2018. március 19. hétfõ, József napja
Gyorshír Lapszemle Intézményrendszer Orvosszakma Kultúra WebOrvos
Itt jár:
Főoldal Gyorshír Vécépapír labirintus épül a Fenntarthatósági Napon

Vécépapír labirintus épül a Fenntarthatósági Napon

2013-09-27 16:02 Forrás: Weborvos
5207
Cikk küldése email-ben Cikk nyomtatása A A A


Az interaktív vécétérképen bárki bejelölheti azokat, amelyek szükség esetén nyitva állnak.

Budapesten nagyon alacsony a valóban nyilvános, és egyben megfelelő színvonalú köztéri vécék száma – derült ki a Magyarországi Crohn-colitises Betegek Egyesülete által nemrégiben elvégzett kutatásból. Ráadásul a szállodák, éttermek vagy közhivatalok vécéire sem mindig könnyű a bejutás, hiszen sok helyen zárva tartják a mellékhelyiségeket a kívülállók előtt. Ez jelentősen megnehezíti a hazánkban több mint 150 ezer embert érintő, gyakori hasmenéssel és alhasi fájdalmakkal járó Crohn-betegséggel és az ahhoz hasonló tünetekkel rendelkező, de más okokra visszavezethető vastagbélgyulladással élők életét.

A Crohn-colitises Betegek Egyesületének vécépapír installációja, a vécépapír labirintus erre a problémára kívánja felhívni a figyelmet. Az installáció célja, hogy az emberekben tudatosuljanak a bélbetegségekkel járó nehézségek, többek között a nagyon gyakori vécéhasználati szükséglet.

Ezen kívül a betegszervezet kezdeményezésében, Dr. Szócska Miklós egészségügyért felelős államtitkár fővédnökségével létrejött az úgynevezett Befogadó Intézmény program, melynek lényege, hogy egy interaktív vécétérképen bárki bejelölheti azokat a mellékhelyiségeket, amelyek szükség esetén nyitva állnak. Így ezzel nem csak a betegek mindennapi életét könnyítik meg, de a teljes lakosságra nézve hasznos kezdeményezést indítanak el.

A vécépapír installáció a hatodik Fenntarthatósági Napon lesz megtekinthető a Millenárison, 2013. szeptember 28-án, szombaton, délelőtt 11 órától egész nap. A látogatók a rendezvényen részletes tájékoztatást kaphatnak a Crohn-betegségről is.

Ezek a cikkek is érdekelhetik