2018. május 20. vasárnap, Bernát, Felícia napja
Gyorshír Lapszemle Intézményrendszer Orvosszakma Kultúra WebOrvos
Itt jár:
Főoldal Gyorshír Súlyos szerencsétlenség Debrecenben, mutatóban

Súlyos szerencsétlenség Debrecenben, mutatóban

2015-05-15 16:01 Forrás: Unideb.hu
4433
Cikk küldése email-ben Cikk nyomtatása A A A


A katasztrófaszimulációs gyakorlaton azt demonstrálták, mit kell tenni éles baleseti helyzetben. Főképpen elkerülni.

Egy személygépkocsi és egy motoros ütközött össze május 15-én délután a forgalmas debreceni kereszteződésben. A súlyos sérülthez mentőhelikopter is a helyszínre érkezett, az autóban rekedt utasokat pedig feszítő-vágó berendezéssel szabadították ki a tűzoltók a járműből, melynek vezetője nem használta a biztonsági övet, így a szélvédőn kirepülve életét vesztette. Pénteken szerencsére mindezt csak szimulálták, de a jó idő beálltával ilyen balesetek szinte naponta történnek.

A katasztrófaszimulációs gyakorlatot a Debreceni Egyetem Sürgősségi Orvostan Tanszéke, a Gyermekgyógyászati Intézet és az Országos Mentőszolgálat a „Sürgősségi Orvostani Fórum" című tudományos ülés részeként rendezte meg. A gyakorlaton azt demonstrálják, mit kell tenni egy ehhez hasonló, ám éles helyzetben. A tanácskozáson a sürgősségi betegellátás hazai helyzetét is áttekintették a szakemberek - tudósított az egyetem honlapja.

Szabó Zoltán, a Debreceni Egyetem Sürgősségi Orvostan Tanszék vezetője elmondta: ilyen multidiszciplináris konferenciát korábban még nem rendeztek, ahol a hazai sürgősségi szakterület képviselői megismerhették egymás munkáját és megvitathatták a problémákat is.

Pápai György, az Országos Mentőszolgálat regionális orvos-igazgatója hozzátette: a rendezvényen az elméleti előadások mellett azt mutatták be, ami a valóságban is nap mint nap megtörténik a karambolok során. Kiemelte egyebek mellett a biztonsági öv szerepét, a motoros védtelenségét és a rendőrök, a tűzoltók, a mentősök, valamint az orvosok szoros együttműködését, ahol minden másodperc számít. A szakember arra is kitért, hogy a halálos kimenetelű balesetek száma ugyan csökkenő tendenciát mutat, de a motoros balesetek száma az évnek ebben a szakaszában különösen növekszik. Az eseményrőlképeket talál a honlapon

Ezek a cikkek is érdekelhetik