2018. február 22. csütörtök, Gerzson napja
Gyorshír Lapszemle Intézményrendszer Orvosszakma Kultúra WebOrvos
Itt jár:
Főoldal Gyorshír Új központ a fertőző betegeknek Szegeden

Új központ a fertőző betegeknek Szegeden

2018-02-14 15:18 Forrás: MTI
25
Cikk küldése email-ben Cikk nyomtatása A A A


Az SZTE negyvenágyasra tervezett infektológiai központjában a fertőző betegek ellátása mellett gyakorlati oktatás is folyik majd.

Új negyvenágyas, felnőtt és gyermek pácienseket egyaránt fogadó infektológiai központot alakítanak ki a Szegedi Tudományegyetemen (SZTE), a beruházás előkészítésére 76,2 millió forint támogatást kapott az intézmény - tájékoztatott az SZTE közkapocslati igazgatósága szerdán.

A közlemény szerint Szegeden egymástól távoli épületekben, külön működik a gyermekek és a felnőttek infektológiai ellátása. A kormány döntött arról, hogy a beruházás-előkészítő alapból 76,2 millió forinttal támogatja egy új, fertőző betegekkel foglalkozó, egyetemi tanszékként is működő, a járványügyi intézményekkel együttműködő központ tervezését Szegeden.

A központot a déli klinikakertben, az egykori nővérszálló épületének rekonstrukciójával vagy szükség esetén annak helyén alakítják ki. A beruházás költsége az eszközbeszerzéssel együtt 1,5 milliárd forintra tehető. A fejlesztés - a remények szerint - költségvetési forrásból 2019 végére készülhet el - idézték a közleményben Fendler Juditot, az SZTE kancellárját.

A fertőző betegségeket okozó mikroorganizmusok ismeretével, az ilyen betegségek diagnosztizálásával és gyógyításával, illetve megelőzésével foglalkozó, a járványügyhöz kapcsolódó infrastrukturális beruházás része a szegedi egészségügyi képzések fejlesztését célzó projektnek. Az SZTE negyvenágyasra tervezett infektológiai központjában ugyanis a fertőző betegek ellátása mellett gyakorlati oktatás is folyik majd, új, önálló egyetemi tanszéken.

Ezek a cikkek is érdekelhetik