2018. április 25. szerda, Márk napja
Gyorshír Lapszemle Intézményrendszer Orvosszakma Kultúra WebOrvos
Itt jár:
Főoldal Kórházak és klinikák Lapozzunk! Újabb siker a SE Urológiai Klinikán

Lapozzunk! Újabb siker a SE Urológiai Klinikán

2014-01-24 07:29 Forrás: Kórház 2013/12. -- Radnai Anna (Fotó: Semmelweis Egyetem, attekovacs.com)
1996
Cikk küldése email-ben Cikk nyomtatása A A A


Nem sokkal az Uroonkológiai Osztály felújítása után a Semmelweis Egyetem Urológiai Klinikán újabb sikert könyvelhetett el prof. dr. Nyirády Péter igazgató munkatársaival együtt – átadták a katalogizált, 500 új kötetnek is helyet adó könyvtárat, ahová ezek után szeretettel várnak a Klinikán kívülről is minden érdeklődőt.

A Semmelweis Egyetem Urológiai Klinika Könyvtára a szakterület legnagyobb irodalmi gyűjtőhelye, több mint 90 éve halmozzák itt a szakkönyveket – tudtuk meg Nyirády professzortól. A teremben a legfrissebb irodalomtól a csaknem 100 éves, muzeális értéket képviselő kötetekig számos kincs található. Az Intézmény igazgatója ünnepélyesen is megköszönte prof. dr. Kelemen Zsolt, a klinika megbecsült munkatársa, és Magyaródi Ágnes könyvtáros (és szakfordító) mintegy fél éves munkáját, melynek során tematizálták a papírra vetett tudásanyagot.

„A szakirodalom nyomtatott hordozóit eddig nem megfelelő gyakorisággal használták a kollégák – mondta Nyirády professzor – hiszen nehéz volt itt bármit is megtalálni. Mára felgyorsult az élet, könnyebb a számítógépen irodalmat keresni, de emellett kötelességünk és felelősségünk emlékezni elődeinkre is. Különösen, hogy amint belelapozunk az itt található, több évtizede született kiadványokba, láthatjuk, hogy nincs sok újdonság a nap alatt, csak az a kérdés, hogy ki mennyire tudta érvényre juttatni felfedezését. Az orvostudomány egyéb területein sem ritka, hogy bizonyos felfedezésekre már akár fél évszázaddal ezelőtt is rájött egy-egy orvos, csak abban az időben nem kapott elég figyelmet az adott találmány.”

Az immár áttekinthető könyvtár azt a célt is szolgálja a jövőben, hogy a klinika munkatársai előadásaik során a hazai és a nemzetközi irodalom szélesebb spektrumát mutathassák be.

A kötetekről, amelyek a magyar mellett francia, német, angol és más nyelveken egyaránt szép számmal fellelhetőek a klinikán, prof. dr. Kelemen Zsolt beszélt az egybegyűlteknek, néhány darabot le is emelve a polcról, hogy valamennyien megcsodálhassuk pl. azokat a precíz rajzokat, amelyekkel a tegnap urológusprofesszorai tankönyveiket illusztrálták. Ezek az ábrák ma is pótolhatatlanok az oktatásban. Az urológián belül a diagnosztikai elemektől (radiológiai vizsgálatok, ultrahang stb.) kezdve az általános urológia és annak különböző részterületei – mint pl. a gyermekurológia, az anesztézia vagy a műtéttan témájában született művek – nyelv szerinti bontásban kerültek helyükre.

Az inkontinencia teljes témakörét felölelő kiadvány

Az inkontinencia és annak különböző formái napjainkban nagy hangsúlyt kapnak az urológián belül – a poszterek 20%-át teszi ki ez a téma a nemzetközi kongresszusokon is. A Medicina gondozásában megjelent szakkönyveket prof. dr. Katona Ferenc, dr. Hamvas Antal és dr. Klauber András szerkesztették. Az „Inkontinencia” c. könyv alcíme: Diagnosztika, terápia, rehabilitáció. „Az inkontinens beteg ápolása” a kórházi, illetve az otthoni ápolás megkönnyítésére szolgál.

Az ellátás interdiszciplináris tudást igényel

A vizelet- és székletinkontinencia a magyar lakosság mintegy 5%-át érinti – hangzott el a könyvbemutatón. Ez a probléma súlyosan befolyásolja a mindennapi életminőséget és adott esetben a munkaképességet is, a társadalom idősödésével fokozódó egészségügyi szociális és gazdasági problémát okoz.

A tünetek az idősebb korosztályt részben a korral járó természetszerű egészséggyengülés és/vagy a fokozódóan szaporodó betegségek folytán külön érintik, de a fiatalabb emberek is hasonló problémáknak lehetnek kitéve, mert a vizeletinkontinencia a terhesség, illetve a szülés utáni állapotot is károsan befolyásolhatja.

A megjelentetett könyvek részletesen bemutatják az ellátás összetettségét, a különböző szakterületek egymásra utaltságát. Az urológia, a szülészet-nőgyógyászat, az ideggyógyászat, a gyermekgyógyászat, a rehabilitáció, a geriátria, a gyógytorna, valamint a fizioterápia egyformán szerepet játszhat a vizelet- és széklettartási problémák ellátásában. A bemutatott kötetben az egyes szakterületek prominens képviselői fűzik hozzá tudásukat a teljes anyaghoz. Kezdve az inkontinencia különböző formáival, a húgyutak anatómiájával és a vizelettartási zavarok terminológiájával, a neurológiai hátteren, a gyermekkori inkontinenciák lehetséges okain és kezelési lehetőségein át az időskori inkontinencia kivizsgálásáig és terápiájáig – a rehabilitációt is beleértve – az oldalakon minden fontos információ megjelenik. Külön fejezetet kapott az urodinamikai vizsgálat többlépcsős procedúrája, valamint a fizioterápia és a gyógytorna nyújtotta lehetőségek köre.

Az ápolóknak szóló kiadvány fejezeteit szintén a szakma vezetői írták, ismertetve az olvasókkal az inkontinens beteg egészségügyi és szociális problémáinak sokféleségét, a vizelettartás és -ürítés élettanát, az inkontinencia különböző típusait, a különböző nemek és korosztályok jellemző tüneteit és igényeit, valamint az ellátás lépéseit a fizioterápiától a pácienseknek szóló tanácsadásig.

 

A teljes cikk a Kórház szaklapban olvasható.

Ezek a cikkek is érdekelhetik