2018. május 21. hétfõ, Konstantin napja
Gyorshír Lapszemle Intézményrendszer Orvosszakma Kultúra WebOrvos
Itt jár:
Főoldal Jogalkalmazás Az Etikai Kódexet a riválisok közösen írták alá

Az Etikai Kódexet a riválisok közösen írták alá

2012-07-12 09:29 Forrás: Orvosok Lapja 2012/6. -- Krasznai Éva
1987
Cikk küldése email-ben Cikk nyomtatása A A A


A gyógyszeripartól elvárt társadalmi értékeket, szemléletet, viselkedést meghatározó Gyógyszeripari Etikai Kódexek ugyan 1994 óta léteznek, ám most az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete (AIPM), a Magyarországi Gyógyszergyártók Országos Szövetsége (MAGYOSZ), a Generikus Gyógyszergyártók és Gyógyszerforgalmazók Magyarországi Érdekvédelmi Egyesülete, és a „Védettség” Oltóanyag és Immunbiológiai Termékgyártók és Forgalmazók Egyesülete vezetői új, közös dokumentumot írtak alá.

 

A hazai gyógyszeripar történetében első ízben történt, hogy az érdekképviseletek vezető tisztségviselői az átlátható, továbbá etikus kereskedelemért és a nemzetközi gyakorlatban is példa nélkül álló önszabályozásért folytatott elkötelezettségüket közösen demonstrálták. Különleges alkalom volt, mert Magyarországon több évtizede nem történt meg, hogy a hazai gyógyszeripari szövetségek együttesen, a nyilvánosság előtt lépjenek fel egy ügy érdekében. Tehát a közös önszabályozás ereje így még hangsúlyosabbá és eredményesebbé vált. Az ágazat jelenlegi együttes és határozott fellépése ebben a kiemelt jelentőségű kérdésben egyszerre szimbolizálja a gyógyszeripar egységét és elkötelezettségét.

Az Etikai Kódex a gyógyszeripari önszabályozás legfontosabb eszköze, célja a gyógyszeripar vállalatainak egymásra gyakorolt hatásával, magatartásával az etikus kereskedelem szabályainak lefektetése, és azok betartásának elérése. Az iparágtól elvárt társadalmi értékeket, szemléletet, viselkedést  meghatározó Gyógyszeripari Etikai Kódexek már 1994 óta léteznek. A szabályozási környezet és a gyógyszerpiac átalakulásával párhuzamosan ezek a kódexek is folyamatos átalakuláson mentek keresztül, ám az elmúlt másfél évtizedben az önszabályozás szerepe mindvégig megmaradt és egyre jobban felerősödött. Ennek lényege, hogy a gyógyszeripari vállalatok ne csak a külső jogi kényszer hatására vállalják a társadalom által elvárt etikus magatartást, hanem egyfajta belső indíttatás miatt cselekedjenek így.

Dr. Szócska Miklós egészségügyért felelős államtitkárnak a gyógyszeripari szövetségek közösen nyújtották át az aláírt Etikai Kódex egy példányát, ezzel is hangsúlyozva azt, hogy az eredményes önszabályozás soha nem független az államigazgatástól, s hogy a közös célok elismerése, egymás segítése és a partnerség mindannyiuk közös érdeke.

Az idén február 28-án aláírt új Etikai Kódexben a korábbiakhoz képest a leglényegesebb, hogy a gyógyszeripar történetében először mind a négy gyógyszeripari egyesület közösen ratifikálta az Etikai Kódexet. Tehát tagvállalataik a jövőben ugyanazon etikai elvárások alapján dolgoznak, a közös önszabályozás még hangsúlyosabb és eredményesebb, mint korábban bármikor.

