrizni családias, barátságos intézményi képünket. Nagy hangsúlyt fektetünk a megfelelő kommunikációra, betegbarát megoldásokra. Az elmúlt években megnyertük a „Családbarát munkahely” címet. A szülészetben teljes körűen megvalósítottuk a „rooming in” lehetőséget, vagyis az újszülött elhelyezését az anyával együtt, biztosítjuk az apás szülések lehetőségét, szülés-előkészítő tanfolyamokat szervezünk, aktívan részt veszünk a „Születés hete” rendezvénysorozaton. Messzemenőkig propagáljuk és segítjük a csecsemők minél teljesebb körű anyatejes táplálását. Ezekre alapozva jó eséllyel pályázzuk meg a „Bababarát kórház” címet is. Az „Év kórháza” internetes szavazáson több mint 200 intézmény közül az előkelő 9. helyezést értük el. Dolgozóink gyermekeinek családi napközit üzemeltetünk, melyet játszóházként „külsős” gyermekek is igénybe vehetnek. A nyári szünetben itt különböző táborokat szervezünk számukra – sorolja a főigazgató.

A Szent Pantaleon Kórház szakmai tevékenysége

A Szent Pantaleon Kórház Dunaújváros és környéke járó- és fekvőbeteg-szakellátását, valamint krónikus gondozását végzi 493 aktív- és 188 krónikus ágyon, illetve a járóbeteg-szakellátás területén 2405 órában. Szakmai palettája messze meghaladja egy városi kórházét, inkább egy kisebb megyei kórházzal hasonlítható össze: 17 fekvőbeteg-ellátó szakmában, a járóbeteg-ellátásban pedig 47 területen végeznek gyógyítást és rehabilitációs tevékenységet. Területi ellátási kötelezettségünk döntően Fejér megye Dunával határos sávját fedi le, de átnyúlik Tolna megye északi és Bács-Kiskun megye nyugati részére is. Az akut betegeket Sürgősségi Betegellátó Osztályon fogadják. Többfunkciós közösségi kórházként kiterjedt diagnosztikai (CT, digitális röntgen és egyéb képalkotó, ultrahang, labor, szövettani) tevékenységet végeznek. Kiemelendőek az ortopédiai nagyízületi protézisműtétek, a szemészet szinte teljes spektrumát lefedő szemlencse-, hátsószegment- és retinasebészetet is magában foglaló műtétek, az urológia kiterjedt endoszkópos műtétei, a radikális nőgyógyászati műtétek és a plasztikai sebészet. Megyei szintű intenzív osztályt működtetnek, a belgyógyászati területen pedig a gasztroenterológiai, kardiológiai és a diabetológiai ellátás emelendő ki.

Ezek a cikkek is érdekelhetik