2018. április 25. szerda, Márk napja
Gyorshír Lapszemle Intézményrendszer Orvosszakma Kultúra WebOrvos
Itt jár:
Főoldal Kórházak és klinikák Javulhat az onkológiai ellátás

Javulhat az onkológiai ellátás

2013-09-13 07:21 Forrás: Kórház 2013/7-8. -- Lóránth Ida
1354
Cikk küldése email-ben Cikk nyomtatása A A A


Tízmilliárd forintos uniós támogatásból megújul, illetve korszerű berendezéseket szerez be tíz térségi onkológiai központ. Prof. Kásler Miklóstól, az Országos Onkológiai Intézet főigazgató főorvosától, a Szakmai Kollégium Sugárterápiás és Onkológiai Tagozatának elnökétől érdeklődtünk a részletekről.

 

A fejlesztési forrásból tíz onkológiai központ részesül, elosztása szükséglet- és feladatarányos lesz. Ezek az intézmények: a pécsi, a szegedi és a debreceni egyetemek onkológiai centrumai, a szombathelyi Markusovszky kórház, a Somogy megyei Kaposi Mór, a győri Petz Aladár, a Békés megyei Pándy Kálmán, a Szolnok megyei Hetényi Géza kórházak, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei, Nyíregyházán működő centrum, illetve a Bács-Kiskun megyei kórház. A felsoroltakon kívül a miskolci központ már korábban kapott forrást a saját onkológiai centrumának a fejlesztésére, továbbá a veszprémi kórházban kialakítandó modern központ fejlesztésére szánt kb. 2,5 milliárd forint ettől a pályázattól független finanszírozásból valósul meg. Az uniós pályázati forrást az érintett tíz intézmény elsősorban a sugárterápiás eszközök felújítására, illetve szükség szerinti cseréjére fordítja majd. Másutt a centrum a jelenlegi szűkös állapotok miatt bővítésre szorul, ezért a pályázati forrás egy részét építkezésre fordítják, illetve több intézményben fejlesztik a molekulár-patológiai részleget. Ellátják a munkához szükséges modern eszközökkel, berendezésekkel. Az igények felmérése megtörtént, abból jól látható, hogy ahány intézmény, annyiféle a fejlesztési igény. Ebből következik, hogy centrumonként változó a forrásigény is.

A fejlesztésektől a szakma azt reméli, a koncentráltabb betegellátás, a korszerűbb diagnosztika és terápia révén akár 4–6 százalékkal is javulhatnak a magyar rákbetegek túlélési esélyei. Ezt a feltételezést nemzetközi statisztikák is alátámasztják. Franciaországban például, amikor megtörtént a daganatos betegek kezelésének, a modern gépparknak és a magas minőségű szaktudásnak az onkológiai profilú kórházakba való koncentrálása, 9 százalékkal javult a páciensek túlélési esélye. Az onkológiai betegek ellátásának teljes koncentrációja (különböző okok miatt) Magyarországon nem valósult meg, hiszen őket a 12 regionális sugárterápiás centrumon kívül alacsonyabb progresszivitási szintű megyei onkológiai ellátókban is kezelik. Ezért feltételezhető, hogy nálunk szerényebb eredményekre számíthatunk, mint a franciáknál. Ennek ellenére a szóban forgó pályázati forrás a centrumokat hozzásegíti a megerősödéshez, aminek köszönhetően a jövőben feltehetően megnő a náluk kezelt betegek létszáma. A betegek kezelése, gondozása szempontjából ez mindenképpen pozitív változás, mert egyetlen intézményben, egy helyen rendelkezésükre áll majd a modern diagnosztika és a megfelelő terápia legtöbb feltétele. Általa lerövidülhet a kezeléshez jutásuk ideje, ráadásul nem is lesz szükségük a különböző, sokszor egymástól távoli intézmények közötti felesleges utazásra. Önmagában az a tény, hogy csökken a beteg várakozási ideje, sokat javíthat a halálozási statisztikán. További pozitívum, hogy az uniós forrás lehetőséget kínál a legkorszerűbb diagnosztikai eszközök beszerzésére. A modern képalkotó diagnosztika segítségével például lehetővé válik a primer daganat és az esetleges áttétek helyének a pontos meghatározása, a tumor szomszédos szervekhez viszonyított elhelyezkedése. Az így kapott eredmények pedig jelentős befolyást gyakorolnak a beteg további sorsát illetően. A sikeres kezelés másik fontos pontja a megfelelő minőségű terápia. Magyarországon jelenleg 38 besugárzó készülék működik, a fejlesztéssel ezek száma 46-ra nő, így megközelítjük az 50 darabos európai ajánlást.

A jelenlegi általános gyakorlat szerint a betegek többsége panaszával előbb a háziorvoshoz fordul, aki őt továbbutalja a járóbeteg-ellátóhoz. Amennyiben a szakrendelőben felmerül valamely rosszindulatú elváltozás gyanúja, a szakorvos beutalót ír a legközelebbi diagnosztikai berendezéssel rendelkező kórházba. Előfordul, hogy többféle vizsgálatot kell elvégezni: a CT-vizsgálatot az egyik kórházban, az MR-t a másikban, biopsziát, molekuláris laborvizsgálatot pedig egy harmadikban. Figyelembe véve azt a tényt, hogy a felsorolt vizsgálatok mindegyikéhez 1-2 hetes, olykor pár hónapos várakozási idő társul, alaposan elhúzódik a diagnózis és a beteg tényleges kezelése között eltelt idő, ez pedig a gyorsan növekvő, áttétet képző rákos daganatoknál az életébe kerülhet. Kásler professzor szerint a háziorvosoknak ma is rendelkezésére áll a lehetőség, hogy daganatgyanús betegüket egyenesen az onkológiai centrumok valamelyikébe utalja, ám ritkán élnek vele. A centrumok fejlesztés által való megerősítése reményt kínál arra, hogy ezek a betegek időben és egy helyen megkapják az állapotuknak leginkább megfelelő diagnosztikai és terápiás kezelést és jelentősen csökken a várakozási idejük – tudtuk meg Kásler Miklós professzortól.

Ezek a cikkek is érdekelhetik