– Az új kódex valódi hungarikum, mely tökéletes ötvözete a hazai fejlesztésű kódexnek, valamint egy 1992-es uniós direktíva alapján az Európai Gyógyszergyártók Szövetsége által létrehozott, és azóta többször módosított európai gyógyszeripari kódexnek. A gyógyszeripar jelentős szolgálatot tesz a társadalomnak azáltal, hogy a modern gyógyszereknek köszönhetően ma már tovább és jobb életminőségben élhetünk, mint ezelőtt bármikor. Természetesnek vesszük azt, hogy a gyógyszerek nap mint nap életeket mentenek és tesznek jobbá – akár közvetlen környezetünkben is. Azonban nem elég nemes célokért küzdenünk, ezt a legmagasabb szintű erkölcsi elvárásoknak megfelelően kell megtennünk, ezért a gyógyszeriparnak is nyíltan fel kell vállalnia értékeit és a leghatározottabban fel kell lépnie az eltévelyedőkkel szemben. Erről szól az önszabályozás: hogy figyeljünk egymásra, és segítsünk egymásnak – mondta többek között Leitner György, az AIPM soros elnöke. Hozzátette, az eredményes önszabályozás azonban soha nem lehet független az államigazgatástól, egymás segítése, a közös célok elismerése és a partnerség mindannyiunk közös érdeke. Ennek szellemében bízunk abban, hogy a felügyelő hatóság támogatni fogja törekvésünket, és érdemben hozzájárul annak kiteljesedéséhez azáltal, hogy megjelenteti honlapján a gyógyszeripari Etikai Kódexet, azon cégek listájával egyetemben, amelyek csatlakoztak hozzá, és magukénak vallják az abban foglalt értékeket. Hiszek benne, hogy ez a gesztus tovább fogja erősíteni az önszabályozás erejét, és az etikus vállalatok listájának kormányzati honlapon történő közzététele elismert és tiszteletre méltó státuszt fog jelenteni a gyártónak, és megnyugvást a termékeit használó betegeknek. Tisztelettel kérem államtitkár urat, hogy támogassa törekvésünket és járjon közben a kódex és az etikus cégek listájának mielőbbi közzététele érdekében – mondta az átadáson.

– Azt gondolom, hogy a hazai gyártóknak a belföldi, magyar piacon élen kell járnia az etikus üzleti normák követésének gyakorlatában, és az európai úzusnak és trendeknek megfelelően az önszabályozás egyre nagyobb szerepet kell, hogy kapjon a promóciós visszásságok, anomáliák felszámolásában. A MAGYOSZ-tagvállalatok számára fontos a társadalmi szerepvállalás, melynek meghatározó eleme a transzparencia és az etikus üzleti magatartás – mondta hozzászólásában dr. Greskovics Dávid, a Magyarországi Gyógyszergyártók Országos Szövetségének alelnöke.

Kifejtette, a MAGYOSZ büszkélkedhet a jelen lévő szövetségek közül a legrégebbi Etikai Kódexszel, mely nálunk 1994-től létezik, azaz innentől számítható a magyar gyógyszeripartól elvárt etikus társadalmi értékek, szemléletet és viselkedés kodifikálása. Már ez a Kódex is az önszabályozásra épült, azaz a hazai gyógyszeripar vállalatainak egymásra gyakorolt hatására, magatartására. Bár a szabályozási környezet és a gyógyszerpiac átalakulása miatt a gyógyszeripari Etikai Kódexek több mint másfél évtized alatt folyamatos változáson mentek keresztül, az önszabályozás, mint az etikus magatartás elérésének eszköze mindvégig megmaradt. Ennek lényege, hogy a gyógyszeripari vállalatok egyféle belső indíttatás, egymásra gyakorolt hatás miatt törekedjenek az etikus magatartásra. Úgy vélem, hogy az egyik legfontosabb változás az új Kódexben az, hogy a gyógyszeripar történetében először mind a négy gyógyszeripari egyesületnek egyetlen közös Etikai Kódexe lett. Így ez egyféle közös felelősségvállalás is az összes hazai gyógyszeripari szövetség tagvállalatától az etikus kereskedelmi gyakorlat érdekében – mondta dr. Greskovics Dávid.

– Az általunk képviselt 13 vállalat, köztük a legnagyobb nemzetközi generikus cégek nevében mondhatom, hogy egyesületünk tagvállalatainak tevékenysége a promóció terén is megfelel az etikai szabályoknak. Ennek az olyan összetett piacon rendkívüli fontossága van, mint a gyógyszeripar, ahol megannyi eltérő érdek dominál. Mi nagyon örülünk annak, hogy az Etikai Kódexben megtalálható az egész magyarországi iparág valamennyi előírása, a legújabbak is. Sikerült létrehozni egy közös etikai bizottságot, ami paritásos alapon működik – hangsúlyozta Brázay André, a generikus készítményeket gyártók és forgalmazók egyesületének elnöke.

A fenti, idillinek tűnő helyzetet némiképp beárnyékolta, hogy két nappal később az Országgyűlés egészségügyi bizottságának ellenőrző albizottsági ülésén Bidló Judit, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár ártámogatási főosztályának vezetője bejelentette: a Széll Kálmán-terv elfogadott irányelveinek értelmében a jövő évi gyógyszerár-támogatásban további 77 milliárd forintos megtakarításra lesz szükség. Az eddigi, és a közelmúltban bejelentett elvonások mellett igencsak kérdéses, miként lesz betartható a különböző szereplők által vállalt etikus piaci magatartás és önszabályozás.

Ezek a cikkek is érdekelhetik