2018. április 25. szerda, Márk napja
Gyorshír Lapszemle Intézményrendszer Orvosszakma Kultúra WebOrvos
Itt jár:
Főoldal Kórházak és klinikák Díjazták a törődést

Díjazták a törődést

2013-11-12 07:42 Forrás: Orvosok Lapja 2013/10. -- Niczky Emőke
3183
Cikk küldése email-ben Cikk nyomtatása A A A


Egyre igényesebbé válnak az édesanyák, hogy hol, milyen körülmények között hozzák a világra gyermeküket. A jogos elvárásoknak minden intézmény igyekszik megfelelni, az idén a Szent János Kórház nyerte el a közönség elismerését a szülőszobai ellátás kategóriában.

A Babaszoba.hu gyermekegészségügyi portál három éve alapította az Év szülészete díjat, amelynek odaítéléséről mindig a kismamák és hozzátartozóik dönthetnek. Az idei internetes szavazáson 56 kórház szülészetét értékelhették. Három kategóriában lehetett véleményt nyilvánítani: a gyermekágyi és újszülött-ellátás, a szülőszobai ellátás, valamint a felszereltség és környezet tekintetében.

„A Szent János Kórházat ért elismerés azért is jelentős, mert az elmúlt években a díjazottak közül hiányoztak a budapesti szülészetek” – mondta az Orvosok Lapjának dr. Lintner Ferenc osztályvezető főorvos. Hosszú volt az idáig vezető út – tette hozzá –, sok apró lépést kellett nagy kitartással megtenni. A főorvos 17 évvel ezelőtt vette át az osztály irányítását, s a többi között a folyosók, kórtermek kicsinosítására is nagy gonddal ügyelt. Azt vallja ugyanis, hogy a környezetnek jelentős a hatása az ember attitűdjeire, nagyon egyszerűen szólva: „ahol tiszta a folyosó, ott senki nem dobja el a szemetet”.

Az örökség nehéz volt: egylégterű szülőszoba, nyolcágyas kórtermek, rossz helyen lévő műtő. Ebből kellett az elvárásoknak megfelelő állapotokat kialakítani. Az osztály 2007-ben, az egészségügyi ellátórendszer jelentős átalakítása során jutott annyi pénzhez, hogy nagyobb munkálatokba fogjon. Így új, egyszemélyes szülőszobák létesülhettek. Olyanok, amelyek most kivívták az édesanyák legnagyobb elismerését. A szülőszobák kialakításával párhuzamosan egynapos sebészeti részleggel is gazdagodott az osztály.

Az osztályon évenként átlagosan 1800 gyermek jön világra, ezt a mértéket dr. Lintner Ferenc ideálisnak nevezi a negyven ágy tükrében. A szülőszobai ellátás népszerűsége mellett ráadásul jelentős fegyvertény, hogy az intézménynek a koraszülöttek ellátásával foglalkozó részlege is van, sőt itt működik Buda egyetlen perinatális intenzív centruma, amely a Schöpf-Merei kórház megszüntetésekor költözött ide. Nem szólva arról – tette hozzá a főorvos –, hogy ugyancsak a kórházban működik a Budai Meddőségi Centrum, ahol évente számos sikeres IVF-megtermékenyítés történik, s a babák egy része a dr. Lintner Ferenc vezette osztályon látja meg a napvilágot. Ezeknek az édesanyáknak egy része már nem igazán fiatal, ami bizonyos kockázatokat is magában hordoz; a várandósság és a születő baba fokozott biztonságának itt minden feltétele megvan.

Az elismerést nem a szakmától, hanem a leginkább érintettektől, maguktól az anyáktól kapta az osztály, s ez külön színezetet ad neki. „Minden édesanya emlékszik az összes szülése legapróbb részleteire is. Sokszor hosszú évek után idézik vissza egy-egy szülőszobai mondatomat, amellyel biztattam, vagy nyugtattam őket. A szülő anya és a személyzet kapcsolata Magyarországon különösen fontos tényező, az anyák orvost, intézményt választanak, sőt nálunk én a szülésznő kiválasztását is támogatom. A lényeg, hogy biztonságban érezzék magukat, s a gyermek világrahozatala pozitív élményként maradjon meg az emlékezetükben” – hangsúlyozta dr. Lintner Ferenc.

Tapasztalatok szerint sok anya visszatér, hogy újabb gyermekének is itt adhasson életet. A szakmai színvonalat a környezeten túl a személyzet felkészültsége is biztosítja: a státuson lévő 17 orvos mellett dolgozó 30 szakápoló mindegyike egyúttal szülésznői képesítéssel is rendelkezik. A gondos működtetésről a főorvos azt vallja: „a születés egy hosszan tartó út kezdete, s nem mindegy, azt milyen életminőségben járja végig az ember. Rajtunk nem múlhat”.

Ezek a cikkek is érdekelhetik